Daha Sürdürülebilir Ofis Ortamı İçin Öneriler

Daha Sürdürülebilir Ofis Ortamı İçin Öneriler

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Ne tür bir işiniz olursa olsun küçük değişiklikler ile daha çevre dostu bir ofis ortamı yaratmak zor veya masraflı değil. Hayatlarımızın büyük bir kısmını ofis içerisinde geçiriyoruz, karbon ayak izimizin ve atık üretimimizin büyük bir kısmı iş yerinde geçirdiğimiz süre boyunca oluşuyor fakat çoğu zaman günlük eylemlerimizin çevresel etkileri hakkında düşünmüyoruz. Daha sorumlu seçimler yapmak adına günlük hayatta da uygulanan, israfı ve atığı azaltabilecek basit ve ufak değişiklikleri ofis alanına uyarlayabiliriz. İşte daha sürdürülebilir ofis yaratmak için ipuçları…

Önce Tamir, Sonra Atık

Bilgisayar, klavye, monitör, mouse, yazıcı dahil tüm eskiyen veya bozulan elektronik aletleri atmak yerine tamir etmek her zaman ilk tercih olmalı. Tamir edilemeyecek aletler ise atılacağı zaman elektronik atık merkezlerine teslim edilebilir. Böylelikle, ürünler doğru şekilde geri dönüştürülecek veya ayrıştırılacaktır.  

Minimum Kağıt Kullanımı

Ofiste her bir çalışanın günde ortalama iki sayfa kağıt israf ettiğini düşünün. Bu, 100 kişilik bir ofiste her gün en az 200 sayfa kağıt israfı anlamına gelir. 

Baskı ihtiyacını minimuma indirmek her yıl tonlarca kağıt israfının önüne geçecektir. Baskı alınması mutlaka gerekiyor ise çalışanların sadece ihtiyaçları olan sayfaları yazdırması ve yazdırma işleminde kağıdın önlü arkalı kullanılması gibi önlemler alınabilir. Bir başka önemli detay ise ofiste kullanılan kağıdın türü. Piyasada sürdürülebilir üretim sertifikası bulunan hatta geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiş kağıt opsiyonları bulunuyor.

Artık her tür belgeye dijital olarak ulaşılabiliyor ve bilgisayarların depolama alanları çok çok geniş. Örneğin kağıt israfının önüne geçmek için birlikte çalıştığınız paydaşlardan e-imza ve e-fatura kullanmalarını isteyebilirsiniz. 

Evden Çalışmak

Pandemi nedeniyle bir yıldan fazla süredir evden çalışma kavramı hayatlarımıza girmiş durumda. İleriki dönemlerde de evden çalışmanın çalışanın tercihine bırakılması şehir trafiğini, benzin tüketimini ve dolayısıyla yıllık karbon ayak izini de azaltacaktır. 

İş yerine ulaşmak her gün ortalama 20-25 dakika sürüyor. Büyük şehirlerde trafiğe bağlı olarak ise bu süre bir saati geçebiliyor. İşe gelenlerin çoğunun araba ile geliyor olduğunu varsayarsak her bir çalışan trafikte ekstra araç demek. Dolayısıyla, ofise mutlaka gelinmesi gerekiyorsa toplu taşımanın veya mümkünse bisiklet kullanımının teşvik edilmesi de önemli.

Sürdürülebilir Ofis İçin Enerji Tasarrufu 

sürdürülebilir ofis

Bilgisayarlar stand-by durumundayken de ciddi oranda enerji harcamaya devam ederler. Çalışanların akşamları çıkarken veya hafta sonlarından önce kullandıkları elektronik aletleri fişten çekmeleri, uzun vadede büyük enerji tasarrufu sağlayacaktır. 

Sık kullanılmayan tüm odalarda, toplantı odalarında ve tuvaletlerde hareket sensörlü lambalar kullanılabilir. Kullanılmayan tüm ışıkların kapatılması ve düşük enerji harcayan LED ampullerin tercih edilmesi de tasarruf sağlayacaktır. Doğal ışık alan bir ofis ortamınız var ise gün ışığını kesebilecek perde veya gölgelik kullanımından kaçınabilirsiniz. 

Ayrıca ofisiniz merkezi ısıtma olmayan bir binada ise yazın soğukluğu ve kışın sıcaklığı 1-2 derece daha düşük tutarak bile enerji harcamalarınızı kısabilirsiniz. 

Ofiste Geri Dönüşüm ve Atıksız Ofis

atıksız ofis

  • Genelde ofislerde her masaya ait ayrı bir çöp kovası bulunuyor ve bu kutularda geri dönüşüm mümkün olmuyor. Herkesin ayrı ayrı çöp kutusuna sahip olması yerine ofisin ortak alanlarında ve koridorlarda geri dönüşüm ve evsel atıklar olarak iki ayrı çöp kutusu yerleştirilebilir. Çalışanlar başta yürümek istemese de zamanla bu alışkanlık oturacaktır. Uzun süre hareketsizce ve aynı pozisyonda oturmak uzun vadede sırt ve boyun ağrılarına sebep olur. Biraz hareket herkese iyi gelecektir. 
  • Şeker, tuz, karabiber, granül kahve gibi tek kullanımlık kağıt veya plastik paketlemeye sahip olabilecek ürünleri kiloluk paketler halinde alarak mutfak alanında cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Böylelikle her gün oluşacak paketleme atığının önüne geçebilirsiniz.
  • Tek kullanımlık hiçbir şey dostumuz değildir! Tek kullanımlık bardaklar kullanmak yerine çalışanlarınızdan kendileri için kupa veya cam bardak getirmelerini rica edebilirsiniz. 
  • Ofis mobilyalarında değişiklik yapılacaksa iyi ve kullanılabilir durumda olanlar organizasyonlara bağışlanabilir. 
  • Ofis temizliğinde sert kimyasallar içermeyen, temiz içerikli ürünler tercih edilebilir. 
  • Tuvaletlerde ise sensörlü musluk ve el kurutma makinesi kullanmak, hem su tasarrufu sağlayacak hem de kağıt havlu israfının önüne geçmenize imkan tanıyacaktır. 

Atılan Adımların Takibi

Çalışanlarınız veya iş arkadaşlarınız sizin kadar çevre dostu olmaya önem vermiyor olabilirler. Tabii ki en değerli olan insan alışkanlıklarını ve davranışlarını değiştirebilmek. Ufak çabalarla çok şeyin değişebileceğini anlatan, küçük notlar hazırlayarak ofisin her bir köşesine bu yeşil ofis uygulamaları hatırlatmalarını yerleştirebilirsiniz. 

İş yerinizde bir sürdürülebilir ofis takımı kurabilirsiniz. Bu takım, ayda bir veya daha sık periyotlarla toplanarak atılan adımların takibini yapabilir, yeni uygulamalar için fikir geliştirebilir ve çalışanları cesaretlendirici oyunlar geliştirebilir. Gönüllü olmak isteyen birileri mutlaka çıkacaktır. 

Son olarak ofisin her bir yanına saksı bitkileri yerleştirebilirsiniz. Bitkiler daha sıcak bir ortam yaratırken havayı da temizleyebilir.

Kapak görseli: Cowoman