2023 Yılı Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi: Müge Baltacı

2023 Yılı Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi: Müge Baltacı

Sürdürülebilir yaşam kavramının ortak geleceğimiz için bir zorunluluk haline geldiğini her geçen gün daha net görüyoruz. Bu dönüşüm sürecinde teknolojiyi de kullanarak gerçekleştireceğimiz inovasyonlar ise son derece önemli bir yere sahip. Ülkemizde de pek çok girişimci, bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor. 

Garanti BBVA tarafından organize edilen ve 2023 yılında 16. kez düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi yarışması da sürdürülebilirlik alanında çalışmalar gerçekleştiren pek çok katılımcıyı bir araya getirdi. Yarışmada 2023 Yılı Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi elektronik atıkların geri dönüşümüne odaklanan Mol-E yani Köstebek App girişimiyle Müge Baltacı seçildi. 

Daha önce Mamajoo markası ve Ayla Müstecaplıoğlu’nun hikayesini sizlere aktarmıştık. Bu seferki konuğumuz ise sürdürülebilir gelecek adına son derece önem taşıyan bir konuda çalışmalar yürüten Mol-E girişiminin kurucusu Müge Baltacı…

“Teknolojiyi sosyal faydaya dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

2023 Yılı Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi: Müge Baltacı

İklim krizi, her geçen gün daha görünür bir hale geliyor ve bu konuda aksiyon almak için hızlıca harekete geçmemiz gerektiğini biliyoruz. Sizin de teknolojiyi kullanarak bu konuda çözümler üretmeyi hedefleyen Mol-E isimli bir girişiminiz var. Detayları sizden dinleyebilir miyiz?

Mol-e girişimi olarak iklim kriziyle mücadelede teknolojiyi kullanarak çözümler üretmeyi hedefliyoruz. 

Mol-e, çevresel sorunlara odaklanan bir dijital platform ve elektronik atık yönetimi konusunda sosyal etki yaratmayı amaçlıyor.

Elektronik atıklar, günümüzde ciddi bir çevresel sorun haline gelmiş durumda. Bu atıkların doğru yönetilmemesi, değerli kaynakların israf edilmesine, çevre kirliliğine ve sağlık sorunlarına yol açıyor. Biz de Mol-e olarak elektronik atık yönetimini daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek için çözümler sunuyoruz.

Platformumuz, kullanıcıların elektronik atık verilerini izlemesini, raporlamasını ve yönetmesini sağlayan bir dijital atık izleme sistemi sunuyor. Bu sayede elektronik atıkların miktarı, türü ve nereye gittiği gibi önemli bilgilere erişim sağlanıyor. Aynı zamanda atıkların geri dönüşüm oranlarını artırmak ve çevreye zarar vermeden yönetmek için çeşitli analizler ve raporlar sunuyoruz.

Hedefimiz, Mol-e platformu ile çevresel etkileri azaltmak ve elektronik atık yönetimini daha sürdürülebilir hale getirerek iklim krizine olumlu katkılarda bulunmak. Kullanıcılarımızın bilinçlenmesine ve sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atmalarına yardımcı olmayı amaçlayarak teknolojiyi sosyal faydaya dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Dünyada iklim krizi ile mücadeleye teknoloji alt yapısıyla çözüm arayan girişimlerle ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

İklim krizinin ciddiyeti ve hızla artan çevresel sorunlar, teknolojiyi sosyal faydaya yönlendirmeyi ve çevresel etkileri azaltmayı hedefleyen birçok girişimin ortaya çıkmasına neden oldu.

Sizce bir girişimin sürdürülebilir olması hangi kriterlere bağlı?

İnovasyon ve farklılaşma, girişimin uzun süre var olabilmesini sağlayacak temel kriterler arasında. 

Sürdürülebilir bir girişim, toplum ve çevre üzerinde olumlu bir etki yaratmayı hedeflemeli. Toplumun ihtiyaçlarına ve çevresel hassasiyetlere duyarlı olmak, uzun vadeli başarı için son derece önemli. Hızla değişen pazar koşullarında, bir girişimin sürdürülebilir olması için sürekli olarak yenilikçi olması ve rekabetçi avantajlar yaratması gerekli.

Garanti BBVA’nın 16 yıldır düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması size bu yolculukta neler kattı?

Güçlü, çalışan, başaran kadınlar ile tanışmama vesile olan bu yarışmaya teşekkür ederim.

Bu ödül, uzun ve emek dolu bir sürecin sonucunda elde edildiği için benim için ayrı bir öneme sahip. Kadınların iş dünyasında daha güçlü ve etkili bir şekilde yer alması için çaba gösteren bir girişimci olarak, sosyal etki yaratmaya yönelik çalışmalarımın takdir görmesi beni oldukça mutlu ediyor. Bu ödül, girişimimin topluma olan olumlu katkılarının fark edildiğini ve takdir edildiğini gösteriyor.

Mol-e’nin gelecek hedefi nedir?

Elektronik atığa dair her şey olmak istiyoruz. Herhangi bir elektronik atığa sahip olan bir kullanıcıya geri dönüşüm dendiğinde ilk akla gelen ismin Mol-e olmasını hedefliyoruz. Dünyada sınırlı sayıda ve kısıtlı gruplar ile bulunan e-atık data setinin önderi olmak için çalışıyoruz.