Son dönemde ortaya çıkan çalışma biçimleri arasında digital nomad (dijital göçebelik) çalışma biçimi yer alır. Bu çalışma şekli, özellikle dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle pek çok kişi tarafından benimsenmeye başlamıştır. Dijital göçebeliğin artış göstermesi ülkelerin yeni iş imkanları ve olanaklarıyla bu çalışma şeklini benimseyen insanları kazanma isteğini ortaya çıkarmıştır. Ülkelerine gelen digital nomad sayısını artırmayı hedefleyen digital nomad dostu ülkeler hakkındaki detaylara gelin, birlikte bakalım.
Öncelikle: Digital Nomad Nedir?
Fotoğraf: Kristin Wilson
Digital nomad dostu ülkelerin hangileri olduğuna geçmeden önce “Digital nomad nedir?” sorusunun cevabını öğrenmek gerekir. Digital nomad veya dijital göçebe, herhangi bir ofise bağlı kalmadan internet üzerinden çalışmalar yürüten insanlara verilen isimdir. Bu kişiler, çalışmalarını ofislere bağlı kalmadan istedikleri yerden yürütür.
Uzaktan çalışma olarak da ifade edilebilen digital nomad çalışma biçiminde zaman sınırlaması yoktur. Bu yöntemde çalışan kişiler istedikleri yer ve zamanda kendilerine verilen işi yaparlar. Dijital göçebe çalışma şeklinin kullanılabilmesi için kişilerin dijital ortamda çalışıyor olmaları gerekir. Bu nedenle de dijital ortamda çalışmaya uygun iş veya mesleklere sahip olmaları gereklidir.
Dijital göçebe olarak çalışabilecek bazı iş kolları şunlardır:
- Grafik tasarımcısı
- Metin Yazarı
- Yazılım Mühendisi
- Dijital Pazarlama Uzmanı
- SEO Uzmanı
- Influencer
- Editör
- Çevirmen
- Çevrim içi Öğretmen
- Proje Yöneticisi
- Blogger
- YouTuber
Çalışma şekli olarak dijital göçebeliği tercih etmek kişilere çeşitli avantajlar kazandırır. Dijital göçebeliğin sağlayacağı avantajlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Yeni yerler görme imkanı
- Yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı
- Yeni iş imkanları kazanma şansı
- Stressiz çalışma ortamı
- Yaratıcılığı artıran çalışma koşulları
Bu avantajları yaşamak ve farklı ülkeleri görmek isteyen kişiler digital nomad olarak çalışmaya başlamayı tercih edebilir. Bunun içinse çalışmak istedikleri ülkeyi seçmeleri ve vize için başvuruda bulunmaları gerekir. Ayrıca bu çalışma şeklini tercih etmek için kişilerin uygun mesleklere sahip olduklarından emin olmaları gerekir.
Digital Nomad Dostu Ülkeler Listesi
Fotoğraf: Johnson Wang
Dijital göçebe olarak çalışacak kişilerin dijital ortamda işlerini yapabilmeleri için bilgisayara ve internet bağlantısına ihtiyaçları vardır.
Digital nomad (dijital göçebe) olarak çalışan kişilerin tercih ettiği digital nomad dostu ülkelerden bazıları şunlardır:
- Singapur
- Portekiz
- Dubai
- Hırvatistan
- Estonya
- Güney Kore
Bu ülkelere uzaktan çalışmak amacıyla gitmek için ülkelerin çalışma ve varsa vize şartlarının yerine getirilmesi gerekir. Böylelikle hem gezerek hem de çalışarak para kazanmak mümkün olur.
Singapur
Fotoğraf: Mike Enerio
Singapur, dijital göçebelerin tercih ettiği ülkelerden birisidir. Dolar milyoneri kişilerin yaşam sürdüğü Singapur, online çalışacak kişilere iyi iş olanakları sağlamasından dolayı tercih edilir.
Ayrıca ada ülkelerinden biri olan Singapur’da çalışmaya tercih eden kişiler, ülke çevresindeki adaları, okyanusları ve tarihi alanları görme imkanı elde eder. Dijital çalışma için ülkenin pek çok yerinde uygun kafe ve mekanların bulunması sayesinde bölgeye gelen kişiler diledikleri yerde çalışma imkanına sahip olurlar.
