Sürdürülebilir Tasarımcılara Sade Sorular: Atölye Ren

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2022

Yeni nesil sürdürülebilir tasarımcılar, sadelikten ve sakinlikten yana. Moda endüstrisinin koşar adım aldığı yolların ekosisteme verdiği zararı görmezden gelmiyor, kalıcı bir dönüşüm yaratmaya çalışıyorlar. 

Kapsayıcı, sürdürülebilir ve yavaş kelimeleri ile anılan Atölye Ren; sürdürülebilir tasarımın önemli yerel temsilcilerinden bir tanesi. Kurucusu ve tasarımcısı Gözde Karatekin, Sade Sorular’ın ikinci konuğu oldu. 

Döngüsel Tasarımla Sürdürülebilir Gelecek

Sürdürülebilir gelecek, giyim sektöründe, geniş gardıroplarla değil, kaliteli ve uzun zaman giyilebilecek giysilerle mümkün. Adil olmayan çalışma koşulları ve hızla değişen moda eğilimlerine karşı bir duruş olan yavaş moda kavramı, hem çevreyi hem de insanları önemsiyor. Zira hazır giyim demek, kıyafetlerimizi üretmek için uzun saatler boyunca çalışan ama karşılığını alamayan, sosyal hakları sağlanmayan milyonlarca insan demek. 

Döngüsel Tasarımla Sürdürülebilir Gelecek

Atölye Ren adil, etik ve temiz bir üretim yöntemiyle çalışıyor. Saf ve temiz anlamlarına gelen Ren kelimesi; markanın sürdürülebilir, hafif ve nefes alabilen giysilerine çok yakışan bir isim. Koleksiyonlar oluşturulurken büyük üreticilerin ihtiyaç fazlası kumaşları geri dönüştürülüyor veya hala kullanılabilir durumdaki atık kumaşlar kullanılıyor. Doğada çözünebilen liflerden üretilen bu geri kazanılmış materyaller, çok yönlü giysilere dönüşüyor. Atölye Ren’de özenle tasarlanan her parça, sipariş üzerine üretiliyor. Yerel bir terzi tarafından incelikle dikilen ürünler; size özel, sizin için ortaya çıkıyor. Böylece kaynaklar gereksiz yere tüketilmiyor, atık oluşumu azaltılıyor ve insana değer veren bir yaklaşımla süreç yürüyor. 

Atölye Ren Çalışmalar

Her Beden Kutlanmayı Hak Eder

Atölye Ren Beden Olumlama

Hızlı moda sektörünün ve pazarlama yöntemlerinin kadına dair yarattığı algıya karşı çıkan Atölye Ren, kapsayıcı tasarımlarla saygılı ve özenli bir deneyim sunuyor. Zamansız tasarımlar şefkatle saracak, arkadaşınız olacak kumaşlardan üretiliyor. Koleksiyonu oluşturan parçalar isimlerini ise Hannah Arendt, Val Plumwood gibi ilham veren kadınlardan alıyor. Her parça, her kadın bedenini kutlamak için var. Karatekin’in güzellik standartlarına dair ilk gençlik yıllarındaki kendi deneyimleri, Atölye Ren’in varoluşuna ve kapsayıcılığına uzanmış. Kapsayıcı moda markasının amaçlarından biri kadınların kendi bedenleri ile kurdukları ilişkiyi pozitif bir zemine taşımak. Farklı beden ölçüleri ve şekilleri dikkate alınarak beden olumlama yaklaşımıyla üretim yapılıyor. Giysileriniz size, siz de bedeninize dost oluyorsunuz böylece.

Atölye Ren Courage

Atölye Ren’in 2020 kapsül koleksiyonunun adı “Courage”, yani cesaret. İlhamını her güne cesurca bir hikaye sığdıran, kendi olmak için yüksek sesle ısrar eden, biçilen kalıpları reddeden kadınlardan almış. Hayallerinin peşine cesaretle düşen bir kadının emeği var, markanın arkasında. Bu cesareti paylaşmak ve yaymak, her kadının hikayesine dahil etmek gerekiyor.

Atölye Ren’in minimal, konforlu ve çok yönlü giysileri özgün detayları ile rahat ve özgür bir giyimin kapılarını aralıyor. 

Sade Sorulara Sade Cevaplar

Atölye Ren Gözde

Ne yapıyor?

Kalıpları ve kuralları olmayan fakat değerleri ve ilkeleri olan alternatif bir giyinme pratiği yaratıyorum.

Ne okuyor?

Şu sıralar tezimle alakalı olarak gündelik hayat sosyolojisi üzerine, başta Erving Goffman, Henri Lefebvre, Michael Gardiner ve Anthony Giddens olmak üzere okumalar yapıyorum.

Ne dinliyor?

Spotify’da Üçüncü Yeniler playlisti döne döne dinlediklerim arasında.

Neye heyecanlanıyor?

Hiç bilmediğim bir bilgiyi öğrenmek, hiç görmediğim bir yeri görmek, hiç duymadığım bir sesi duymak ya da hiç aklıma gelmeyen bir fikirle karşılaşmak beni çok heyecanlandırıyor, bir de Asos 🙂

Neye üzülüyor?

Bir insanın yaşamının, başka bir insanın iyi niyetli olma ihtimaline bağlı olmasına katlanamıyorum.

Nelerden ilham alıyor?

İnatçı kadınlardan ve kendini kimseye ispat etmek zorunda olmayan doğadan.

Nerelere gidiyor?

Bu ara hiçbir yere gitmiyorum, 2 günlük Olimpos tatili yaptım yalnız. #evdekal

Ne tavsiye ediyor?

Çok düşünmeyi, çok sormayı, aldığı cevaplardan asla emin olmamayı 🙂

Nasıl bir dünya hayal ediyor?

Sürdürülebilir, yavaş ve kapsayıcı…