G20 Ülkeleri Hala Fosil Yakıtlara Yatırım Yapıyor

G20 Ülkeleri Hala Fosil Yakıtlara Yatırım Yapıyor

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2023

Son yıllarda atılan doğru adımlara rağmen dünyanın en zengin ülkeleri hala fosil yakıttan çıkış konusunda sözlerini tutmuyor gibi duruyor. Yakın zamanda ortaya çıkan bir rapora göre G20 ülkelerinden bazıları, taahhüt etmelerine rağmen fosil yakıtlara rekor düzeyde kamu parası aktardı.

Gelecek ay düzenlenmesi planlanan G20 zirvesi öncesinde ortaya çıkan bu raporun hem zirvenin gidişatını hem de önümüzdeki aylarda düzenlenecek olan COP28 toplantısının tonunu belirlemesi bekleniyor. Peki, devletler fosil yakıttan çıkış konusunda ne kadar samimi?

Halkın Parası Halkın Zararına Kullanılıyor

G20 Ülkeleri Hala Fosil Yakıtlara Yatırım Yapıyor
Fotoğraf: Unsplash | Marcin Jozwiak

Günümüzde başta endüstri devi ABD, Çin, Rusya ve Japonya gibi ülkeler, hala fosil yakıta oldukça bağımlı. Ancak 2050 net sıfır karbon hedefleri kapsamında birçok G20 ülkesi çoktan fosil yakıt kullanımını azaltma sözü verdi. Yeni ortaya çıkan veriler, sözlerin tutulmadığını ve halktan toplanan vergilerin ise hala fosil yakıt endüstrisine harcandığını gösteriyor.

Elde edilen verilere göre G20 ülkeleri, 2022 yılında toplamda 1,4 trilyon dolara yakın meblağı kömür, petrol ve doğalgaza üretimine aktardı. Çalışmanın başyazarı olan Tara Laan, liderlerin fosil yakıt hibelerini gündemlerine almaları gerektiğini belirterek, “Bu rakamlar, G20 hükümetlerinin iklim değişikliğinin giderek artan yıkıcı etkilerine rağmen fosil yakıtlara akıtmaya devam ettiği devasa miktardaki kamu parasının çarpıcı bir hatırlatıcısıdır.” dedi.

Aslında tüm G20 liderleri, 2009 yılında gerçekleştirilen toplantıda orta vadede verimsiz fosil yakıt yatırımlarını bitirmeyi kabul etmişti. Ancak koronovirüs salgını sonrasında tüm dünyada patlak veren ekonomik kriz, ülkelerin vaatlerine bakış açılarını da etkiledi. Bilim insanları enerji krizinin bir bahane olarak kullanıldığını öne sürerek yeşil enerjiye geçiş sürecinde yaşanan bu gecikmenin oldukça endişe verici olduğunu belirtti.

IISD raporunda yer alan bir diğer veri, aslında fosil yakıttan çıkışın nasıl mümkün olabileceğini net bir şekilde ortaya koydu. IISD’nin hesaplarına göre sera gazlarının tonu başına 25 ila 75 dolar arasında daha yüksek bir karbon vergisi belirleyerek 20 ülkede toplamda 1 trilyon dolardan fazla gelir elde edilebilir. Elde edilen fon ise yeşil enerji araştırmalarında, fosil yakıttan aşamalı çıkışta ve toplumsa eşitlik projelerinde kullanılabilir. Ancak çoğu ülke henüz yüksek karbon vergisi fikrine sıcak bakmıyor.

Kaynak: The Guardian

Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons