Zengin Ülkeler İklim Değişikliği Yardımlarını Baltalıyor

Zengin Ülkeler İklim Değişikliği Yardımlarını Baltalıyor

Araştırmaya göre, iklim kriziyle mücadelede zengin ülkelerin yoksul ülkelere yardım çabalarını engellediği belirlendi. Oxfam raporuna göre, 2020 yılında iklim finansmanının sadece 11,5 milyar doları kırılgan devletlerin ihtiyaçlarına yönelik destek için ayrıldı.

Çalışma, zengin ülkelerin iklim krizinin etkilerinden korunma çalışmalarını engellemek amacıyla hibe yerine kredi verme, diğer yardım projelerinden kaynak çekme veya nakit parayı yanlış etiketleme gibi yöntemlere başvurduğunu ortaya koydu.

İklim Değişikliği Finansmanları Yetersiz

Zengin Ülkeler İklim Değişikliği Yardımlarını Baltalıyor
Fotoğraf: Flickr | United Nations Photo

Oxfam raporuna göre, 2020 yılında zengin ülkelerden gelen iklim finansmanının sadece 11,5 milyar doları yoksul ülkelerin aşırı hava koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmak için kullanıldı, bu durum iklim felaketlerinin arttığı bir dönemde oldukça yetersiz görülüyor.

Oxfam’ın Uluslararası İklim Değişikliği Politikası Sorumlusu Nafkote Dabi, bu miktarın sorunun büyüklüğüne göre yetersiz olduğunu vurgulayarak, “11,5 milyar doların, düşük ve orta gelirli ülkelerin, iklim değişikliğinin yol açtığı daha fazla ve daha büyük seller, kasırgalar, yangın fırtınaları, kuraklıklar ve diğer korkunç zararlar karşısında halklarına yardım etmeleri için yeterli olduğunu düşünerek aldanmayın. ABD’deki insanlar her yıl kedi ve köpeklerini beslemek için bunun dört katını harcıyor.”

Gelişmiş ülkeler tarafından 2009 yılında verilen vaatlere göre, gelişmekte olan ülkelerin 2020 yılından itibaren yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı alması gerekiyordu. Ancak bu taahhüt henüz yerine getirilmedi ve 2020’de sadece 83 milyar dolar sağlandı.

Fon Yerine Kredi!

Tahminlere göre bu yıl 100 milyar dolarlık hedefin aşılmış olması gerekiyor. Oxfam ise bu miktarın abartıldığını düşünüyor. Bunun sebebi, mevcut uluslararası yardım bütçelerinden alınan kaynaklar ve iklim finansmanı olarak sayılan fonların bir kısmının aslında sağlık ve eğitim gibi kalkınma projelerine yönlendirildiği ve iklimle ilgili faydalarının dolaylı olduğu durumlar olduğu belirtildi.

Oxfam, finansmanın hibe şeklinde sağlanması gerektiğini savunurken, bazı bağışçı ülkelerin kredi kullanımını desteklediğini belirledi.

Oxfam tüm bu faktörler göz önüne alındığında, 88 milyar dolarlık miktarın sadece 21 milyar ila 24,5 milyar dolarının saf iklim finansmanı olarak değerlendirebileceğini saptadı.

Bu hafta Bonn’da gerçekleştirilecek BM müzakerelerinde hükümetler, yoksul ülkelere kayıp ve hasar fonu oluşturmak için nasıl bir destek sağlanacağını ve ülkelerin Paris iklim anlaşması hedeflerine ne kadar yaklaştığını değerlendirmek için “küresel envanter” sürecini tartışacak.

COP28, fosil yakıt üretimini artırmayı planlayan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek ve başkan adayı Sultan Al Jaber’in, iklim hedeflerine ulaşmak için yenilenebilir enerjiye odaklanılması gerektiğini belirtiyor. Ancak bazı aktivistler, Al Jaber’in aynı zamanda petrol endüstrisinde yer almasının çıkar çatışmasına sebep olabileceğini söylüyor.

COP28’de, dünya liderlerinin Paris hedeflerine ulaşma yolunda “rotayı düzeltmek” zorunluluğunun altını çizen Al Jaber, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasının önemini vurgulayarak, hükümetlerin ve aktivistlerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Hermes Rivera