Gurme turlar ilginizi çekiyorsa tahmin ediyoruz ki daha önce şarap tadım turları araştırmış olmalısınız. Türkiye’nin bereketli topraklarında yetişen yirmiye yakın üzümden elde edilen şarapları denemek için Trakya’dan Ege’ye, Bozcaada’dan Kapadokya’ya ülkenin çeşitli noktalarında şarap tadım turu yapmanız mümkün. Peki size önereceğimiz en iyi şarap turları nerelere olacak? Hazırsanız başlayalım.
Trakya Şarap Tadım Turları
Şarap tadım turları önerimize ilk olarak İstanbul’a en yakın alternatif olan Trakya Bağ Rotası ile başlayalım. Trakya, çok uzun yıllardır Türkiye’nin değeri bilinmeyen tarım ve bağcılık merkezi adeta. Antik Çağ’dan beri bağcılığın aktif olduğu bu bölgede sayısı ondan fazla butik şarap üretici bulunuyor. Tekirdağ, Kırklareli ve Gelibolu üçgenini kapsayan Trakya Bağ Rotası’ndaki şarap tadım turları, şarapseverler ve butik şarap üreticilerini bir araya getiriyor.
Trakya bölgesinde yer alan butik şarap üreticileri, hem bireysel katılımcılara hem de gruplara yönelik şarap tadım etkinlikleri organize ediyor. Bu şarap tadımlarında beş farklı çeşit şarabı peynir ve şarküteri tabağı ile deneyimleyebiliyorsunuz. Trakya’da şarap tadım turları yapmak isterseniz, ne kadar süre ayırmanız gerektiğini tercih ettiğiniz bölgelere göre belirleyebilirsiniz.
Bizim önerilerimiz ise şu şekilde:
- Tekirdağ şarap tadım turu: Chateau Nuzun Bağları – Barel Bağ Evi – Barbare Bağları – Umurbey Vineyards – Kayra Şarapları – Kutman Şarapları
- Kırklareli şarap tadım turu: Arcadia Bağları – Chamlija – Vino Dessera Bağları
Editör notu: Bir Trakyalı olarak bölgemizin şaraplarını övmekle bitiremem fakat Umurbey, Kayra ve Chamlija’nın şarapları her yıl Türkiye’nin en iyi şarapları arasında mutlaka yer alıyor. Deneyin!
Kuzey Ege Şarap Tadım Turları
Trakya’dan rotamızı hemen Kuzey Ege’ye doğru çevirelim ve şarap tadım turları için bu bölgenin üç farklı şaraphanesinden bahsedelim.
- Porta Caeli Bağları: Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın sevilen modern şaraphanelerinden Porta Caeli Bağları, Türkiye’de şarap tadım turları yaparken atlamamanız gereken noktalardan. Şato tipi bağcılık yapan şaraphane, sahip olduğu dünyaca ünlü sanatçılara ait sanat eserleriyle adeta müze otel olarak da hizmet veriyor. Hem şarap tadım turu hem de konaklamak için Porta Caeli’yi tercih edebilirsiniz.
- Suvla: Gelibolu’da şarap tadım turu yaparken uğrayabileceğiniz bir diğer yer, Kuzey Ege’nin denize bakan yamaçlarında kurulan Suvla. Gelibolu Yarımadası’nın Kınalı Yapıncak ve Karasakız üzümlerinden elde edilen şaraplarını burada deneyebilir, dilerseniz beş farklı çeşit şaraptan oluşan tadımlara katılabilirsiniz.
- Ma’adra Vineyards: Kaz Dağları’nın karşı komşusu Madra Dağları’nda dünya standartlarında yetiştirilen üzümlerden hazırlanan şaraplar eşliğinde şarküteri ve peynir tabağı ile keyifli bir sofra deneyimine ne dersiniz? Şarapların doğduğu topraklarda deneyimlemeniz için bağların içinde yer alan Ma’adra Vineyards’ın tadım evi, hem şarapları hem de mevsimsel olarak değişen menüsü ile sizi memnun edecek, bizden söylemesi.
Bozcaada Şarap Tadım Turu
Türkiye’de şarap üretimi yapan bölgeler ağustosun son günlerinden ekimin sonuna kadar üzüm hasadı yapıyor ve bunu festivaller, şenlikler ile kutluyor. Bağ bozum şenliği denince de aklımıza uzun yıllardır Bozcaada geliyor. Konserli, sanat ve kültür etkinlikli Bağ Bozumu Festivali düzenleyen Bozcaada, elbette bu şekilde daha popüler olsa da, adada yüzyıllardır şarap üretimi yapılıyor.
