Güncelleme Tarihi: 3 Temmuz 2023
Sokak hayvanları, toplumun önemli bir parçasıdır ve onların da tıpkı insanlar gibi beslenmeye, barınmaya ve sevgiye ihtiyaçları var. Bir evi, yaşamı ve sevgi gördüğü ailesi olan canların yanında; sokakta bir kap mamaya ve sevgiye ihtiyacı olan binlerce hayvan var. Yaşam koşulları, duyarsız bir toplum, şehir hayatı, iklim krizi, kaçak avlanma, hayvan haklarının ihlali vb. nedenler sokak hayvanlarının yaşamını tehdit ediyor. Yaşadıkları zorluklar nedeniyle sanıldığından daha fazla yardıma ihtiyacı oldukları, fazlasıyla göz ardı edilen bir gerçek.
İnsanların daha bilinçli şekilde, maddi manevi yardımlarını yapabileceği birçok yol var. Peki, hayvan koruma derneği dışında sokak hayvanlarına nasıl yardım edilir? Hayvanlara yardım eden kuruluşlar nelerdir?
Sokak Hayvanlarına Nasıl Yardım Edilir?
Hayvanlara yardım ile ilgili hem globalde hem de ülkemizde farkındalık yaratan, onlara yardım etmek ve korumak için çalışmalar yapan kuruluşlar ve hayvan koruma dernekleri var. Bu kuruluşlar, hepimizi yakından ilgilendiren bu hassas konuda barınma, beslenme gibi hayvanların temel ihtiyaçlarına destek vermeyi hedefliyor. Bunun yanında veteriner hizmetleri, rehabilitasyon ve uygun sahiplendirme gibi konularda destek sağlayarak hayvanların sağlıklı ve huzurlu olmaları için destek sağlıyorlar. Bu nedenle, sokak hayvanlarına yardım eden dernekler, bu hassas sorunla ilgilenen insanların bir araya geldiği ve bu hayvanların yaşamlarını iyileştirmeyi hedefleyen önemli kuruluşlardır.
Evet, sokak hayvanlarını korumak ve yardım etmek için bugün birçok dernek ve kuruluş olduğundan bahsettik. Fakat herhangi bir kuruluş veya dernek dışında bireysel olarak neler yapılabilir?
- Evdeki içme suları sokaktaki canların yaşamı için de olmazsa olmaz. Kapının önüne bırakılan bir kap temiz içme suyu, birçok canın yaşamasına yardım edebilir.
- Sokaktaki patili dostlarımız için, kendi yemeklerinizden bir parça da onlara ayırabiliriz. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Şekerli yiyecekler, soğan sarımsak gibi besinler hem kediler hem de köpekler için zararlı yiyecekler. Aynı zamanda baharatlı ve yağlı yemekler, süt ve süt ürünleri de köpekler için zorlayıcı besinlerdir.
- Kendi yemeklerimiz dışında, yanımızda taşıyacağımız mamalar da onlar için önemli.
- Soğuk havalarda hasta olmamaları için onlara güvenli alanlar hazırlanabilir. Örneğin karton kutular veya kalın örtüler kullanmak oldukça yardımcı olacaktır.
- Eğer imkan varsa, sahiplenilmeyi bekleyen canlardan sahiplenerek destek olunabilir.
- Eğer sokakta hasta, yaralı veya bakıma muhtaç bir canlı görülürse veterinere götürerek iyileşmesine yardımcı olunabilir.
Sokak Hayvanları Dernekleri Hangileri?
Bireysel yardımların dışında, hayvanlara yardım eden kuruluşlar insanların hayvanlarla daha empatik ve sorumlu bir ilişki kurmalarına yardımcı olmak için çeşitli kaynaklar sağlarlar. Genellikle bu kuruluşlar; gönüllüler, bağışçılar ve toplum desteğiyle ayakta dururlar ve hayvanseverlerin katılımını teşvik ederler. Hayvanların haklarına ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine odaklanan kuruluşlara ve hayvan dernekleri nelermiş, yakından bakalım.
