OMM - Odunpazarı Modern Müze’de Yeni Sergi: “İki Güneş Altında”

OMM – Odunpazarı Modern Müze’de Yeni Sergi: “İki Güneş Altında”

Eskişehir’de modern sanat dendiğinde ilk akla gelen lokasyonlardan biri olan OMM – Odunpazarı Modern Müze, yeni sanat sezonuna Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan oluşturulan bir sergiyle giriş yapmaya hazırlanıyor. 2019 yılından beri koleksiyoner Erol Tabanca’nın önderliğinde, ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates imzalı müze alanıyla Eskişehir’de sanatın nabzını tutan OMM-Odunpazarı Modern Müze, 24 Ağustos’ta sergiyi ziyaret etmek isteyen misafirlerini bekliyor olacak.

“İki Güneş Altında” ismiyle tanıtılan sergide gökyüzünde iki yıldızın yer aldığı bir olasılık üzerinde duruluyor. İki yıldızın varlığının yol açacağı mitolojik ve spekülatif ufuklar ile insanlık medeniyetinin Güneş’le arasındaki derin bağlantıya uzanan bu ilginç keşifte sergi küratörlüğünü Aslı Seven üstleniyor. 24 Ağustos 2023 yılında açılacak olan sergi, OMM – Odunpazarı Modern Müze’de 28 Temmuz 2024’e kadar ziyaret edilebilecek.

OMM etkinlikleri hakkında bilgi almak için: Buraya Tıklayın!

İki Güneşli Bir Yıldız Sistemi ve İnsanlığa Yansımaları

OMM - Odunpazarı Modern Müze’de Yeni Sergi: “İki Güneş Altında”
Eser: Taner Ceylan, 2002, Tuval üzerine akrilik, 35 cm x 50 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu

Birden fazla güneşin kozmik zamanda parlamasına izin veren çoğulcu bir duyumsal araç olarak tasarlanan sergi; ışık algısının geçiciliğini yakalamaya çalışan, manzara türünü değerlendiren veya fiziksel ışığın içsel ışık veya bilgelik için bir metafor haline geldiği kompozisyonların ana bileşenleri olarak renk, gölge ve arka plan – figür ilişkisine odaklanan eserleri bir araya getiriyor.

OMM - Odunpazarı Modern Müze’de Yeni Sergi: “İki Güneş Altında”
Eser: İlhan Koman, Gezinen İhtiyar – Derviş, 1970’ler, Ahşap, 100 x 30 x 30 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu

Biyolojik ve kültürel bir dürtü olarak öykünme taktiklerini barındıran estetik olasılıklara alan açan sergide, Abidin Dino, Ahmet Oran, Alpin Arda Bağcık, Aras Seddigh, Azade Köker, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Berkay Buğdan, Burcu Yağcıoğlu, Burhan Uygur, Ebru Uygun, Erdağ Aksel, Erol Akyavaş, Etel Adnan, Fatma Bucak, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Gizem Akkoyunoğlu, Guido Casaretto, Haluk Akakçe, Hoca Ali Rıza, Hüsamettin Koçan, İlhan Koman, İnci Eviner, Kemal Önsoy, Ken Matsubara, Komet, Mehmet Güleryüz, Murat Akagündüz, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Nejat Satı, Nuri Abaç, Nuri İyem, Orhan Peker, Osman Dinç, Rasim Aksan, Sabri Berkel, Sadık Arı, Serhat Kiraz, Seyhun Topuz, Taner Ceylan, Tayfun Erdoğmuş, TUNCA, Yağız Özgen ve Zoë Paul olmak üzere 45 yerli ve yabancı sanatçının yapıtı yer alıyor. 

OMM - Odunpazarı Modern Müze’de Yeni Sergi: “İki Güneş Altında”
Eser: İnci Eviner, İsimsiz, 2011, Tuval üzerine akrilik, 130 x 200 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu

“İki Güneş Altında” ilk bakışta hayali bir varsayım olarak görünse de aslında iki farklı yıldız fikri ile birlikte günümüzde değişmekte olan dünya görüşümüzün yansıması olarak farklı sanatsal perspektifler geliştirmemizi öneriyor. Bu bağlamda sergi, tüm ışık, yaşam ve bilgelik kaynağının potansiyel olarak tehdit edici bir güce, daha karanlık veya fazla aydınlık bir güneşe dönüştüğü, iklim değişikliğiyle kavrulan yerkürenin kıyamet estetiği ile doğanın büyüsünü yeniden keşfetmemizi sağlayacak parıltıları da gizlediğini ziyaretçilere berrak ve gerçekçi bir dille anlatıyor. 

Editöryel Not: Eğer sergi ve konsepti ilginizi çektiyse birden fazla yıldızın bulunduğu bir sistemde yaşayan uygarlığın, göksel olaylar ve kültürel gelişimleri ile arasındaki bağlantıyı oldukça başarılı bir şekilde ele alan, Çinli yazar Liu Cixin’in “Üç Cisim Problemi” isimli romanını okumanızı tavsiye ederiz. İlk defa 2006 yılında yayımlanan ve Dünyanın Geçmişi adındaki üçlemenin ilk kitabı olarak tanıtılan Üç Cisim Problemi, bilim kurgu alanında 21. yüzyılın en başarılı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.