Kuraklık Krizi İran'ı Vurdu

Kuraklık Krizi İran’ı Vurdu

İran, son yılların en büyük kuraklık krizlerinden biriyle karşı karşıya. Uzun yıllar süren yanlış su yönetimi politikalarının ardından bu yıl iklim değişikliği etkilerinin de bölgede sert bir şekilde hissedilmesi, birçok eyalette su sıkıntısı yaşanmasına neden oldu.

Yılın yedi ayı yağış almayan Sistan ve Belucistan eyaletlerinde sık sık su kesintisi yaşanıyor ve bölge halkı temiz içme suyuna ulaşımda sorunlar yaşıyor. Aynı zamanda sanayi ve tarımsal faaliyetler de su kıtlığı sebebiyle sekteye uğramış durumda. İran’a göre tüm bunların sorumlusu ise Afganistan’daki Taliban yönetimi.

Ülkeler Su Hakları Üzerine Tartışıyor

Kuraklık Krizi İran'ı Vurdu
Fotoğraf: Pixabay | Mostafa_Meraji

New York Times’ın haberine göre bölgedeki susuzluk sorunu, Şah Muhammed Rıza Pehlevi dönemine kadar uzanan yanlış su yönetimi politikalarına dayanıyor. Tarımsal faaliyetlere ve sanayiye düzensiz bir şekilde harcanan su kaynakları, son yıllarda kuruma noktasına gelmiş durumda.

Öte yandan suyun büyük bölümünün tarımsal faaliyetlerde kullanılması sonucunda yasa dışı kuyular açmak zorunda kalan bölge halkının eylemleri de kuraklığı tetikliyor. Sistan ve Belucistan eyaletlerinde yeraltı sularının ve sulak alanların geri dönülemez bir şekilde tükendiği düşünülüyor. Ayrıca kuraklık yalnızca bu bölgeleri etkilemedi. Ülkenin başkenti Tahran’da da gün içerisinde sık sık su kesintilerinin yaşandığı belirtiliyor.

İran, yaşanan kuraklığın sorumlusunun Afganistan’daki Taliban yönetimi olduğunu iddia ediyor. Buna göre Taliban, iki ülke arasında uzanan Helmand Nehri’nin akışını barajlar yardımıyla azaltıyor. Bunun sonucunda bölgede yeşillik ve sulak alanlar kuruyor. Taliban ise İran’ın iddialarını yalanlayarak yalnızca nehrin debisinin düştüğünü ifade ediyor.

İran yönetimi, kısa dönemde deniz suyunun tuzdan arındırılması ve diğer bölgelerdeki fazla suyun kurak bölgelere aktarılması gibi çözümler üzerinde çalışıyor.

Kaynak: New York Times

Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons