Hiç kedilerle konuşmak istediniz mi? Eğer yaşam alanınızı bir kediyle paylaşıyorsanız bunu istememiş olmanız mümkün değil. Kedilerin insanlarla olan ilişkileri en az kendileri kadar enteresan ve incelenmeye değer. 2019’da yayınlanan bir araştırmaya göre kediler; sosyallik, sinir bozukluğu veya sakinlik gibi duygusal özellikler bakımından insanların kişiliklerini taklit ediyorlar. Kediler, her ne kadar bizi umursamıyorlarmış gibi davransalar da aslında bizi gözlemliyor, hatta hareketlerimizi ve duygu durumlarımızı içselleştirebilecek kadar iyi anlıyorlar. Peki, biz insanlar, nankör olarak adlandırdığımız özgür ruhlu empatik dostlarımızı anlamak için ne kadar çaba gösteriyoruz? Onların anlatmak istediklerini ne kadar görebiliyoruz? Hadi kedilerin hareketleri ve davranışlarıyla bize neler söylemek istediklerine bakalım…
Kısık Gözler: Seni Seviyorum!
Belki de en evrensel duygulardan biri olan sevgiyi kediler de insanlar gibi farklı şekillerde ifade edebiliyor. Kediniz gözlerini kısıp size bakıyor ve ağır ağır gözlerini kırpıyorsa size sevgi gösteriyor demektir. Buna karşılık vermek istiyorsanız göz teması kurup siz de aynısını yapabilirsiniz. Deneyin! Ayrıca kedinizin sizi yalaması da sizi kendi klanından gördüğü için temizlediği ve sizi sevdiği anlamına gelir. Biraz temizlikten kime zarar gelir ki?
Bazı durumlarda ise kediniz küçük ısırıklarla sizi öpücüklere boğabilir ve kafasını size sürterek size sahiplendiğini gösterebilir. Kuyruğunu size saran bir pofidik kediyle birlikteyseniz “kedice” yapılan bu sıcacık kucaklamanın tadını çıkarabilirsiniz. Bu davranışların hepsi “seni seviyorum” anlamı taşır.
Patilerle Yoğurma: Seninle Çok Mutluyum!
Kediler süt emdikleri dönemde süt akışını arttırmak için annelerinin meme bölgelerine patileriyle baskı yapar ve onları yoğurur Eğer kediniz patilerini açıp kapayarak aynısını size de yapıyorsa onu belki de annesinin yanında olduğu kadar mutlu ediyorsunuz demektir. Buna ek olarak çıkardıkları karakteristik “mırr” sesi de onların mutlu olduğuna işaret.
Mırlama: Keyfim Yerine mi Geldi Yoksa Kaçtı mı?
Bazen kedilerin mırlaması mutlu olduklarının göstergesiyken bazen de hasta olduklarının ve acıyı hafifletmeye çalıştıklarının göstergesi olabilir. Bunu insanların hem acı çekerken hem de mutluluktan ağlayabiliyor olmasına benzetebiliriz.
Peki, mırlayan bir kedinin rahat mı, hasta mı yoksa yasta mı olduğunu nasıl anlayabiliriz? Kedilerin hasta olmalarının en önemli belirtisi normalden farklı olan davranışlarıdır. Normalde oyuncu bir kedi hasta olduğunda durağanlaşabilir. Normalde durgun bir kedi ise bedeninde bir rahatsızlık hissettiğinde huysuzlaşabilir. Eğer huyuna suyuna aşina olmadığınız bir kedinin mırladığını fark ederseniz bunun neye alamet olduğunu anlamanız biraz zor olabileceği için dikkatli olmanızda fayda vardır. Her iki durumda da kediye sakince ve şefkatle yaklaşmak orta yolu bulan bir tutum olur.
Düşük Kulaklar ve Kuyruk: Korkuyorum…
Kediler korktuklarında çoğu hayvan gibi kendilerini olabildiğince küçültmeye çalışırlar. Bu yüzden bir kedi kuyruğunu bacakları arasına sıkıştırıyorsa, kulaklarını yere yaklaştırmışsa ve göz bebekleri büyümüşse korkuyor demektir. Böyle durumlarda sakinleşmesi için kediye alan tanımalısınız.
Ritmik Kuyruk Sallama: Beni Rahat Bırak!
Kedilerin hareketleri içerisinde kuyruk şekilleri de önemli bir yere sahip. Bir kedi ritmik bir şekilde kuyruğunu bir yandan bir yana sallıyorsa onun sizinle oynamak istediğini düşünebilirsiniz fakat bu doğru değildir. Kediniz bunu yapıyorsa büyük ihtimalle size sinir olmuştur. Onu böyle zamanlarda rahat bırakmalısınız. Kedinin bu hareketi, aynı zamanda onun alarmda olduğunu da gösterir ve hal böyleyken onu sevmekte ya da mıncıklamakta ısrar ederseniz tatsız sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Dik Kuyruk: Hadi Oynayalım!
Kediniz kuyruğu ve kulakları dik bir şekilde yanınıza geliyorsa oyun oynamak istiyor olabilir. Aynı zamanda oyun isteyen bir kedi, genellikle kafasını yukarı doğrultur. İyi eğlenceler!
Sırtüstü Yatma: Sana Güveniyorum!
