Ekstrem spor zorluk ve risk barındıran sporlara verilen isimdir. Macera ve aksiyon sporu olarak da anılan bu aktiviteler, adrenalin arayan insanlar tarafından tercih edilir. Türkiye’de de adrenalin seven insan sayısı tüm dünyada olduğu gibi oldukça fazladır. Gelin, adrenalin tutkunları için “Türkiye’de yapılabilecek ekstrem sporlar nelerdir?” sorusunun yanıtına birlikte bakalım…
Türkiye’de Yapılan Popüler Ekstrem Sporlar Nelerdir?
Extreme sporlar, özgür ruha sahip macera ve adrenalin arayışında olan kişilere hitap eden sporlardır. Risk alma veya tehlikeli hareketler yapma anlayışına dayanan bu sporlar sayesinde bireyler normal hayat akışından uzaklaşma imkanı bulurlar.
Adrenalin tutkunları tarafından Türkiye’de yapılan extreme sporlar şunlardır;
- Skydiving
- Cave diving
- Rafting
- Windsurfing
- Motokros
- Yamaç paraşütü
- Wingsuit
- Dağcılık
- Dağ bisikleti
- Scubadiving
Bu sporları yapmak isteyen kişilerin öncelikle yüksek dayanıklılığa, cesarete ve odaklanmaya ihtiyaçları vardır. Ayrıca bu sporlar için gerekli olan ekipmanları kullanarak sporu doğru şekilde yapmaları ve riski azaltmaları gerekir.
Skydiving: Paraşütle Atlama
Fotoğraf: Kamil Pietrzak
Türkiye’de adrenalin sporları arasında ilk sırada skydiving veya paraşütle atlama sporu bulunur. Bu spor, binlerce metrelik mesafeden paraşütle aşağıya atlamaya dayanır. Herhangi bir hava aracıyla uçan kişiler, spor için uygun alana ulaştıklarında sırtlarında bulunan paraşütle aşağıya atlarlar. Bu spora aynı zamanda gökyüzü dalışı ismi verilir. Bu atlamanın yapılabilmesi için kişilerin gerekli eğitimi almaları gerekir. Ayrıca bu atlamanın eğitmenler eşliğinde veya ikili olarak yapılması mümkündür. Atlayışın ikili yapıldığı durumlara ise tandem atlayışı ismi verilir. Skydiving yapılabilecek en iyi rota İzmir Efes’tir.
Cave Diving
Fotoğraf: Jakob Owens
Türkiye’de bulunan insanların yapmayı tercih ettikleri extreme sporlar arasında cave diving isimli spora rastlamak mümkündür. Bu spor, mağara dalışı olarak da bilinen adrenalin sporudur.
Sporcular cave diving sayesinde mağaraların gizli köşelerini keşfetme imkanı bulurlar. Bu sporun yapılabilmesi için kişilerin yön bulma, derin dalış veya gece dalışını öğrenmeleri gerekir. Mağaraların derinlikleri karanlık olduğu için sporu yapmak için gerekli eğitimlere sahip olmak şarttır. Türkiye’nin Kaş ve Antalya gibi bölgelerinde yapılabilecek cave diving, en tehlikeli extreme spor olarak ifade edilir.
Rafting
Fotoğraf: Jackalope west
Rafting, Türkiye’de en yaygın tercih edilen ekstrem sporlardandır ve sular içinde yapılan adrenalin sporudur. Bu sporun yapılabilmesi için raft ismi verilen botların kullanılması gerekir. Bu botlarla debisi yüksek olan nehirlerde kürek yardımıyla tehlikeli parkurları geçmeye rafting adı verilir. Rafting sporunda amaç, botun devrilmemesini sağlamaktır. Türkiye’de debisi yüksek nehirlerin bulunması rafting yapılacak alanların fazla olmasını sağlar.
Türkiye’de rafting için tercih edilebilecek rotalar:
- Çoruh Nehri (Artvin)
- Dalaman Çayı (Muğla)
- Melen Çayı (Düzce)
- Köprüçay (Antalya)
Windsurfing
Fotoğraf: Mads Schmidt Rasmussen
Windsurfing rüzgarın fazla olduğu bölgelerde yapılan adrenalin sporudur. Rüzgar sörfü olarak da adlandırılan windsurfing ülkenin kıyı şehirlerinde yaygın olarak yapılır. Bu sporun yapılabilmesi için yelken ve sörf tahtasına ihtiyaç vardır. Bu tehlikeli sporu yapabilmek için kişilerin dengelerini sağlamaları gerekir. Böylelikle macera dolu vakit geçirme imkanı elde edilir. Bu sporu yapmak kısa bir eğitim almak gerekir.
Türkiye’de windsurfing yapılabilecek bölgeler:
- Alaçatı
- Datça
- Bodrum
- Gökçeada
- Ayvalık
- Akyaka
- Kilyos
Motokros
Fotoğraf: Alina Rubo
Türkiye’de extreme sporlar arasında motokros isimli spor da bulunur. Bu aktivite, motosiklet üzerinde yapılan bir adrenalin sporudur. İlk olarak 1950 yıllarında Avrupa’da ve sonrasında Amerika’da yaygın hale gelmiştir.
Türkiye’de motokros için hazırlanmış özel parkurlar vardır ve bu parkurlarda sporcular adrenalin dolu vakit geçirirler. Motokros sporunu motosiklet kullanmayı bilen kişiler serbest stil ve yarış şeklinde yapar.