Portekiz
Fotoğraf: Nick Karvounis
Digital nomad ülkeleri arasında en fazla avantaj sunan ülke Portekiz’dir. Bu nedenle dijital göçebe olarak bu ülkeyi tercih eden çalışan sayısı oldukça fazladır. Uzaktan çalışmak için Portekiz’i tercih eden kişilerin ülkede kalmaları için ülke tarafından sağlanan geçici vize veya oturma izni vizesine sahip olmaları gerekir. Geçici vize 635 Euro aylık geliri olduğunu ispatlayan kişilerin 1 yıl ülkede kalmak için alabileceği dijital göçebe vizesidir. Gelirini ispatlayan kişiler, Portekiz plajlarında güneşlenirken işlerini dijital ortamda gerçekleştirebilirler.
Portekiz’de online çalışarak 1 seneden uzun süreli kalmak isteyen kişilerin almaları gereken vize ise oturma izni vizesidir. Bu vizenin alınması için vatandaşların aylık gelirlerinin 7200 Euro olduğunu ispatlamaları gerekir. Böylelikle vizeyi alarak ülkede 1 seneden uzun kalırlar. Portekiz’de oturma izni vizesi kişilere 2 yıl süreyle verilir ve bu vizenin 3 kere yenilenmesi mümkündür.
Portekiz’e digital nomad olarak gitmeyi düşünen kişiler, eşleri ve çocuklarıyla da gitme imkanına sahiptir. Ancak vize alabilmeleri için gelirlerinin kendileri dışında eş ve çocukları içinde yeterli olması gerekir. Eşiyle birlikte Portekiz’e gelmek isteyenler, eşleri için 3600 Euro ve çocukları için 2160 Euro kazandıklarını ispatlamaları şarttır.
Dubai
Fotoğraf: Christoph Schulz
Dijital göçebelik için başvuru yapılan ülkeler arasında Dubai de yer alır. Bu ülkenin tercih edilmesinde; sahip olduğu eşsiz adaları, tarihi dokusu ve zenginliği etkili olur. Dubai, dijital göçebe olmak isteyen kişilere vize vermek için aylık gelirin en az 500 USD olduğunun kanıtlanmasını ister. Ayrıca serbest çalışanlardan maaş bordrosu ve banka hesap dökümü taleplerinde bulunur. Geliri kanıtlayan kişiler 1 yıl süreyle ülkede kalabilecekleri digital nomad vizesine sahip olurlar. Vize başvurusunda bulunmak içinse pasaportların en az 6 aylık geçerliliğe sahip olması gerekir.
Hırvatistan
Fotoğraf: Karlis Reimanis
Hırvatistan digital nomad dostu ülkelerden biridir. Bu ülkeden vize alabilmek içinse gelir şartını, kalış amacının ve konaklanacak mekanın bulunduğunun kanıtlanması gerekir.
Hırvatistan’dan vize almak için kişilerin ispat etmeleri gereken gelir minimum 2560 dolardır. Ayrıca vizeyi almak için başvuru sahiplerinin Hırvatistan’da hizmet veren bir şirketin çalışanı olmaları gerekir. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda kişiler 1 yıl boyunca Hırvatistan’ı gezerek şirketleri adına uzaktan çalışma yürütürler.
Estonya
Fotoğraf: İlya Orehov
Dijital göçebe dostu olan ülkeler içerisinde Estonya da bulunur. Kuzey Avrupa’da yer alan bir Baltık devleti olan Estonya’nın dijital göçebelik için özellikle Tallinn kenti tercih edilir. Çalışmak için bu ülkeyi tercih eden kişiler Estonya geleneklerini, Fin geleneklerini ve Slav kültürünü öğrenme imkanı elde ederler.
Estonya’ya dijital göçebe olarak gitmek için kişilerin gelirlerinin 3504 Euro olduğunu kanıtlamaları gerekir.
Güney Kore
Fotoğraf: Louie Nicolo Nimor
Digital nomad dostu ülkelerin içerisinde Güney Kore de önemli bir yer tutar. Kuzeydoğu Asya’da bulunan Güney Kore, kültürel açıdan gelişmiş ülkeler arasında bulunur. Digital nomad olarak bu ülkeye gelmek isteyen kişiler uzaktan çalışırken ülkenin kültürel özelliklerini öğrenme imkanı elde ederler.
Digital Nomad Vizesi Veren Ülkeler
Dünya üzerinde bulunan bazı ülkeler doğrudan digital nomad vizesi uygulaması gerçekleştirir.
Dijital nomad vizesi veren ülkelerden bazıları şunlardır:
- İspanya
- Norveç
- Çekya
- Estonya
- Hırvatistan
- Almanya
- İzlanda
- Yunanistan
- Çin
Bu ülkelerde sosyal medya, dijital pazarlama, yazılım, grafik tasarım veya reklamcılık gibi alanlarda freelance olarak çalışmak mümkündür.