Well-being Uygulamaları ile Fark Yaratan Şirketler

Well-being Uygulamaları ile Fark Yaratan Şirketler

Sürdürülebilir bir gelecek, elbette ki çevreye duyarlı olmakla ve yaşadığımız dünyaya saygı göstermekle mümkün. Birleşmiş Milletler’in 2015 yılında 17 madde ile duyurduğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri de doğadaki tüm canlıların sağlıklı ve iyi oluşunu amaçlar.

Kalkınma Amaçları’nın sekizinci maddesi, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” ile kapsayıcı bir büyümeyi şart koşar. Madde sekiz, büyüyen işgücüne karşın istihdamın aynı hızla büyümediğini ve istihdam yaratmanın yaratıcılık ve yeniliğin ortaya çıkmasında büyük öneme sahip olduğunu söyler. Yaratıcılık ve yenilik, iş dünyasında ancak çalışanların iyi hissettiği, iş ve yaşam dengesini kurabildiği, bütünsel sağlığına önem verebildiği ölçüde mümkün olur. Bu farklılık ise şirketlerin well-being uygulamalarına verdiği değer ve iyi yaşam konusundaki destek mekanizmaları ile ölçülür.

Well-being Nedir? 

Well-being Uygulamaları ile Fark Yaratan Şirketler

Fotoğraf: Fakurian Design

Well-being bütünsel sağlık anlamına gelir. Wellness fiziksel sağlığı işaret eder, well-being ise kişinin ruh, beden ve zihinsel olarak sağlıklı olması anlamına gelir. Kısacası bütünsel iyi olma halidir. İş dünyasında well-being kavramını sık sık duymamızın nedeni ise pandeminin yarattığı olumsuz koşullar ve şirket yöneticilerinin çalışan esenliğini yükseltmek istemesidir. Well-being uygulamaları ile hedeflenen ise iyi yaşamla birlikte çalışanların iyi hissetmeleri ve verimli olmalarını sağlamaktır. 

Genel olarak well-being, spor ve beslenme alanında destek sağlasa da pandemiyle beraber çalışanların psikolojik desteğe ihtiyacı da arttı. Well-being Araştırma Raporu sonuçlarına göre Türkiye’de şirketlerin yüzde 50’sinden fazlası, fiziksel sağlık alanında destek sağlıyor. Yine yüzde 60’ı beslenme ve diyetisyen koçlarıyla çalışıyor. Global Well-being Trend araştırmasına göre en fazla yükselişe geçen well-being trendi ruh sağlığı, ikincisi ise teletıp uygulamaları. 

İyi Yaşama Önem Veren Şirketler

Well-being Uygulamaları ile Fark Yaratan Şirketler

Fotoğraf: Dimitriy Frantsev

Garanti BBVA

Kadın istihdam oranında en yüksek paya sahip şirketlerden biri olan Garanti BBVA, çalışanlarının iş ve yaşam dengesini well-being uygulamalarıyla da destekliyor. Şirket, pandemiden önce şirket içinde çalışanlarına sunduğu beslenme ve spor salonu desteğini pandemi sonrasında hafta sonu da dahil olacak şekilde dijital ortama taşıyor. Çalışan Destek Hattı ile kaygı seviyesinin maksimum olduğu Covid döneminde, çalışanlarına uzman psikologlar aracılığıyla yardımcı oluyor.

Pfizer

Firma, “İyi Sen” wellness danışmanları ile şirket içinde herkese destek sağlıyor.

Sahibinden.com

Hayatın Sahibi Sensin ve İyi Yaşam Programları gibi dijital destek platformları bulunuyor. “Sen nerede biz orada” desteğiyle çalışanlarına psikolojik, fiziksel, beslenme alanlarında yardımcı oluyor.

Gittigidiyor.com

İnsana Değerde Liderlik ödülünü alan gittigidiyor.com, “Çalışan Destek Hattı” ile çalışanlarına her alanda destek sağlıyor. “Çalışma Meclisi” ile departman çalışanları arasında şeffaflık yaratarak eleştiri ve önerileri değerlendiriyor. Regl, baş ağrısı, yorgunluk gibi sebeplerden dolayı çalışanlarına rapora gerek duymadan izin hakkı tanıyor.

Pernod Ricard

Psikolojik destekten, diyetisyen hizmetine, pedagojik desteğe kadar çok geniş bir yelpazede hizmet veriyorlar.

Google

İyi yaşama önem veren ve insana yatırım yapan en önemli şirketlerden olan Google, well-being uygulamalarını koçlar eşliğinde yürütüyor.  

Yurt içinde well-being uygulamalarını en az çalışanlar kadar ciddiye alan oluşum ise Wellbees isimli kurumsal well-being plaftormu. Kurum, şirketlere well-being yolculuklarında destek oluyor.

Mental ya da duygusal fitness olarak da adını duyuran start-up COA ise yurt dışında yer alıyor. Sekiz haftalık süre boyunca şirket çalışanlarına mental egzersiz programları düzenleyen kurumun referansları arasında Bloomberg, Spotify ve Silicon Valley Bank yer alıyor. 

Genel olarak dünyada ve Türkiye’de uygulanan well-being uygulamalarını aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz:

  • Uzaktan psikolog desteği
  • Sağlıklı atıştırmalıklar ve ofis içindeki otomatlar
  • Happy hourlar için hazırlanan sağlıklı öğünler
  • Yeşil ofis ve güneş ışığı geçiren mimari restorasyonlar (Güneş ışığı baş ağrısını ve ekran ışığının sebep olduğu göz yorgunluğunu azaltır)
  • Talep üzerine oluşturulan yoga sınıfları
  • Toplantı yürüyüşleri
  • Bisiklet turu ya da koşu takımlarının düzenlediği yarışlar
  • Birebir düzenlenen teşekkür toplantıları
  • Özel olarak tasarlanan hediyeler
  • Giyilebilir teknoloji tedariği
  • Uzaktan pilates dersleri
  • Sağlıklı beslenme programları hazırlayan diyetisyen desteği
  • Eve gönderilen sağlıklı gıda sepetleri
  • Meditasyon ve nefes eğitimleri

Kapak Fotoğrafı: Jason Goodman