2023 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

2024 Sürdürülebilir Yaşam Trendleri

Sürdürülebilir yaşam trendleri her sene değişiyor gibi görünse de aslında alışkanlıklarımızın üzerine yeni şeyler ekleniyor. Bundan yıllar önce sürdürülebilirlik kavramı hayatımıza girmemişken fark etmediğimiz birçok şey, artık günlük alışkanlığımız haline geldi. Bu sene de 2024 sürdürülebilir yaşam trendleri ile bunlara yenilerini ekleme zamanı…

Peki, 2024 yılında bizi sürdürülebilirlik alanında neler bekliyor. Bu yıl doğa dostu hangi uygulamaları daha çok göreceğiz? Hazırsanız incelemeye başlayalım. 

Yeni Yaşam Biçimi: Sıfır Atık

evsel atıklar
Fotoğraf: Lenka Dzurendova

2024 sürdürülebilir yaşam trendleri, Avrupa’nın en gözde ülkelerinden biri olan Fransa’nın yeni bir uygulaması ile başladı. Fransa, bireysel atıkların azaltılması konusunda farkındalık yaratmak ve bireyleri bu konuda bir eyleme geçmeye teşvik etmek amacıyla yeni bir uygulamaya başladı. Artık Fransa’da evsel atıkların kompost haline getirilmesi bir zorunluluk.

Bu yeni uygulama sayesinde Fransa’da yaşayan kişiler, meyve ve sebze atıklarını belediyelerin dağıttığı kutulara koymak zorunda. Daha sonrasında ise belediyeler bu atıkları gübreye veya biyogaza dönüştürecek.

Avrupa’nın diğer ülkelerinde kompost ile ilgili çeşitli girişimler olsa da henüz Fransa gibi bunu zorunlu hale getiren olmadı. Ancak Fransa öncülüğünde başlayan bu uygulamanın kısa sürede diğer ülkelerde de etkili olmasını bekliyoruz. Yerel yönetimlerin sürdürülebilirlik konusunda insanları bilinçlendirmesi, onlara yol göstermesi ve bazı kurallar koyması, doğa dostu bir yaşama geçiş açısından da oldukça önemli.

Kompost yapımı ile ilgili siz de bilgi sahibi olmak isterseniz konuyla ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. 

Sürdürülebilir Enerji Kaynakları 

temiz enerji
Fotoğraf: Appolinary Kalashnikova

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş büyük bir enerji krizini de beraberinde getirmişti. Bu krizi yeniden yaşamamak ve sürdürülebilir kaynakları kullanmak için özellikle Avrupa ülkelerinde bazı adımlar atıldı. Yeşil enerji konusunda var olan projeler hızlandırıldı ve yeni projeler geliştirildi. Bu atılımlar sonucunda ise rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı arttı.

Bu durum, bize aslında temiz enerjiye geçişin sanıldığı kadar zor olmadığını ve gerekli yatırımlar yapıldığında uzun süreli olarak hem ekonomik, hem de doğa dostu bir çözüme kavuşulabileceğini gösterdi.

2024 sürdürülebilir yaşam trendleri temiz enerji alanındaki gelişmelerin devamını sağlayacak. Çünkü her geçen gün artan insan nüfusu, fosil yakıt kullanımına getirilmek istenen sınırlama ve sürdürülebilirlik bilincinin artması, enerji üretimi alanında doğa dostu çözümlerin kullanılmasını hızlandıracak. 

Doğa Dostu Ulaşım

elektrikli araç
Fotoğraf: Andrew Roberts

2035 yılından sonra Avrupa’da benzinli ve dizel araçların satışının yasaklanacak. Belirlenen bu tarihe günden güne yaklaşıyoruz. Bu nedenle elektrikli araçları günden güne daha fazla yollarda görmeye başlıyoruz. Buna bağlı olarak elektrikli şarj istasyonlarının sayısı da günden güne artıyor. 

Ancak elektrik tüketiminin araçların da dahil olması ile artması, kaynaklarımızın daha fazla kullanılması demek. Bunun önüne geçmek için bireysel şarj istasyonlarında güneş enerjisi kullanımı teşvik ediliyor. 2024 ve önümüzdeki yıllarda bireysel sürdürülebilir enerji kaynaklarının çoğaldığını ve buna bağlı olarak bireylerin elektrikli araçlara daha fazla yöneldiğini göreceğiz. 

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Brüksel, araç kullanımını azaltmak için ‘10 Dakikalık Şehir’ projesine başladığını duyurdu. Bu proje ile birlikte insanlar yalnızca 10 dakikalık bir mesafede tüm ihtiyaçlarına ulaşabilecek. Bu da bireysel araç kullanımını azaltarak daha doğa dostu bir ulaşım olan bisiklete yönelmelerini sağlayacak. 

Tek Kullanımlık Plastiklere Veda

plastik kirliliği
Fotoğraf: Appolinary Kalashnikova

Saniyede 160 bin plastik poşet kullanıldığını biliyor muydunuz? Market alışverişi sırasında aldığımız tek bir poşet bizim için çok önemli olmasa da aynı eylemin binlerce kişi tarafından gerçekleştirilmesi büyük bir kirliliği de beraberinde getiriyor. 

Bunu engellemek için birçok ülke marketlerde plastik poşetleri ücretli hale getirdi. Bu uygulama poşet kullanımını azaltmış olsa da tam olarak bitirmedi. Bu nedenle Avustralya, Kanada, İngiltere, Belçika gibi ülkeler plastik poşet kullanımını tamamen yasakladı. Bazı ülkeler ise plastik poşet kullanımına vergi getirdi ve bu uygulamalar sonucu kullanımlar %90 oranında düştü. 

2024 yılında tek kullanımlık plastik poşetleri yasaklama uygulamalarının daha fazla ülkede gündeme alınması bekleniyor. 

Doğayı Koruyan Çalışma Sistemi

uzaktan çalışma
Fotoğraf: Christin Hume

Pandemi bize bambaşka bir yaşamın var olabileceğini öğretti. Sağlık açısından oldukça endişeli olduğumuz o günlerde, insan faaliyetlerinin azalması doğanın kendini yenilemesine fırsat tanıdı.

Pandemi sayesinde evden çalışma sistemi tüm dünyada uygulandı. Özellikle Z kuşağının bu durumu deneyimlemesi, yeniden iş yerlerine dönüşü de zorlaştırdı. Her ne kadar şirketler ofiste çalışma konusunda ısrarcı olsalar da çalışanların talepleri artık eski düzene dönüşün çok da mümkün olmadığını gösteriyor. 

Bu durum, hem çalışanlar hem de doğa için aslında bir fırsat. Artık çalışanların taleplerini daha fazla göz önünde bulunduran şirketler tamamen uzaktan çalışma sistemine geçmeye başlıyor. 2024 sürdürülebilir yaşam trendleri arasında en fazla göreceğimiz uygulamalardan biri de bu olacak. Her gün yollara çıkmayan milyonlarca insan, araçların oluşturduğu karbon salımının da önüne geçecek.

Yatay ve Çevre Dostu Mimari

tiny house
Fotoğraf: Andrea Davis

2023 yılında yaşanan doğal afetler, pandemi sonrası insanların doğada daha çok vakit geçirme isteği, sürdürülebilir ve minimal bir hayatın daha cazip gelmesi hem tatil hem de yaşam alışkanlıklarını değiştirdi. Artık yüksek binalar yerine Tiny House’lar daha çekici.

Bir tatil aracı olarak görülen Tiny House’lar, yavaş yavaş insanların yaşam alanları da olmaya başladı. 2024 yılı, bu trendin daha da yükseldiği bir yıl olarak. Dünyada birçok yerde kurulan Tiny House köyleri ile insanlar hem doğaya daha yakın hem de depremler açısından güvenli bir yaşam sürebilecek. 

Ayrıca kolayca güneş enerjisi panelleri yerleştirilebilen Tiny House’lar kendi enerjilerini de üretecek. Bu sayede insanların yalnızca yaşayış tarzları değil, yaşadıkları mekanlar da doğayı koruyacak.

Kapak Fotoğrafı: Robert Kovacs