Tarihin En Sıcak Ayı: 2023 Temmuz

Tarihin En Sıcak Ayı: 2023 Temmuz

Geride bıraktığımız ayda siz de sıcaklıklardan şikayet ettiniz mi? Bu konuda yalnız değilsiniz. Üstelik yalnızca yaşadığınız çevredeki insanlar için değil, dünya genelindeki toplamda 8 milyardan fazla insan için temmuz ayı oldukça sıcaktı.

Bilim insanları ay içerisinde dahi bir rekorun kırılabileceğinden şüpheleniyordu. Yeni gelen veriler ışığında tüm zamanların en sıcak ayının 2023 Temmuz’u olduğu ortaya çıktı.

Sıcaklıklar Birçok Ülkede 40 Dereceyi Geçti

Tarihin En Sıcak Ayı: 2023 Temmuz
Fotoğraf: Copernicus Climate Change Service

İklim olaylarının kayıt altına alındığı ve dünya çapında hesaplandığı yıllardan beri birkaç yılda bir tarihin en sıcak ayı rekoru kırılıyordu. Artık yeni rekorun sahibi 2023 Temmuz ayı oldu. Dünya çapında birçok bölgeden alınan veriler ışığında geçtiğimiz ay ortalama sıcaklığın 16,95 santigrat dereceye ulaştığı saptandı. Bu değer, 2023 Temmuz ayını açık ara farkla tarihteki kaydedilmiş en sıcak ay olarak öne çıkardı.

Geçtiğimiz ay öncesinde kayıtlara geçen en sıcak ay, 16.62 santigrat derece ile 2019 Temmuz ayı olmuştu. Ancak bu yıl rekor, 0.33 derece fark ile 2023 Temmuz ayına geçti. Avrupa’yı vuran sıcak hava dalgaları sonrasında gelmesi tahmin edilen rekor, Corpenicus İklim Değişikliği Servisi tarafından doğrulandı.

Veriler, en sıcak ay rekorunun arka arkaya kırılmaya devam edeceğini gösteriyor. Küresel ısıtmanın etkili olduğu 1991-2020 yılları arasındaki ortalamaya kıyasla temmuz ayında sıcaklıklar 0.72 santigrat derece daha fazla olarak ölçüldü. İlk bakışta bu fark küçük görünse de dünyanın ekstrem soğukluktaki kutup bölgelerinin de hesaba katıldığını ve ortalamaları önemli ölçüde düşürdüğünü belirtmemizde fayda var. Ayrıca bilim insanları 1850-1900 yılları arasına kıyasla 1.5 santigrat derece daha sıcak bir ay geçirdiğimizi kaydetti.

Temmuz ayı yalnızca hava sıcaklığının değil aynı zamanda okyanus sıcaklıklarının da rekor kıydığı ay olarak tarihe geçti. Nisan 2023 tarihinden beri okyanus yüzeyi sıcaklıklarında yaşanan anormal artış, geride bıraktığımız ayda pik seviyesine ulaştı. 1991-2020 yılları arasına kıyasla ise okyanuslar, dünya çapında ortalamada 0.51 santigrat derece daha sıcaktı.

Kaynak: WMO

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Michal Prucha