Pernod Ricard Türkiye’den Ustalaşma Döngüsü

Pernod Ricard Türkiye ile Ustalaşma Döngüsü Üzerine

Güncelleme Tarihi: 8 Ekim 2023

5 Ekim’de Tersane İstanbul’da kapılarını açan Contemporary Istanbul’un 16. edisyonunun ana sponsorlarından olan Pernod Ricard Türkiye’nin desteğiyle hayata geçen “Ustalaşma Döngüsü” projesi, sanatseverlerle buluştu. Proje kapsamında Yağmur Çalış’ın ürettiği ve Seçkin Pirim’in ustalık dokunuşuyla zengin bir harmana dönüşen “REM Uykusu” adlı eser,  Contemporary Istanbul Pernod Ricard alanındaki House of Brothers Lounge’da sergilenmeye devam ediyor. Fuarın adeta buluşma noktası haline gelen alanda sergilenen eser, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Ustalık döngüsünü işleyen projenin hayata geçmesini sağlayan Pernod Ricard Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay ve Pernod Ricard Türkiye Hukuk ve Kurumsal İletişim Müdürü Zümrüt Yezdani Kedik’e proje ile ilgili detayları sorduk.

Pernod Ricard Türkiye’den Ustalaşma Döngüsü
Pernod Ricard Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Selçuk Tümay

16. edisyonda birçok alanda unutulmaya yüz tutan, ustalık ve ustalaşma döngüsünü işliyorsunuz? Bu konudaki motivasyonunuzdan bahseder misiniz?

“Ustalık/Ustalaşma Döngüsü”, bu sene projemizin kalbinde yer alıyor. Hem sanatın öncülüğünü yapan ustalar, hem de ustalaşma döngüsüne yeni giren gençleri desteklemek bizim için çok değerli. 

Seçkin Pirim, zengin ve derin tecrübesiyle birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğumuz bir usta. Yağmur Çalış’ı bizimle tanıştırdığında birlikte çalışmaları sonucunda çıkan potansiyel eser ve ustalık döngüsündeki birliktelikleri bizi çok etkiledi. 

Tersane İstanbul’da yer alan House of Brothers Lounge’da Yağmur Çalış’ın “REM Uykusu” isimli eserine Seçkin Pirim’in ustalık dokunuşu ile yer verdik ve ustalık döngüsünün sonucu olan bu eser büyük ilgi gördü. 

Pernod Ricard Türkiye’den Ustalaşma Döngüsü
House of Brothers

Pernod Ricard tarihinde ve Pernod Ricard Türkiye özelinde şirketin ustalaşma döngüsüne paralel kültürünü birkaç örnekle anlatabilir misiniz?

Biz, şirketimizi geliştiren ve gelişen bir şirket olarak tanımlıyoruz. 

Keyifli anların yaratıcıları olarak kapsayıcı kültürümüz ile hem çalışanlarımızın hem de tüm paydaşlarımızın gelişmesini sağlamak birinci önceliğimiz ancak bunu yapabilmek için gelişime açık bir kafa yapısına sahip olmak lazım. 

Biz de tam bunu yapıyoruz. Koçluk ve mentorluk bizim çok önem verdiğimiz ve hayatımızda önemli yer tutan konular. Benim önem verdiğim bir başka konu da reverse mentorluk, yani gençlerden öğrenmek.

Pernod Ricard Türkiye olarak bir koleksiyon oluşturmaya başladınız. Seçkin Pirim ve Yağmur Çalış’ın da eserlerini koleksiyonunuza ekleyecek misiniz?

Evet, daha önceki Contemporary Istanbul sponsorluklarımız sırasında başladığımız koleksiyonumuza bu sene de yeni parçalar eklemek istiyoruz.

Hem Seçkin Pirim hem Yağmur Çalış’ın eserlerini mutlulukla koleksiyonumuza ekliyor olacağız.

Contemporary Istanbul 16. edisyonunun ana teması sürdürülebilirlik. Pernod Ricard Türkiye olarak sürdürülebilirlik konusunda attığınız adımlardan örnekler verebilir misiniz?

Global ve lokal olarak birçok girişimimiz devam ediyor. Bizim için öncü rolü oynadığımız iki örnek var. Birisi plastik pipetlerin hayatımızdan çıkarılması amacımızı, hedeflediğimiz tarihten çok daha erken bir sürede gerçekleştirmemiz. Diğeri ise ‘’The Bar World of Tomorrow’’ projemizin hayata geçirilmesi ve bu projenin tamamlanması ile ilgili olarak dünyada birinci sırada olmamız. 

Pernod Ricard Türkiye’den Ustalaşma Döngüsü Zümrüt Yezdani
Pernod Ricard Türkiye Hukuk ve Kurumsal İletişim Müdürü Zümrüt Yezdani Kedik

Keyifli anların yaratıcısı olarak bu fuarda da insanların bir araya geleceği çok geniş bir alan oluşturdunuz. Ziyaretçileri bu alanda neler bekliyor?

Contemporary Istanbul’un 16. edisyonunda Pernod Ricard Türkiye’nin sanata destek projesi kapsamındaki “Ustalaşma Döngüsü” projesini alanımızda görebileceksiniz. Bu proje, bildiğiniz gibi genç sanatçı Yağmur Çalış’ın “REM Uykusu” adlı kağıt heykel enstalasyonuna Seçkin Pirim gibi bir ustanın dokunuşu ile ortaya çıkan ve iki sanatçı arasındaki salınımı simgeleyen bir proje. 

Keyifli anlara gelecek olursak Türkiye’den ve dünyadan modern sanat eserlerinin İstanbul Tersanesi gibi tarihi bir mekanla birleştiği, ufuk açan sanatçılar ve eserlerle bir arada olduğunuz bir alandan İstanbul’un tarihi yarım adasına, “old city’e” doğru bakmak, sanırım keyiflerin en güzeli.

Bir önceki Contemporary Istanbul’un ardından çalışanlarınız ve paydaşlarınız tarafınızdan nasıl tepkiler aldınız?

Tüm çalışanlarımız, müşterilerimiz ve paydaşlarımızdan çok olumlu geri dönüşler aldık. Biz, Pernod Ricard olarak yalnızca ticari faaliyet alanında satış ve pazarlama yapan bir firma değiliz. Biz 20 yıldır bu ülkenin kültürüne, yaşadığımız topluma, birlikte çalıştığımız tüm paydaşlarımıza değer katmayı hedefleyen ve bunu önceliklendiren bir firmayız. 

Sanat ise toplum için bir zevkten öte bir ihtiyaç, bir gerekliliktir; sanatı olmayan bir toplum olamaz. Bize göre sanata ve sanatçıya yapılacak her türlü katkı ise lütuf değil elzemdir. Bu hislerle çıktığımız yolda dördüncü kez kurumsal sponsoru ve katılımcısı olduğumuz Contemporary İstanbul’un varlığı bizim için çok değerli. Tüm çalışanlarımız ve paydaşlarımızın bu yöndeki çalışmalarımızı takdiri ise en büyük motivasyonlarımızdan.