Pasif Ev Nedir ve İlkeleri Nelerdir?

Pasif Ev Nedir ve İlkeleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2023

Gezegene verdiğimiz zararı en aza indirmek noktasında ‘’verimlilik’’ ve ‘’yenilenebilir enerji’’ kavramlarını sıkça telaffuz ediyoruz. Verimlilik ve yenilenebilir enerji de ‘’Pasif ev nedir?’’ sorusuna verilebilecek en kısa cevapların anahtar kelimeleri! Tasarım ve inşaat alanında oluşan ‘‘pasif ev’’ kavramını ve bu terimin ilkelerini, detaylarını yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

Pasif Ev Ne Demek?

Pasif Ev Nedir ve İlkeleri Nelerdir?
Fotoğraf: Unsplash / Redd F

En kısa tanımıyla pasif ev; enerji verimliliği ve konfor üzerine kurulu bir inşaat konsepti. Bu iki unsur arasında da pasif evi en öne çıkaran nokta enerji verimliliği oluyor. Dünya çapında en katı enerji verimliliği standardına sahip olan pasif evlerde en önemli nokta az miktarda enerji tüketimi ile ısıtma ve soğutma!

Güneş enerjisinden faydalanılan pasif evlerde, aktif ısıtma ve soğutma kaynakları (klima, fırın vs.) çok daha az enerji harcıyor. Bu sayede karbon emisyonları da sıfıra yakın bir seviyeye geliyor. Aslına baktığımızda pasif evlerin temel amacı aktif ısıtma ve soğutma teknolojilerine hiç ihtiyaç duymamak! Peki bunu sağlamanın yolu nereden geçiyor? İşte pasif ev tasarımı için 5 temel ilke…

Sürekli İzolasyon

Pasif Ev Nedir ve İlkeleri Nelerdir?
Fotoğraf: Unsplash / Erik Mclean

Isıyı kontrol altında tutmak için yapılarda en kritik nokta tabii ki izolasyon! Pasif evler için de mihenk taşının izolasyon olmasını kolayca anlayabiliyoruz. Sürekli izolasyon ise ‘’pasif ev’’ kavramı kadar az duyduğumuz terimlerden biri. Sürekli izolasyonun en kısa tanımı, kesintisiz bir termal bariyer. Sürekli şekilde ısı geçişini önleyen kapsamlı izolasyon çalışmaları ‘’sürekli izolasyon’’ terimi altında açıklanıyor. Bu durum aktif ısıtma ve soğutma kaynaklarına ihtiyaç duymamak için son derece önemli!

Sürekli izolasyon sadece ısı korumayı içermiyor. Aynı zamanda ses yalıtımı da bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Bu da pasif evleri daha konforlu kılan unsurlar arasında yer alıyor.

İşçilik tarafına baktığımızda sürekli izolasyon oldukça fazla çalışma gerekiyor. Temellerden duvarlara, kapılardan pencerelere, çatılardan ara katlara kadar her alan oldukça katı prensipler çerçevesinde inşa ediliyor. 

Termal Köprüler

Pasif Ev Nedir ve İlkeleri Nelerdir?
Fotoğraf: Unsplash / Vinicius “amnx” Amano

Yalıtımdaki boşluk, termal köprü anlamına geliyor. Termal köprüler daha çok köşelerde, balkonlarda ve benzer yerlerde görülüyor. Bunu önlemek için de tasarım ilkelerine bir yenisi daha ekleniyor: basitlik! Basit tasarımlar, termal köprü gibi kompleks durumlar sonucunda ortaya çıkan sorunları önlüyor.

Hava Geçirmez Yapı Katmanı

Pasif evin en kritik bir diğer özelliği de hava geçirmezlik! Isıyla birlikte kontrol altında tutulması gereken bir diğer nokta da hava. Ortam havasını kontrol altında tutarak, havalandırma için pencere açma ihtiyacını ortadan kaldırmak mümkün.

Pencereler ve Kapılar

Isı yalıtımı ve hava geçirmez katman için en önemli noktalar arasında pencereler ve kapılar da yer alıyor. Bu doğrultuda dizayn edilen pencereler ve kapılar sayesinde pasif evlerde ısı ve hava kontrolü sağlanabiliyor.

Havalandırma

Pasif ev ilkeleri arasında konforla en ilişkili olanlardan biri kesinlikle havalandırma! Doğru tasarlanmış havalandırma sistemi sayesinde ev içerisinde gerekli olan temiz hava korunuyor ve kötü koku gibi istenmeyen durumların da önüne geçiliyor.

Pasif Evler Enerji Tüketiminin Azaltılmasına Ne Kadar Fayda Sağlıyor?

Pasif Ev Nedir ve İlkeleri Nelerdir?
Fotoğraf: Unsplash / Valentina Locatelli

Pasif evin tasarım ilkeleri gerektirdiği çaba ile gözünüzü korkutmuş olabilir ve bunca çalışma sonucunda ne elde ediyoruz diye sorabilirsiniz. Pasif evler geleneksel evlere kıyasla yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Pasif evlerin özellikle yenilenemez enerji kaynaklarının tüketimini azaltıp, karbon emisyonunu sıfıra yakın seviyeye çektiğini düşündüğümüzde bu çabanın ne kadar kıymetli bir sonuca ulaştığını görüyoruz.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash / Brian Babb