Sosyal Medyadaki Klişe Kalıplar

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2023

Günümüzün klişe fabrikası hiç şüphesiz ki sosyal medya! Her ülke ve her kültür, çağımızın en temel iletişim aracı haline gelen sosyal medyada kendine özgü bir jargon oluşturuyor. Atılan bir tweet veya yapılan herhangi bir paylaşım kısa sürede devasa kitleler tarafından benimseniyor ve bir anda aynı ifadeler sosyal medyanın dört bir yanını sarıyor. Sizin için sosyal medyada en çok kullanılan ifadeleri inceledik. İşte sosyal medyanın klişeleri…

“X Yolcusu Kalmasın!”

Fotoğraf: Mantas Hasthaven

 

Yolculuk her nereye olursa olsun sosyal medya platformlarında bu cümleyi kullanarak bir içerik paylaşmak, adeta yazılı olmayan bir kural. 21. yüzyıl insanlarının herhangi bir yere yapacağı seyahati bu cümleyle duyurmaması düşünülemez. Her bireyin içerisindeki gizli muavini ortaya çıkaran bu kalıbı yakında sosyal medyanın radikal figürü Elon Musk’tan “Mars yolcusu kalmasın!” versiyonuyla görürsek bile artık şaşırmayacağız.

“Öyle Ölmem Füze Atsaydın!”

Fotoğraf: SpaceX

 

Sosyal medya klişeleri listesine 2010’lu yılların ikinci yarısında oldukça hızlı giriş yapan ifadelerden biri de potansiyel katiline tavsiyede bulunan naif bir kurbanın ağzından dökülüyor. Genellikle yapılan bir davranışın ne denli acımasızca olduğunu belirtmek için kullanılan bu kalıp, sosyal medyanın adeta her yerinde!

“X Konusunda Y Diyenler Online Mı?”

Fotoğraf: Andrea Piacquadio

 

Sırada sosyal medyanın yoklamacıları var. Bu kalıp, herhangi bir konuda bir fikir belirten veya bir davranışta bulunan kişilere sessiz bir sitem belirtiyor ve içten içe “Ben haklıydım!” mesajı vermeyi hedefliyor. İşin garibi, genellikle aranan kişiler bu sıralarda pek de online olmuyor, hatta hiç ortalarda görünmüyor. 

“Kral, Bu Hangi Seviye?”

Fotoğraf: Markus Spiske

 

Yüksek seviyede bir takdir ifadesi belirten bu sosyal medya klişesi, özellikle genç kullanıcılar arasında oldukça yaygın. Retorik soru örnekleri arasında kendine sağlam bir yer edinebilecek bu kalıp, merak duygusunu değil, büyük bir hayranlığı ifade ediyor. 

“Kim Yaptı Bunu? :D”

Görsel: FreePik

 

Kaynak belirtmeden içerik çalmayı alışkanlık haline getiren kullanıcılar için adeta bir can simidi olan “Kim yaptı bunu?” kalıbını, çok büyük olasılıkla bir emoji veya random gülme efekti takip ediyor. Paylaşımı, orijinal kaynağından çalarak etkileşimini artırmak isteyen her bir kullanıcı, aslında cevabını çoğu zaman bildiği bu soruyu mutlaka içeriğin bir yerine eklemeyi ihmal etmiyor.

“Kesin Yaşanmıştır Bu!”

Fotoğraf: Pawel Czerwinski

 

İroni, sosyal medyanın yaşam suyu. Sosyal medya mesajlarında ironi içermeyen bir mesaja rastlamak oldukça zor. Bu geleneğin en önemli temsilcilerinden bir tanesi de “Kesin yaşanmıştır bu!” kalıbı. Söz konusu olayın gerçekliğini kesin bir dille reddeden bu kalıp, özellikle Twitter’da oldukça popüler.