Kişisel Yaşam Alanlarımızın Ekosistemi: Dekosistem

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Kendimi bildim bileli kelimeler beni çok etkilemiştir. Edebiyata olan merakımın kahramanıdır kelimeler. Onlarla oynayıp, beklenmedik yerlerde kullanabilen şair ve yazarları hayranlıkla takip ederim.

Ama en sevdiğim ise edebi bir terim olan ‘’ihtira’’dır. Edebiyatta ilk defa keşfedilmiş, hiçbir yazarın ya da şairin kalemine kağıdına değmemiş kelime ya da deyimleri ifade eder.

İhtira kelimesinin Fransızca karşılığı ise neolojizm. Ben bu kelimenin başındaki ‘’neo’’yu çok seviyorum. Çünkü aslında hiçbir şeyin %100 özgün olmadığı dünyamızda, yaratıcılığın son derece tıkanmış bir kanal olmasına rağmen, hala bir yenilik ya da yeni bir bakış açısının varlığını müjdeliyor benim için.

Yani geleceğe bakışı, daha da ileri gidecek olursak geleceği… 

Dekorasyon kategorisinde yer alan bir yazıya neden edebiyat dersi havasında bir içerikle başladığımı merak ediyorsunuzdur.

Dekosistem ile Tanışın

Dekosistem ile Tanışın

Hemen açıklıyorum. Home kategorimizin ev sahibi Omar Baban Design’ın kurucusu, Omar Baban’ın kullandığı ‘’dekosistem’’ kelimesi beni çok heyecanlandırdı. Hani bir duyguyu, bir olguyu ifade etmek için bir kelime arasınız, resmi aklınızdadır ama ismi çıkmaz bir türlü…

İşte ben de bu kelimeyi duyduğumda bu duyguyu hissettim ve sizi Omar Baban Design’ın doğanın ekosisteminden ilham alarak kurguladığı ve daha önce hiç duymadığınız ve ilk defa Omar Baban’ın kullandığı bir ifade olan deko-sistem (dekorasyon-sistemi) ile tanıştırmak istiyorum. 

Bu kelime ilhamını, tüm insanlığın evi olan dünyadaki canlı cansız tüm varlıkların etkileşimini ifade eden ekosistem kelimesinden alıyor. Bu sistem içinde bulunan her bir varlık, kendi rolünü muazzam bir şekilde yerine getiriyor. Fazlalık yok, boşluk yok. Uyum ve bütünlük esasına dayanan bu baş döndüren ekosistem küçücük bir su birikintisi ya da bir okyanus olabilir. Önemli olan canlıların ekosistemle olan uyumları ve bu ekosisteme uygunlukları.

Varlığımızın Yansıması Yaşam Alanlarımız

Omar Baban Dekosistem

Bizler doğadaki bu sistemi sürdürülebilirlik felsefesiyle korumaya çalışırken, acaba üzerinde kontrolümüz olan ve seçimlerimiz ile meydana gelen evlerimizde nasıl bir sistem ile yaşıyoruz?

Yaşam alanımızı varlığımızın bir yansıması olarak gördüğümüzde hiçbir şeyin o yansımada uyumsuz, gereksiz ya da kötü görünmesini istemeyiz. 

Omar Baban dekosistemi bizimle birlikte aynı ortamda varlığını sürdürecek olan eşyaların işlevsel, el yapımı, güzel enerjili, anısı olan ve diğer eşyalar ile rengi, dokusu, formu ve kültürel DNA’sı üzerinden iletişim kurabilmesi olarak tanımlıyor. Dekosistemimize bir eşya veya obje eklemek istediğimizde mutlaka ona gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını sorgulamamız gerektiği fikrini savunuyor. 

Yaşam alanlarımızda karakterimizi yansıtan, sürdürülebilir bir dekosistem kurma fikrini benimsediğimizde, tüketim alışkanlıklarımız da buna paralel olarak düzene girecektir. 

Sizce de yaşam alanlarımızın bize daha iyi bir yaşam ve estetik deneyimi için sunabileceği dekosistem konusu üzerine düşünmek için çok doğru bir dönemde değil miyiz?