Sürdürülebilirlik alanında Türkiye’nin örnek olarak gösterilen şehirlerinden biri olan Eskişehir, son yıllarda yakaladığı düzenli büyüme ile artık bir turist şehri haline geldi. Yeşilliği, doğası ve kültür-sanat projeleriyle sizin için Eskişehir gezi rehberi oluşturduk. Keyifli okumalar…
Eskişehir’de Nereye Gidilir?
Planlı şehir yapılanması sayesinde adeta Avrupa kentlerinde gördüğümüz manzaralara ev sahipliği yapan Eskişehir, tarih ve modernitenin buluştuğu bir kent. Eskişehir’de gidilecek yerler arasında sürdürülebilirlik odaklı oteller, otantik çarşılar ve ülkenin en ünlü müzeleri yer alıyor.
OMM – Odunpazarı Modern Müze
OMM INN’in hemen karşısında yer alan OMM – Odunpazarı Modern Müze, şehrin yakaladığı modern kültür anlayışını en iyi şekilde yansıtan lokasyonlardan biri. Ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın tarafından tasarlanan binasıyla yerli ve yabancı birçok sanatçıya ev sahipliği yapan müze, Eskişehirliler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
OMM – Odunpazarı Modern Müze, bugünlerde 30 Temmuz’a kadar sürecek olan Yas ve Haz karma sergisine ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı 38 sanatçının çalışmalarının bir araya geldiği sergi, insan olmaya dair mutluluk, coşku, öfke, korku, şaşkınlık, iğrenme, küçümseme ve utanç gibi duyguları odağına alıyor.
Sergiden sonra OMM Shop’u ziyaret ederek çeşitli sanatçılar tarafından üretilen özel tasarım takıları ve seramikleri satın alabilirsiniz. OMM Shop, yaptığınız her alışverişte sizin adınıza müze eğitim programlarını destekleyerek sanatı erişilebilir kılmak için fonlara katkıda bulunuyor.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Eskişehir’in ikonik bölgelerinden biri olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, 1850’li yıllarda inşa edildiğinden beri geleneksel el sanatları üzerine eserlerin üretilip satıldığı oldukça hoş bir mekan…
Çarşıda yer alan 25 atölye, üretim ve teşhir yoluyla yerel kalkınmaya destek oluyor ve kültürel değerlerin korunmasına önem veriyor. 2006 yılında orijinal mimari korunarak yeniden inşa edilen çarşı, bölgenin sosyo-kültürel yapısını iyileştiren en önemli aktörlerden biri olarak görülüyor.
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Eskişehir’in simgelerinden biri olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, 1517 yılında Osmanlı Devleti vezirlerinden olan Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırıldı.
Yedi farklı bölümden oluşan külliyede; camii, şadırvan, zaviye, talimhane, harem, imaret, türbe ve iki kervansaray bulunuyor. Hem peyzajı hem de tarihi dokusuyla dikkat çeken cami ve külliyeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı
Eskişehir’in en büyük parkı konumundaki Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, 2008 yılında ziyarete açıldı. Hem yerel halk hem de turistler tarafından büyük ilgi gören parkta 1200 kişilik açık hava konser salonu, yapay gölet, su sporu olanakları, Japon bahçesi, bilim merkezleri, müzeler, yürüyüş yolları, restoran ve kafeler yer alıyor.
Eskişehir’de Yapılabilecek Aktiviteler
Üniversitenin de etkisiyle aktif bir genç nüfusa sahip olan Eskişehir, birçok aktivite seçeneği sunuyor. Eskişehir gezi rehberi yazımızın bu kısmında tekne turundan otantik hamam deneyimine kadar Eskişehir’de tercih edebileceğiniz aktivitelere yer verdik.
Porsuk Çayı’nda Tekne Turu
Kentin en ikonik doğal yapısı olan Porsuk Çayı, Eskişehir’in fotoğraflarda ve manzaralarda bu denli güzel görünmesinin başlıca sebeplerinden biri. Son yıllarda yapılan peyzaj çalışmalarıyla birlikte Venedik kanallarını aratmayan bir hale büründü.
