Küresel Isıtma Gıda Tedariğini Tehdit Ediyor

Küresel Isıtma Gıda Tedariği Zincirini Tehdit Ediyor

Küresel ısıtma sebebiyle tüm zamanların en sıcak ayını geride bıraktık. Dünyanın her yerinde yaşanan ekstrem sıcaklıklar, milyonlarca insanın gündelik hayatını çekilmez hale getirmiş durumda. Peki, son yıllarda gıda fiyatlarında da olağandışı bir artış olduğunu fark ettiniz mi?

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, pandemi ve ekstrem sıcaklıklar sonrasında küresel ölçekteki gıda tedariğinde büyük sorunlar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler uzmanları, küresel ısıtmanın 1.5 derece sınırına varmadan dünyadaki gıda tedariğini tamamen bozabileceğini düşünüyor.

Toprak Bozulması ve Çölleşme, 1.5 Derece Felaketinden Daha Yakın

Küresel Isıtma Gıda Tedariğini Tehdit Ediyor
Fotoğraf: Unsplash | Markus Spiske

Birleşmiş Milletler çölleşme konferansı başkanlığını yürüten Alain-Richard Donwahi, tüm insanlığın şu anda dünya için kritik eşik olarak belirlenen 1.5 derece selsiyusa odaklandığını ancak başka felaketlerin bundan çok daha yakında oduğunu belirtti.

Eski Fildişi Sahili Savunma Bakanı ve yeni BM temsilcisi Donwahi, verdiği röportajda, “İklim değişikliği hızla mücadele etmemiz gereken bir salgın. İklimdeki bozulmanın ne kadar hızlı ilerlediğine bakın. Bence tahmin ettiğimizden de hızlı ilerliyor. Herkes 1.5C’ye [sanayi öncesi seviyelerin üzerine] odaklanmış durumda ve bu çok önemli bir hedef. Ama aslında, toprak bozulması, su kıtlığı ve çölleşme açısından çok kötü şeyler 1.5C’den çok daha önce gerçekleşebilir.” dedi.

Artan sıcak hava dalgalarının bazı bölgelerde kuraklığa yol açarken bazı bölgelerde de sellere sebep olduğunu belirten Donwahi, hem kuraklık hem de sellerin küresel gıda tedariği zincirine en çok darbe vuran iklim felaketleri olduğu üzerinde durdu.

Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle yaşanan ekstrem hava olaylarının aynı zamanda toprak kalitesini de etkilediğini söyleyen Donwahi, “Bugünkü tarım yapma şeklimiz toprağın bozulmasına yol açacaktır. Toprak etkilendiğinde verim de etkilenir.” diyerek sürdürülebilir tarımın önemini vurguladı.

Conference of Parties olarak bilinen dünyanın en büyük küresel ısıtma ve iklim değişikliği konferansı, her sene liderler seviyesinde takip ediliyor ve dünyanın geleceği için önemli olan kararlar alınıyor. Ancak az bilinse de çölleşme anlaşması çerçevesinde başlatılan bir COP daha bulunuyor. Çölleşme COP15, geçtiğimiz sene Fildişi Sahilleri’nde düzenlenmişti. İklim konferansına kıyasla daha seyrek toplanan çölleşem konferansının 16. edisyonu, 2024 yılında Riyad’da gerçekleştirilecek.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Markus Spiske