ENCANDER Derneği
Instagram: @encandernegi
E-posta: info@encander.org.tr
Telefon: 0 216 250 60 45
Adres: Barbaros Mahallesi, Çiğdem Sokak, Ağaoğlu My Office İş Merkezi No.1 Kat: 4/18 Ataşehir İstanbul
ENCANDER (Engelli ve Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği); felçli, şiddet görmüş, kanser, FİP gibi geri dönüşü olmayan hastalık taşıyan, bakıma muhtaç hayvanlara veteriner hekim ekibi ile profesyonel bakım sağlayan ve ruhsatlı özel geçici bakımevi statüsünü Türkiye’de alan ilk dernek. Dünya’da ise bünyesinde en fazla felçli, hasta ve bakıma muhtaç can barındıran ve son 9 yılda 115’den fazla felçli canın da yürümesini sağlayan oluşum olarak faaliyetlerini sürdürüyor. ENCANDER; bakıma muhtaç daha fazla hayvanın hayata tutunabilmesini sağlamak ve sağlıklarına kavuşabilmesi için zorlu mücadelesine devam ediyor.
DOST Derneği – Hayvanları Koruma Derneği
Telefon: 0850 346 36 78
Instagram: @dostdernegi
Adres: Camikebir Mah. Edebali Sok. No: 28 Osmaneli / Bilecik
DOST; kurucusu yaşlılıktan ölen köpeğinin ismini kullanarak “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi”ni kendine ilke edinen ve hayvanların daha refah bir şekilde yaşamalarını hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Sokak hayvanlarının bakımı, korunması, tedavisi ve haklarının savunması amacıyla çalışmalar yapıyorlar
Haçiko – Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği
Telefon: 0 549 640 20 20
E-posta: dernek@haciko.org.tr
Instagram: @hacikodernegi
Ömür Gedik tarafından 2010 yılında kurulan derneğin hedefi; türden bağımsız olarak, tüm hayvanların korunması ve ihtiyaçlarının giderilerek hayatlarının iyileştirilmesini sağlamak. HAYTAP, hayvan dernekleri arasında “en güvenilir” dernek olma hedefleriyle hayvanları korumak ve refahlarının arttırılması için çabalamaya devam ediyor.
HAYTAP- Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu
E-posta: bilgi@haytap.org
Adres: Merkez Ofis Istanbul :Ortaklar cad No : 18/3 Kat 2 Gündoğdu Apt Mecidiyeköy – İstanbul
Telefon : 0212 356 12 59
Instagram: @haytap
2008’de kurulan HAYTAP, yani “Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu”, insanı diğer canlılarla yaşayan bir tür olarak tanımlar ve insanların diğer türlere kıyasla üstün olduğunu kabul etmez. İnsanlara sağlanan tüm ahlaki ve hukuki hakların, hayvanlar ve diğer canlıların da sahip olması gerektiğini düşünür. Yasa dışı hayvan ticaretini önlemeyi mevcut hayvan satışı yapılan kuruluşların kaldırılması gerektiğini savunur. Ana hedefleri daha çok ulusal çapta birçok canlıyı etkileyen çalışmalara katılarak toplumdaki duyarlılığı arttırmak. Bu sebeple; dava açmak, hukuki süreçleri takip etmek, eğitim gibi çalışmalar öncelikleri arasındadır.
THKD – Türkiye Hayvanları Koruma Derneği
Adres: Selimiye, Selimiye İskele Caddesi No. 17 / B1-2 Üsküdar-İstanbul 34668
Instagram: @thkdturkiye
E-posta: info@thkd.org.tr
Derneğin kuruluş amacı, yardıma muhtaç ve sahipsiz olan her hayvana iyileştirici koşullar sağlamak. Bu bağlamda; hasta veya yaralı hayvanları tedavi ettirmek, engelli hayvanlara barınacakları güvenli alanlar sağlamak, korunmaya muhtaç hayvanlar için bakım evleri oluşturmak, hayvan sevgisini yaygınlaştırıcı etkinlikleri başlatmak, hayvanların aşılamalarının yapılması gibi çalışmaları bulunur.
PATİLİBAHÇE- Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği
Adres: Pasha Plaza – Sultan Selim mah. Hümeyra sok. No:2/1 Kağıthane – İstanbul
E-posta: pb@patilibahce.org
Instagram: @patilibahce
Derneğin ismi; beslenme noktaları oluşturdukları noktalardan en yoğun nüfusa ait noktalarına verdikleri isminden geliyor. Patilibahçe; her gün okul, otel restoran, yemek firmaları gibi yerlerden topladıkları artık yemekler ile terk edilmiş köpeklerin beslenmesi, tedavileri ve kısırlaştırmaları için çalışmalar yapan bir dernek.
Kapak Fotoğrafı: Sébastien BLOESCH