İklim değişikliği ve küresel ısıtmanın getirdiği sorunlar, günden güne artış gösterirken devletler seviyesinde çözümlere yönelik görüşmeler sürüyor. Yakın zamanda G20 ülkeleri, fosil yakıtların kullanımı hakkında önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Ancak görünen o ki büyük devletler henüz fosil yakıtlardan tamamen kurtulmak istemiyor.
Fosil Yakıtlara Devam Kararı
Dünyanın en zengin 20 ülkesinin yer aldığı G20 zirvesi, geçtiğimiz günlerde Hindistan’da fosil yakıt kullanımının kısıtlanması üzerine önemli bir toplantı gerçekleştirdi. İklim aktivistleri ve bilim insanlarının aralarında bulunduğu büyük bir kesim, 2030 hedeflerine ulaşmak adına toplantıdan fosil yakıtların azaltılması hakkında önemli kararlar alınmasını bekliyordu. Ancak G20 ülkeleri bu konuda uzlaşamadı.
Hindistan Panaji kentinde dört gün boyuna sürdürülen toplantıda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması ve fosil yakıt tüketiminin azaltılması gibi konularda uzlaşma sağlanamadı ve ortak bir bildiri yerine sonuç bildirisi ile başkanlık bildirilerinin yayımlanmasıyla sonuçlandı. Hindistan Enerji Bakanı R. K. Singh, “29 paragraftan 22’si üzerinde tam bir mutabakat sağladık ve yedi paragraf başkanlık özetini oluşturuyor.” dedi.
En çok tartışmanın döndüğü ve birliğin sağlanamadığı maddeler ise 2020-2025 yılları arasında gelişmiş ülkeler tarafından fonlanacak olan iklim eylemi için yılda 100 milyar dolar ayrılması ve Ukrayna savaşı maddeleri oldu.
Fosil yakıtların kademeli olarak azaltılması üzerinde uzlaşılamaması ise hem bilim insanlarının hem de aktivistlerin büyük tepkisini topladı. Hindistan Enerji Bakanı Sing, bazı ülkelerin fosil yakıtın kullanımının azaltılması yerine karbon yakalama yöntemlerinin geliştirilmesini istediğini söyledi ancak ülkeler hakkında bilgi vermedi. Önümüzdeki 10 yıl içerisine yenilenebilir enerji üretiminin 3 katına çıkarılması hedefine karşı çıkan ülkelerin Suudi Arabistan, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Endonezya olduğu biliniyor.
Kapak Fotoğrafı: Pixabay | HAOLUN XU