Hindistan’da son günlerde kömürlü termik santral inşaatına karşı önemli bir politika tartışılıyor. Hindistan, kabinenin onaylaması halinde yeni elektrik politikası kapsamında komürlü termik santral inşaatına son vermeyi düşünüyor.
Buna göre 28 GW’lık son termik santralin inşaatının tamamlanmasıyla birlikte artık Hindistan’da kömürlü termik santral yapımı yasaklanacak. Ulusal Elektrik Politikası’nın hazırladığı taslağındaki termik santral inşaatının engellenmesi maddesi, Hindistan’ın gelişmekte olan ülke hedefleri çerçevesinde belirlediği karbon emisyonlarının azaltılması konusunda önemli bir mihenk taşı olabilir.
Termik Santraller Terk Ediliyor
Dünyanın en büyük nüfuslu ülkelerinden olan Çin ve Hindistan, gelişmekte olan ülkeler arasında aktif termik santral projelerinin %80’ine sahip. Son yıllarda çevre ve hava kirliliğinin büyük ölçüde arttığı iki ülke, yeni santral inşaatına dur diyerek iklim değişikliği planlarını oluşturmakta kararlı.
Bağımsız iklim düşünce kurulu E3G’nin analizine göre Ocak 2023 itibarıyla sadece 20 ülkede birden fazla aktif termik santral projesi başlatılmış durumda. Birçok kişiye göre dünyanın artan enerji ihtiyacına karşın ülkelerin termik santrallere başvurmaması, iklim değişikliğine karşı mücadelede oldukça önemli bir duruş olarak görülüyor. World Economic Forum’da yayımlanan bir makaleye göre 2018 yılından beri açılandan daha fazla termik santral kapatılıyor.
Hindistan Kömür İnadından Vazgeçti
Ulusal Elektrik Politikası tarafından sunulan yasa tasarısı henüz kesinleşmese de Hindistan Başbakanı’nın da dahil olduğu kabineden onay olması bekleniyor. Hindistan ve Çin, nüfus başına düşen karbon emisyonlarının gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha az olması sebebiyle COP26’daki kömür görüşmelerinde lobi yapmakla suçlanmıştı.
Kömür azaltımı politikasına mesafeli yaklaşan Hindistan’ın termik santraller konusunda adım atması, ülkenin kömürden çıkış için yakın zamanda çizelge belirleyebileceğine işaret ediyor olabilir. Hindistan Hükümeti’nin yayımladığı bir rapora göre ülkedeki devasa enerji ihtiyacının %55’i, kömür santrallerinden karşılanıyor.
Öte yandan Merkezi Elektrik Kurumu, geçen yıl ihtiyaç dahilinde inşa edilmekte olan santrallere ek olarak 28 GW’a kadar yeni kömürlü termik santrallerin inşa edilmesinin gerekebileceğini söylemişti. Ancak kaynaklara göre önümüzdeki on yıl boyunca ülkenin enerji politikalarına yön veren nihai taslakta termik santraller rol oynamıyor.
Dünyanın en büyük ikinci kömür ithalatçısı Hindistan’ın kömür konusunda sıkı politikalara imza atması durumunda, başta Endonezya, Avustralya ve Güney Afrika’daki madencilerin de etkilenebileceği ve kömür fiyatlarında artış yaşanabileceği düşünülüyor.
Kapak Fotoğrafı: Flickr | Ivan Radic