Milas Zeytinyağı ile Birlikte Artık AB’de Tescilli Beş Ürünümüz Var!

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Türkiye’nin her bir ilinin kendi kimliğine has, kendi topraklarında yetişen özel ürünleri var. Bereketi ve bolluğu ile simge olan Anadolu toprakları, eski çağlardan bu yana her zaman insanlığa cömert davranmış. Öyle ki ürünleri ile anılan bir ilimiz, hem o coğrafya için hem dünya için çok kıymetli. Dolayısıyla bu değerleri korumak ve dünyadaki tanınırlıklarının artması adına yapılan birtakım çalışmalar, meyvelerini veriyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu, ülkemizin ön plana çıkan ürün ve lezzetlerinin Avrupa Birliği’nde tescillenmesi için başvurularda bulunuyor. Türkiye’nin coğrafi işaretleri olarak tescil alan ve AB tarafından koruma altına alınan Aydın kestanesi; Antep baklavası, Malatya kayısısı, Aydın incirine son olarak Milas zeytinyağı da eklendi. AB Komisyonu tarafından 23 Aralık’ta tescil edilen Milas zeytinyağı, koruma altına alındı. Böylelikle AB’de tescilli coğrafi işaretimiz 5’i buldu.

 


Fotoğraf: Nazar Hrabovyi

Bulunduğu bölgeye kimlik kazandıran ve o bölgenin tanınırlılığına da büyük katkılar sunan yöresel ürünlerin, coğrafi işaret alanında tescillenmesi hem üreticileri hem de tüketicileri sahte ürünlerin zararlarından da korumuş oluyor. Ayrıca yapılan bu girişimler, ürünlere marka değeri kazandırmada da önemli bir rol üstleniyor.

Tescil altına alınan Aydın kestanesi, Antep baklavası, Malatya kayısısı, Aydın inciri, Milas zeytinyağının dışında AB’de tescillenmesi için başvurusu yapılan diğer coğrafi işaretler; Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Kayseri mantısı, Kayseri pastırması, Kayseri sucuğu, Milas yağlı zeytini, Gemlik zeytini, Maraş tarhanası, Çağlayancerit cevizi, Maraş çöreği, Antakya künefesi, Giresun tombul fındığı, Antep lahmacunu, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Bayramiç beyazı, Antep fıstığı,Taşköprü sarımsağı olarak geçiyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, başvuru sürecinde kurumlarının aktif bir rol aldığını ve süreci hızlandırdığını belirtiyor. Zira en son AB tarafından koruma altına alınan ve tescillenen Milas zeytinyağı bu çabanın bir sonucu. 

Coğrafi İşaretli İlk Türk Zeytinyağı


Fotoğraf: Josealbafotos

Zeytinciliğin, Milas ekonomisi içinde her zaman özel bir yeri olmuştur. Bir veciz vardır: “Milas’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” Bu söze bakacak olursak zeytincilik, eski çağlardan bu yana Milas halkının önemli geçim kaynaklarından olmuş.  Bir rivayete göre de İ.Ö Karya Dönemi’nde işgalci güçler, Milas halkını teslim olmaya zorlamışlar ve geçim kaynakları olan tüm zeytin ağaçlarını kesip harap etmişler. Dolayısıyla o dönem için büyük oranda randımanını yitiren ve sayıları azalan zeytin ağaçları, tarihsel bir kıyıma uğramasalardı, büyük ihtimalle Milas, bugün sahip olduğu zeytinliklerin 2-3 katı kadarına ev sahipliği yapacaktı. Milas, bugün tane zeytin üretiminde Türkiye’deki üretimin %10’unu kapsıyor. Muğla ili içinde en çok zeytinin üretildiği ilçe de %80 oran ile Milas.

 


Fotoğraf: Hans

Bölgede en yaygın olan zeytin türü de memecik türüdür. Memecik türü zeytin ağaçlarının Akdeniz ikliminin bir ağaç türü olması sebebiyle üretilen zeytin ve zeytinyağlarının kalitesi çok üstündür ve lezzetine doyum olmaz.
Tüm bu özellikleri de Avrupa Birliği Komisyonu tarafından detaylıca incelenen Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alan ilk Türk zeytinyağı olmayı başardı.

Milas Zeytinyağı Organik Lezzette

Fotoğraf: Pezibear

Milas’ın belirttiğimiz gibi Akdeniz iklim kuşağında yer alması, coğrafi artıları nedeniyle hasadı yapılan zeytinlerin aromasının kuvvetli, yağ oranının yüksek ve polifenol değerlerinin zengin olmasına yol açar. Ayrıca Milas’taki zeytin ağaçları; kendi ortamlarında, beşeri bir müdahale olmadan yetiştiğinden ortaya çıkan Milas zeytinyağı da organik bir üründür.