Güncelleme Tarihi: 8 Ekim 2023
House of Brothers Lounge, Contemporary Istanbul boyunca ha:ar sanatçı ikilisini ağırladı; “Disruption” isimli heykel-performansı ile teknoloji ve sanat ilişkisini tartışmaya açtı!
17-22 Eylül tarihlerinde 17’incisi gerçekleştirilen Contemporary Istanbul’da bu yıl da yerini alan House of Brothers Lounge, bu kez Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’dan oluşan ha:ar sanatçı ikilisini ağırladı. İkili, sanat, makine ve yapay zeka ilişkisini tartışmaya açarak, modern teknolojinin sanat kavramını kökünden değiştirme potansiyelini masaya yatırdı. Contemporary Istanbul partnerleri arasında yer alan Pernod Ricard Türkiye, House of Brothers Lounge’da sergilenen “Disruption” heykel-performansının da ana sponsorluğunu üstlendi.
ha:ar, eserlerini üretirken sıklıkla kullandığı yazılım ve bilgisayarlar dışında, bu projede, yapay zeka ile beraber hayli imkanlı bir heykel tasarlayarak, fuar alanına getirdikleri robot kol yardımıyla eseri canlı olarak alanda üretti. Sanatseverler, fuar boyunca günbegün eserin gelişimini takip etme imkanı yakaladı. Fuar sonunda ise esere insan eliyle yapılan son müdahaleler değerlendirildi.
Disruption kapsamında, yapay zekanın ve teknolojinin sanat alanında aldığı yerin, bu ilişkinin doğasının ve bu doğrultuda sanatın geleceğinin tartışılacağı konuşmalar da fuar boyunca yine House of Brothers Lounge’da gerçekleştirildi. 17 Eylül’de başlayan konuşmaların ilki, Sanat Kurumları ve Dijitalleşme başlığıyla Unlimited Publication Genel Yayın Yönetmeni Merve Akar Akgün moderatörlüğünde, Akbank Sanat Proje Direktörü Zeynep Arınç ve monoco.io kurucusu ve koleksiyoner Selman Bilal’in katılımıyla düzenlendi.
Konuşmalar, 18 Eylül’de Merve Akar Akgün moderatörlüğündeki, sanatçı Ecem Yüksel ve Kerem Ozan Bayraktar ile avukat Selim Bilen’in katıldığı Yapay Zeka ve Fikri Mülkiyet Hakları başlıklı konuşmayla devam etti. 19 Eylül’de, ha:ar sanatçı ikilisinin Levent Erden moderatörlüğünde Disruption projesini tartıştığı konuşmanın yanı sıra sanatçı ve akademisyen Bager Akbay, Yapay Zeka ve Sanat başlıklı konuşmasıyla etkinlikte yer aldı. 20 Eylül’de Merve Akar Akgün moderatörlüğündeki ilk konuşma, Merkez – Merkeziyetsizlik başlığıyla, akademisyen ve yazar Cem Say ve Mindstone Blockchain CEO’su Tansel Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
20 Eylül’deki ikinci oturumda ise küratör, akademisyen ve Amber Festival kurucu direktörü Ekmel Ertan’ın, Merve Akar Akgün moderatörlüğündeki Kamusal Alanda Dijital Sanat başlıklı konuşması yer aldı. 21 Eylül’deki Generative Adversarial Networks workshop’u, Melisa Altınsoy ve İlayda Begüm İzci ile House of Brothers Lounge’da gerçekleştirildi. Disruption kapsamında House of Brothers Lounge’da düzenlenen konuşmaların sonuncusu ise 22 Eylül’de Yapay Zeka ve Yaratıcılık başlığıyla, TBWA Istanbul Strateji Direktörü Toygun Yılmazer tarafından sunuldu.
Fuar boyunca sanatseverler, Disruption heykel-performansının hikayesini ve ilerleyişini Brothers1801 hesaplarından takip etme imkanı buldu. Ayrıca proje kapsamındaki konuşmaların ve etkinliklerinin ayrıntıları @Brothers1801 hesabından görülebiliyor.