Eskişehir gezi rotası planınıza Porsuk Çayı gezisini eklemeyi unutmayın. Çayın kenarında yeşilliklere oturarak piknik yapmak, Eskişehirlilerin en sevdiği yaz aktivitelerinden biri. İsterseniz Porsuk Çayı’nda tekne turuna çıkabilir, eşsiz manzaranın bir parçası olarak yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz.
Otantik Hamam Deneyimi
Termal sularıyla ünlü şehirlerimizden biri olan Eskişehir, birbirinden güzel hamamlara da ev sahipliği yapıyor. Kent merkezinde yer alan Hamamyolu’nu ziyaret ederek geleneksel hamamları deneyebilir ya da daha ayrıcalıklı hamam keyfi için Tasigo Otel’in içerisinde yer alan Aden SPA’da gezinin yorgunluğunu atabilirsiniz.
Eskişehir Müze Gezisi
Eskişehir tur rehberi yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere bu kent, kültür ve sanatın birleşimini layıkıyla taşıyor. Eskişehir’de ziyaret edebileceğiniz birçok müze mevcut. Bunların başında ülke çapında ünlü olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi geliyor. Ayrıca aile aktivitesi arayanlar için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Masal Şatosu’nun da uygun bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
Eskişehir Odunpazarı’nda ziyaret edebileceğiniz müzeler şu şekilde:
- Eti Arkeoloji Müzesi
- Ahşap Eserler Müzesi
- Lületaşı Müzesi
- Hamam Müzesi
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
- Cumhuriyet Tarihi Müzesi
- Eğitim Karikatürleri Müzesi
- Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi
- Kent Belleği Müzesi
- Kurtuluş Müzesi
Eskişehir’de Ne Yenir?
Turistik mekanlarının yanı sıra kendine has yöresel yiyecekleriyle de ziyaretçilerinden tam puan alan Eskişehir’de mutlaka denemeniz gereken tatlar bulunuyor. Odunpazarı’na gittiğinizde hem tatlı hem de tuzlu lezzetleriyle şehrin ünlü lokanta ve patisserie’lerini es geçmeyin deriz!
OMM INN Cafe
OMM’un bir uzantısı olarak tasarlanan OMM INN, Eskişehir’de sürdürülebilir butik otel deneyimi sunuyor. İçerisinde yer alan sosyalleşme alanları ve özenle tasarlanmış avlusuyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunan OMM INN’in en dikkat çeken hizmetlerinden biri de OMM INN Cafe…
Tamamen bitkisel içeriklerle hazırlanan leziz atıştırmalık ve içeriklerin sunulduğu OMM INN Cafe’nin en çok tercih edilen lezzetlerinden biri ise vegan kahvaltısı…
Petifürcü Lalezar
“Anadolu’da Fransız tatlıcısı” olarak tanınan Petifürcü Lalezar, 63 yıldır hizmet veriyor. Pastanede mozaik pasta, landöşe ve nuga helvasından oluşan küçük bir menü var. Turistlerin yakın zamanda ilgi göstermeye başladığı bu butik pastaneyi denemek isteyebilirsiniz.
Arasta Kırım Tatar Çibörek Evi
Eskişehir’deki yoğun Tatar nüfusu sebebiyle şehrin önemli yiyeceklerinden biri haline gelen çibörek, çeşitli restoranlarda denenebiliyor. Ancak bizim size önerimiz Arasta Çarşısı içerisinde yer alan Arasta Kırım Tatar Çibörek Evi olacak.
Karakedi Bozacısı
Şehrin tarihi mekanlarından biri olan Karakedi Bozacısı, 1955 yılından beri Eskişehirli üreticilerden aldığı ham maddeleriyle birlikte boza üretiyor. Şehrin kendine has Kalabak suyu ile harmanlanan bozaların yanı sıra yaz aylarında limonatası ve dondurmaları da bir hayli meşhur.
Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons