Son zamanlarda günümüz ilişkileri hakkında konuşurken “ghosting” tabirini sık sık duymaya başladınız mı? Sosyal medyanın dilinde olan bu tabirin geçmişinin epey eskiye dayandığını biliyor muydunuz? Kod adı: Hayalet… “Ghosting nedir?” sorusunun detaylarını sizin için araştırdık… Gelin, ghosting ne demek ve birini ghostlamak nasıl olur, yakından bakalım…
Ghosting Ne Demek?
Ghosting, romantik bir ilişkiyi bitirmek için partner ile hiçbir şekilde iletişime geçmeden aniden sonlandırmak, herhangi bir açıklama yapmadan; sebep sunmadan bütün iletişimi kesmek olarak tanımlanır.
Bireyde fiziksel şiddet kadar ağır etkiler bırakan psikolojik şiddetin bir ürünü olan ghosting, teknolojik ortamlarda daha sık karşımıza çıkar. Bunun sebebini tek tuşla partneri görmek, tanımak, eklemek, iletişim kurmak olarak açıklayabiliriz. Ghosting yine sıklıkla, teknolojinin tek tuşla engelleme, partnerden uzaklaşma, mesaja cevap vermeme, ortamlardan uzaklaşma olarak aktarılır. Kişi kendisini bir hayalet hâline getirip aniden ortadan kaybolur.
İngilizce ismiyle literatürümüzde kullanılan tabir, hayalet gibi olma durumundan dolayı bu adı taşır. Sosyal medyalarla kurulan ilişkilerin bu duruma epey bir etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu kavram da sosyal medya ile hayatımıza girmiş ve hemen hemen 2000’li yıllardan beri sözlüklerde bu yeni anlamıyla yerini almış. Ancak şunu da belirtelim ki yalnızca romantik ilişkilerde gözlemlenen bir tür değil. Arkadaşlık ve iş ilişkilerinde de bu durum karşımıza çıkabiliyor.
Ghosting’i, bir ilişkide iletişim kaynaklarının bir anda tamamen kesilmesi ve karşı tarafın yok sayılması ile anlayabilir ve onu böyle tanımlayabiliriz.
Kısaca özetlersek:
- Hayaletin partnerinden uzaklaşması ve onu neler olduğuyla ilgili anlamadığı bir çıkmazda bırakıp gitmesi, kişiyi hissiyatları ile baş başa bırakması
- Kişinin kendisini bir hayalet yerine getirip aniden ortadan kaybolma durumu
- Sorumluluk almadan ilişki bitirme yolu
- Partnerlerden birinin bir açıklama belirtmeden ilişkiden çekilme hâli
- Var olan ilişkinin bir anda kopması
Ghosting Nasıl Anlaşılır?
“Ghosting nasıl anlaşılır?” sorusuna geldiğimizde ise,detaylar şöyle… Ghosting’e maruz kalan kişi bireysel olarak sonu gelmeyen sorularla mücadele eder. “Yanlış bir şey mi yaptım, kalbini mi kırdım?” bunlardan yalnızca birkaçı… Birey, hatayı ister istemez kendisinde aramaya başlar. Sosyal medyadan engellendiğini gördüğünde veya partneri ulaşabileceği her ortamda artık olmadığında hayalet devrededir. Ancak ghoster aslında ilişkideyken de partnerine sinyaller verir. Bu sinyalleri ghosting test sayesinde daha kolay fark edebilirsiniz:
- Partneriniz sizi sosyal çevresine katmakta çekiniyorsa
- Aramaların sıklığını daima partneriniz belirliyorsa
- Partnerinizle mesajlaşmalarınız oldukça az ise
- İlişkide sizi ortada bırakıyorsa
- Plan yapılan gün aniden ortadan kayboluyorsa
- Devamlı belirsiz olduğunu size hissettiriyorsa
- Sizi sürekli bir bekleme hâlinde hissettiriyorsa
- Partneriniz sizinle devamlı bir bahane sunarak veya bahane üretmeksizin iletişim kuruyorsa
Ghostlama Neden Yapılır?