Şarap tadım turları için ada deneyimi istiyorsanız Bozcaada gerçekten güzel bir tercih. Adada şarap tadım etkinlikleri düzenleyen ve şarap tadım turları ile ziyaret edilen çok sayıda şaraphane var. En eski üreticiler ada merkezinde, sonradan açılanlar ise biraz daha dışarda kalıyor. Üç veya beşli tadım setleri ile farklı üzümlerden hazırlanan şarap çeşitlerini denemek için sabırsızlandığınızı biliyoruz!
Bizim önerilerimiz şu şekilde:
- Talay Şarapçılık: Adanın en eski şarap üreticilerinden Talay Şarapçılık, 1600’lerden beri en kaliteli üzümlerle hazırlanmış şarapları sevenleriyle buluşturuyor. Beş farklı çeşitten oluşan şarap tadımını deneyin. Bizim önerimiz adaya özgü üzüm Karalahna şarabını denemeniz.
- Ataol Şarapçılık: Bozcaada’da şarap tadım turu yapılıyorsa Ataol’u es geçmemek gerekir. Adanın en eski şarap üreticilerinden olan Ataol Şarapçılık ayrıca kendi peynirlerini üretiyor. O halde Karalahna şarabı ile çeşitli peynirler denenmeye değer.
- Amadeus: Bozcaada ile bütünleşmiş bir marka Amadeus. Hem şarapları hem de herkesten tam puan alan peynir tabağı için şarap tadım etkinlikleri yaparken Amadeus’a şans verin.
- Corvus Vineyards: Bozcaada’dan bir diğer önerimiz Corvus. Türkiye’de az rastladığımız tatlı şarap Passito başta olmak üzere çeşitli şaraplar için burayı listenize alın!
Urla Şarap Tadım Turu
Urla son dört beş senedir, gurme turlar denince Türkiye’de akla gelen ilk bölgelerden. OD Urla, Teruar Urla, Lokanta Levan, Hiç Urla gibi ardı ardına açılan şef restoranları ile Urla resmen bir gastronomi cenneti! Peki ya bölge şaraplarına ne demeli? Hadi, Urla Bağ Yolu kapsamındaki bölgenin en iyi şarap turları hakkında biraz konuşalım.
Bizim önerilerimiz ise şu şekilde:
- USCA Bağları: En iyi şarap turları her zaman bölgeye ait özel şarapları sunanlar. Foça karasıyla üretilen ilk kırmızı şaraba imzasını atan USCA, bölgede şarap tadımı yapabileceğiniz yerlerden. Üstelik öncelik rezervasyon yaptırırsanız şarapların aşamaları ve yemek eşleşmelerinin anlatıldığı sunumlu tadımlar gerçekleştirebilirsiniz.
- MMG Şarapçılık: Urla’nın butik şarap üreticilerinden MMG Şarapçılık’ta, üzümler elle yalnızca geceleri hasat ediliyor. Şarap tadım turu yapıyorsanız MMG şaraplarını mutlaka denemelisiniz; çünkü bu ürünleri kendi şaraphanelerinin dışında yalnızca 5 yıldızlı otel ve restoranlarda bulabilirsiniz. Önerimiz Bornova Misketi’ni denemek, pek seviliyor!
- Perdix Şarapçılık: Urla’nın ödüllere doymayan bir başka şaraphanesi ile devam edelim: Perdix Şarapçılık! Bize kalırsa burayı hem güzel havalarda keyfini çıkarabileceğiniz bahçesi hem mimarisi ve konsepti ile seveceksiniz. Üstelik yemekleri leziz; şarap olarak Bornova Misketi ise elbette önerimiz.
- Ayda Bağları: Bağ gezmek, şarap tatmak, şarap yapımı ile ilgili bilgi almak ve lezzetli menünün tadına bakmak isterseniz Ayda Bağları listenizde yer alsın. Ayda Bağları düzenli olarak şarap tadım etkinlikleri düzenliyor; şarap üzerine eğitimler organize ediyor. İzmir tarafına şarap tadım turu düzenliyorsanız bu bağları kaçırmayın.