Kedinin en savunmasız bölgesi karın bölgesidir. Minik dostunuzun yanınızda karnı açık bir şekilde yatıp yuvarlanması, onun size güvendiğini gösterir. Ancak köpeklerin aksine kedinin bu hareketi, size onun göbeğini mıncıklamanız için bir davet değildir. Karnının okşanmasından hoşlanan kediler olsa da kedilerin en savunmasız bölgelerinin mıncıklanması, çoğu zaman iyi bir fikir değil.
Kedilerin hareketleri arasında güveni simgeleyen bir başka davranış ise kedinin size arkasını dönmesi ve kuyruğunu yüzünüze sürmesidir. Kediler birbirlerinin arkalarını koklayarak selamlaşırlar. Bu yüzden kedinin size kendini koklatması aslında çok özel ve gurur duyulacak bir şeydir. Arkayı dönerek iltifat etmek tam da kedilere yakışır bir hareket!
Kabarma: Birazdan Saldıracağım!
Bir kedi, saldıracağı zaman rakiplerine büyük görünmek ister. Kediler bu yüzden saldıracaklarında kürklerini kabartırlar ve parmak uçlarına gelerek vücutlarını yay şekline getirirler. Bazı kediler oyun oynarken de böyle davranabilir ancak bu hareketlerle beraber kediniz dişlerini gösteriyorsa saldırı çok olası demektir. Hele ki kulaklarını geri atmış bir kediyle karşı karşıyaysanız ileri fırlayacak bir roketin önünden uzaklaşmanızda fayda vardır.
Büyümüş Gözler: Bir Şeyler Peşindeyim…
Göz bebekleri kocaman, patilerinin arasına kafasını yerleştirmiş, vücudunu yere yakın tutarken poposunu sallayan kedilerin ne kadar şirin göründüğünü hepimiz biliyoruz. Bu görüntü ne kadar tatlı ve komik olsa da kediniz bunu yaparken aslında çok ciddi bir işle uğraşıyor. Kıvırtan bir kedi aslında avlanmaya ve öne zıplamaya hazırlanır. Kedinin ayaklarını oynatması ona kendini öne atması için güç verirken, yere yakın olması potansiyel avının onu görmemesini sağlıyor. Tabii bu av, ev kedileri için sinek, şişe kapağı ya da bir toz parçası bile olabilir.
Huysuzluk: Hastayım…
Kediniz, belli bir bölgesi okşandığında sinirleniyor, evin içinde sürekli ya da normalden farklı bir şekilde miyavlıyorsa hasta olabilir. Ayrıca halsizlik ve sürekli mırıldanmak da kedilerin hareketleri arasında hastalık belirtisi olarak kabul edilir. Bu gibi durumlarda gözlerde ve burunda iltihap da görülebilir. Kedinizin patileri ve kulak içleri normalde olduğundan sıcaksa minik dostunuzun ateşi olabilir. Kediniz normalden farklı davranıyorsa onu veterinere götürmenizde fayda var.
Yana Açık Kulaklar: Bir Miktar Stres Mevcut…
Kediler her ne kadar dünyanın derdiyle hiç alakası olmayan canlılar gibi görünseler de onların da kendi çaplarında sorunları olur. Belki o gün penceredeki kuşa odaklanmış ve sinirle onu yakalama planlarını kafasında döndürüyordu. Yaş mamayı sonuna kadar hak ettiğini düşünmesine rağmen kuru mamaya şükretmek zorunda kaldı… Belki de en sevdiği oyuncağını patisiyle itekleye itekleye koltuğun altına savurduktan sonra pişman olup kendine kızmıştır ve onu nasıl alacağını düşünüyordur, olamaz mı? Olabilir. Üst komşudan gelen binbir sesin kaynağını bulmak için muhtarın mahallesini kolaçan etmesi için volta atma işi de az sinir bozmaz hani…
Stresli bir kedinin gözleri genişleyebilir, kulakları uçak gibi yana ve geri dönebilir, bıyıklar hafif önde olabilir ve kuyruk genelde vücuda yakın konumlanır. İşaretleri izleyin ve sinyalleri görürseniz yavaşça oradan uzaklaşın.
Sabit Bakışlar: Gözüm Üstünde!
Biriyle tatlı bir şekilde ara ara göz göze gelmek hoş bir his olabilir ama gözünü size dikmiş bakan biri sizi rahatsız eder değil mi? Bu durum kedilerde de benzerdir. Kedi gözlerini üstünüzde hissettiğinizde bunun farklı yorumları olabilir.
Bir kedi size gözünü dikmiş bakıyorsa biraz işkillenmeniz doğal. Özellikle bu dik dik bakış hali vücut sabitken oluyorsa pek de hayra alamet olmayabilir. Eğer bir kedi ayaklarınızın etrafında gezip miyavlayarak gözlerini sizden ayırmıyorsa yemek, oyun ya da herhangi bir konuda yardım istiyor olabilir.
Kedilerle ilgili daha nice bilgiyi öğrenmek için Kediler Hakkında İlginç Bilgiler yazımıza göz atabilirsiniz, sevgi dolu bir kedi gibi yumuşacık hislerle harmanlı bir okuma deneyimi sizi bekliyor…
Kapak Fotoğrafı: ilyessuti