Partneriniz sizi ona ulaşabileceğiniz her yerden engellemiş, bloklamış; yüz yüze gelebileceğiniz ortamlara gitmemezliğe başlamışsa… Ortak alanlardan basıp gitmeler uçmuşsa…
İşin sonunda “love bombing, gaslighting, ghosting ve nihayetinde de işte kara toprak” diyen Gibi dizisi Yılmaz karakterine dönmek istemeyiz ancak “Birini ghostlamak ne demek?” derken gerildiğinizi duyar gibiyiz. Romantik bir şekilde başladığı gözlemlenen bu ilişkilerde kişi, bir süre ortadan kaybolmak eylemini gerçekleştirir. Bu duruma ghostlamak diyoruz. Sebepleri kendilerince elbet var. Buyursunlar:
- Ghoster için ilişkide kalmak korkutucu gelir
- Özgürlüğünü kısıtladığını hisseder
- İlişkiyi sorumluluk yükleyici bulur
- Yüzleşmeden korkar
- Ayrılık konuşması için kendisini güçsüz hisseder. Bu konuşmayı medeni bir şekilde yapamayacağını bilir
- Bencil yapıdadır
Bu durumlarda olan kişi, partnerinin hayatından ghostlama yolu ile çıkar. Onun için ilişki oldukça güçtür.
Ghosting’e Maruz Kalan Kişi Ne Yapmalı?
Normal bir şekilde başlayan ilişkide ghosting’e toslayan kişi depresif bir ruh hâliyle mücadele edebilir. En başta kendisine duyduğu güven zedelenir. İlişkiden çıkıp çıkmadığına dair soru işaretleri ile boğuşurken öfke, huzursuzluk ve üzüntü gibi duygularla mücadele eder. Kişiyi en fazla sarsan hissiyat ise hayal kırıklığı olur. Devamlı kendisini suçlama görülür. Bilinçaltı sürekli ona sorular sormaya başlayarak ağlama krizleri, depresyon, anksiyete, uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları gibi kişiyi psikolojik rahatsızlıklara sürükleyebilir.
Flört Şiddeti: Ghosting
Uzmanlar; ghosting’e maruz kalan kişide özgüven düşüklüğü, yetersiz ve eksiklik hissiyatının en başta tetiklenebileceğini belirtirler. Birey kendisinde günlük hayatını aksatan reaksiyonlar gördüğü takdirde destek almak için harekete geçmelidir.
Ghosting’e maruz kalındığında yapılması en hafif önerilerimiz ise şöyle:
- “Bu ilişki benim hatalarım sebebiyle bitmedi.” hatırlatmasını her gün yapmak size çok şey kazandıracak.
- İlişki sonrası, ghoster’la hiçbir şekilde iletişim kurulmamalı. Çünkü kurulmaya çalışılan iletişimde bir dönüt alınmayacağından daha sağlıksız bir süreç muhtemel.
- Yakın arkadaşlarınız, sevdikleriniz ve aileniz ile vakit geçirmek üzere keyifli aktivitelerde bulunabilirsiniz.
- Kendinizi iyi hissedeceğiniz hobilere bu dönemde daha fazla ağırlık vermeye; belki ara verdiğiniz spora yeniden başlamaya, doğa yürüyüşleri gibi faaliyetlere özellikle zaman ayırmaya ne dersiniz?
- Her zaman keşfetmek istediğiniz şehirlere, ülkelere, özel kurslara tam bu dönemde giderek kendinize olan güveni geri kazanmak için vakit ayırmanın sırası değil mi sizce de?
- Çevrenizde size empati duyan, sizi önemseyen, seven ve saygı duyan kişilerle bir arada olmaya özen göstermelisiniz.
- İlişki sonrası acıya maruz kaldığınızı hissetme durumu oldukça doğaldır. Tek başınıza halledemediğinizi, üstesinden farklı yollar ile gelemediğinizi düşündüğünüzde psikolojik destek alınması tavsiye edilir.
Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Eric Ward