Şirince Şarap Tadım Turu
Meyve şarabı denince akla Şirince’nin geldiğini biliyoruz. Üstelik armut, nar gibi daha klasik aromaların yanı sıra, kavun, ayva, yaban mersini, ananas gibi aklınıza gelebilecek çeşit çeşit meyvelerden hazırlanmış şaraplardan bahsediyoruz! Bu meyveli şaraplar için, Şirince uzun yıllardır şarap tadım turları yapılan noktalardan. Üstelik kendine has mimarisiyle ilgi çeken bu minik köyde şarap tadım etkinlikleri düzenleyen ve şarap alışverişi yapabileceğiniz çok sayıda satış yeri de bulunuyor.
Şarap tadım turu yaparken Şirince’de nereye gitmeliyiz diyorsanız, bizim önerimiz Şirince’nin labirent sokaklarında kaybolurken gözünüze kestirdiğiniz dükkanlara girerek damak zevkinize uygun çeşitli meyve şaraplarını deneyimlemek.
Datça Şarap Tadım Turu
Datça’yı badem çiçekleri, taş evleri, Knidos ve Can Yücel Evi ile pek seviyoruz; ama bir sebebimiz daha var! Datça, Türkiye’nin iyi şarap bölgelerinden ve şarap geçmişi de oldukça eski bir yerleşim. Eğer şarap tadım turları için rotanızı daha güneye çevirmek, Datça’nın üzüm bağlarının güzelliğini keşfetmek isterseniz size burada iki önerimiz olacak. Datça Knidos şarap tadım turu ve Datça Vineyard.
Bizim önerilerimiz ise şu şekilde:
- Datça Knidos: Datça Knidos şarap tadım turu için önerdiğimiz yerlerden. Her gün 18.00 öncesinde gerçekleşen şarap tadım etkinlikleri ile bölgenin şaraplarını deneyebilir, şarap eşlikçileri ile sofrayı şenlendirebilirsiniz. Güzel havalarda bahçenin tadını çıkarmayı unutmayın!
- Datça Vineyard: Türkiye’nin sevdiğimiz üzüm bağlarından biri Datça Vineyard. Nefis bir aile işletmesi, üstelik ödüllü de! Canlı müzik eşliğinde ödüllü şarapları deneyebilir, dört veya beş farklı üzümden oluşan tadım paketlerinden birini tercih edebilirsiniz.
Kapadokya Şarap Tadım Turu
Kapadokya’da bulunan M.Ö. 7. yüzyıldan kabartmaların üzerinde üzüm salkımları görüldüğünü biliyor musunuz? Veya bölgedeki kral mezarlarında şarap sunmak için altın kapların yer aldığını? Bir zamanlar “Şarap ülkesi” anlamına gelen Wiyanawanda olarak da adlandırılan Kapadokya bölgesi günümüzde gurme turlar ve şarap tadım turları denince akla gelen noktalardan.
16 farklı çeşit üzüm yetişen topraklarda yöresel şarapları içerken balonları izlemek ise ayrı bir keyif! Bizim önerimiz Kapadokya’nın başlıca üzüm çeşitlerinden içimi kolay, balık yemekleri ve taze peynirler ile tercih edebileceğiniz Emir üzümü.
Peki Kapadokya şarap tadım turu yapmak isteyenler hangi bağ evlerine ve şarap üreticilerine gitmeli?
- Turasan Şarap Fabrikası: “Kapadokya Şarapları” denince akla Turasan gelir ki Kapadokya bölgesinin en popüler şarap üreticisi olan Turasan, Anadolu’nun da en büyük şarap fabrikalarından. Şarap tadım turları yapmak isteyenler Turasan’ın Lyon Şarap Yarışması’ndan gümüş madalya almış Emir şarabını mutlaka denemeli.
- Kocabağ Şarap Fabrikası: Evin bahçesinde üretime başlayıp dünyaya açılan Kocabağ, Kapadokya şarap tadım turu yaparken denemeniz gereken şaraplara imza atıyor. Türkiye’nin en iyi beyaz şarapları arasında yer alan Emir şarabını mutlaka deneyin!
- Kavaklıdere: 1929’dan beri hizmet veren Türkiye’nin en büyük şarap üreticilerinden Kavaklıdere’nin ülkenin birçok bölgesinde bağları var. Bunlardan biri de Kapadokya şarap tadım turu yaparken gidebileceğiniz Côtes d’Avanos Bağları. Kapadokya-Kavaklıdere şaraplarını denerken yerel üzüm Emir, Kalecik Karası ve Öküzgözü başta olmak üzere, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tempranillo da deneyebilirsiniz.