Türkiye’de motokros sporunun yapıldığı bölgeler:
- Hezarfen Parkuru (İstanbul)
- Hayrabolu Parkuru (Lüleburgaz)
- Endoru Park (İstanbul)
- Motokros Parkuru (Fethiye)
Yamaç Paraşütü
Fotoğraf: Lance Anderson
Türkiye’deki macera ve aksiyon tutkunlarının yapmayı tercih ettiği sporlardan bir diğeri de yamaç paraşütüdür. Yaz ve ilkbahar aylarında yapılabilen bu spor, paragliding ismiyle de anılır.
Paraşütle yamaçlardan süzülerek yapılan bu aktiviteyle eşsiz manzaraları izlemek mümkün olur. Bu sporun yapılması için kişilerin yamaç paraşütü eğitimi almaları gerekir. Yamaç paraşütünü denemek isteyen kişiler kendileri atlayış yapabilecekleri gibi dilerlerse eğitmenler eşliğinde paraşütle atlayış gerçekleştirebilirler.
Türkiye’de paragliding yapmak için uygun alanlar:
- Ölüdeniz (Fethiye)
- Dinamit Tepesi (Pamukkale)
- Nemrut Dağı (Adıyaman)
- Çökelez Dağı (Denizli)
- Babadağ (Fethiye)
- Asas Tepesi (Kaş)
- Munzur Dağı (Erzincan)
Wingsuit
Fotoğraf: Jonathan Francis
Wingsuit Türkiye’de bulunan adrenalin tutkunlarının yaptığı sporlardandır. Serbest uçuş stilinde olan bu spor, kanatlı giysiler yardımıyla uçabilmeyi sağlar. Uçuş için özel olarak hazırlanan giysiler sayesinde insanlar uçma hayallerini gerçekleştirebilir.
Skydiving sporunun üst derecesi olarak kabul edilen wingsuit çok tehlikeli spordur. Bu sporun yapılması için giysi ve ekipmanlarla önlem alınıyor olsa bile bu sporu yaparken ölüm riski ve ölüm oranı oldukça yüksektir. Ancak adrenalin yaşamak için bu tehlikeyi göze alan kişiler heyecanlı bir uçuş deneyim yaşarlar.
Türkiye’de yarasa kanat veya kanatlı tulum uçuşu ismiyle anılan wingsuit yapılabilecek birden fazla adres bulunur. Bu adreslerde wingsuit yapmak için ilk olarak kapsamlı olan eğitimi almak gerekir. Eğitimin alınabileceği en iyi adreslerden biri ise Skydive Efes isimli eğitim merkezidir. Bu spor için eğitimi almak isteyen kişilerin en az 23 yaşında olmaları gerekir.
Dağcılık
Fotoğraf: Toomas Tartes
Extreme spor arayışında olan kişilerin Türkiye’de tercih edebilecekleri sporlar arasında dağcılık da yer alır. Ülkenin en yaygın adrenalin sporu olan dağcılıkta hedef tırmanarak zirveye ulaşmaktır. Tırmanışın gerçekleşmesi için sporcular gerekli ekipmanları yanlarında bulundururlar. Bu sporu yapmayı tercih eden kişiler doğa içerisinde inanılmaz dakikalar geçirirken adrenalinin doruklarına ulaşırlar.
Dağcılık sporunun yapılabilmesi için kişilerin lisanslı eğitmenlerin vermekte olduğu dağcılık eğitimlerine katılmaları gerekir. Bu sayede sorunsuz tırmanış gerçekleştirebilirler. Ayrıca bu sporu yapmak isteyenler dağcılık federasyonu üyesi olabilirler.
Türkiye’de dağcılık macera sporunun yapıldığı adresler, sporun çok yaygın olması nedeniyle oldukça fazladır.
Dağcılık sporu için tercih edilebilecek bazı bölgeler:
- Bursa
- Antalya
- Van
- Muğla
- Balıkesir
- Kocaeli
- Erzurum
- Niğde
- Ağrı
Dağ Bisikleti
Fotoğraf: Patrick Hendry
Dağ bisikleti, aksiyon ve macera arayışında olan kişilerin Türkiye’de yapabileceği sporlar arasındadır. Bu sporun yapılabilmesi için bisiklet kullanmayı bilmek gerekir. Ancak bu spor dağda yapıldığı için bisikletlerin engebeli ve toprak yollarda kullanılması şarttır. Bu nedenle bisiklet hakimiyetinin kaybedilmemesi ve belirlenen parkurların sorunsuz geçilmesi gerekir. Dağ bisikleti sporunun yapılabilmesi için İstanbul’da Rumeli Feneri, Belgrad Ormanı ve Aydos Ormanı tercih edilir. Ayrıca Ankara Eymir Gölü, Antalya Köprülü Kanyon ve İzmir Foça dağ bisikleti sporunun yapıldığı rotalardandır.
Scubadiving: Tüple Dalış
Fotoğraf: Aviv Perets
Scubadiving veya tüple dalış, deniz içerisinde yapılan ekstrem sporların başında gelir. Denizin derinliklerini merak eden kişiler, tüple dalış gerçekleştirerek denizin gizemini çözerler. Bu sporun yapılması için dalış tüpü, palet, hava kaynağı, dalış elbisesi, regülatör ve maske gibi ekipmanlara ihtiyaç vardır. Aynı zamanda tüm ekstrem sporlarda olduğu gibi gerekli eğitimin de alınmış olması gerekir. Bu eğitimi veren pek çok dalış eğitmeni vardır ve eğitimler dalış yapmak için tercih edilen rotalarda alınabilir.
Scubadiving yapmak için Türkiye’de tercih edilebilecek yerler:
- Kalkan
- Fethiye
- Datça
- Side
- Bodrum
- Kuşadası
- Ayvalık
- Gökova Körfezi
- Marmaris
Kapak fotoğrafı: Vlad Hilitanu