Güncelleme Tarihi: 5 Kasım 2024
Sıfırdan bir ürün ortaya koymak kimin hoşuna gitmiyor ki? Hele ki emek verilen el işi ürün olunca! Hem daha kaliteli vakit geçirmek için edindiğimiz yeni hobiler hem de stresli, mutsuz veya keyifsiz anlarımızda sığınak haline getirdiğimiz evde yapılacak el işi hobileri birçok zaman bize destek. Hobi olarak yapılacak el işleri yalnızca yaratıcılığı ve el becerisini geliştirmekle kalmıyor, beyni de geliştiriyor, hafızayı güçlendiriyor. Üstelik bazı değişik el işleri hobi olmaktan çıkıp yeni bir kazanç kapısına da dönüşebiliyor. El işi olarak ne yapabilirim diyorsanız, bu yazımız her bütçeye ve zevke uygun çeşitli el işi hobiler!
Punch ve Tufting
Hobi olarak yapılacak el işleri örneklerine punch ve tufting ile başlayalım. Her ikisi de pandemi döneminde hayatımıza giren el işi hobiler arasında. Punch da tufting de birbirine oldukça benzeyen bir nakış türü; ikisinde de amaç kumaşa üç boyutlu desenler vererek işleme yapmak. Aralarındaki fark ne derseniz biri özel iğne ile yapılıyor, diğeri ise tabanca yardımıyla. Punch yapmaya başlayanlar bir yerden sonra daha fazlasını istemeye başlayınca tufting’e yöneliyor desek yalan olmaz.
Punch
Punch hobi olarak yapılacak el işleri içinde en kolay ve en eğlenceli olanlardan. Yeni hobiler elde ederek çeşitli ürünler süslemek istiyorsanız punch keyif verici bir el işi. Punch ile çantalar, havlular, kırlentler süsleyebilir, duvar süsleri ve çerçeve gibi dekorasyon ürünleri oluşturabilirsiniz. Malzemeleri tamamladıktan sonra yapmanız gereken kumaşı kasnağa gerip istediğiniz deseni karbon kağıdı ile kumaşa aktarmak ve punch iğnesiyle deseni kumaşa işlemek. Daha büyük boyutlu işler için de tufting tercih edersiniz!
Gerekli malzemeler: Kasnak, punch iğnesi, punch işlemeye uygun kumaş, işlenecek desenin çıktısı, karbon kağıdı, makas ve nakışı sabitlemek için yapıştırıcı.
Püf Noktaları:
- İp kalınlığı desen ve dokuyu etkiliyor; ayrıca ipin kalınlığına göre punch iğnesi seçilmeli.
- Yeni başlayanların daha kolay ilerleyebilmesi ve elinin alışması için büyük iğneler ve kalın ipliklerle çalışmasını öneriyoruz.
Tufting
Tufting için, punch’ın abisi-ablası diyebiliriz! Üstelik emin olun tufting para kazandıran el işi deyince akla gelen hobilerden biri dünyanın birçok yerinde. Punch iğnesinde kendinizi geliştirdikten sonra tufting tabancasıyla büyük dokuma halılar veya duvar süsleri yapabilirsiniz. Tufting tabancası punch iğnesi gibi manuel olarak kullanabileceğiniz ve elektrikli tabanca olmak üzere iki çeşit.Bizim önerimiz daha hızlı ilerleme sağlayacağınız elektrikli tabancalar.
Tufting yapımı punch ile aynı, sadece daha büyük boyutlu her şey. Kumaş bir kasnağa değil çerçeveye sabitleniyor, desen genelde projeksiyon yardımıyla ortaya çıkıyor ve tabanca yardımıyla ilmekler atılıyor. En son tasarım bittiğinde traş makinesi ile iplikleri kesip şekillendiriyorsunuz.
Gerekli malzemeler: Kumaşı gereceğiniz çerçeve, polyester oranı yüksek kumaş, akrilik-yün-naylon fark etmeksizin iplik ve tufting tabancası.
Nakış
İğne iplik ile kumaş süsleme sanatı diyebileceğimiz nakış, el işi hobiler arasında nefis bir tercih. Yüzyıllardır modası geçmeyen bir el işi olduğu gibi, tercih edebileceğiniz Fransız düğümü, kurdele işi, kanaviçe ve daha birçok tekniği var. Deneme yanılma yöntemiyle hangisi sizin için en uygun karar verebilirsiniz. Kolay el işi arıyorsanız sashiko gibi nakış türünü tercih edebilir, para kazandıran el işi öğrenmek istiyorsanız kanaviçeye şans verebilirsiniz.
- Kanaviçe: Türkiye’de ve dünyada en popüler nakış türü kanaviçe. Kanaviçe işlerken kumaşa x şeklinde dikişler atılıyor ve ızgara takibi yapılıyor. Yalın figürler ortaya koyabileceğiniz gibi tablo gibi çalışmalar dai yapabilirsiniz.
- Kurdele işi: Küçükken herkes kurdeleden kedi merdiveni katlayarak gül yapmıştır değil mi? İşte kurdele işi nakış, küçükken yaptığımız kurdele güllerin gelişmişi. İpek kurdele, organze kurdele, saten kurdele hangisini tercih ederseniz edin kurdeleyle nakış işleme yapabilirsiniz. Kurdele işi nakıştan abajur, pano, yastık kılıfı gibi oldukça güzel şeyler ortaya çıkabiliyor. Kurdele işiyle eski kıyafetleri hayata döndürmek de mümkün.
- Phulkari: Eğer el işi olarak ne yapabilirim diye düşünüyor ve yeni hobiler arıyorsanız Hint nakış geleneği phulkari deneyebilirsiniz. Geometrik desenler elde edilen bu nakış türü genelde büyük kumaşlara işleniyor ve şal tarzında ürünler üretiliyor. Patern sevenler bu nakış tarzına bayılır!
- Sashiko: Ucuz el işi ve kolay hobiler arayanlar için Japon nakışı sashiko ideal. Bilirsiniz Japonlar yalın ve kullanışlı şeylere değer veriyorlar. Sashiko buna güzel bir örnek. Yaklaşık 500 yıllık sashiko geleneğinde iki veya daha fazla kumaş katmanı birbirine dikiliyor. Arada oluşan “hava yastıkları” da bu kumaşların kişiyi daha sıcak tutmasını sağlıyor. Sashiko nakışında geleneksel olan mavi kumaşlara beyaz veya krem ip ile işleme yapmak. Tasarımlar elbette doğadan ilhamlı bulutlar, çiçekler, iç içe geçmiş çizgiler ve geometrik desenler.
Editör Notu: Etamin işi ve kanaviçe çok karıştırılıyor. Aslında ikisi arasındaki tek fark, etamin kumaşa yapılan işe “etamin işi” denmesi.
Makrome
Eve bir anda bohem hava katan ve modası asla geçmeyen el işi hobiler arasında makrome de var. Tığ-şiş olmadan, yalnızca eller kullanılarak çeşit çeşit düğümleme teknikleriyle yapılıyor makrome ürünler. Üstelik para kazandıran el işi arıyorsanız kolayca öğrenip evde yapabileceğiniz kolay hobiler arasında. Çanta, bileklik, anahtarlık, duvar süsü, saksı askısı ve daha birçok şey yapabilirsiniz makrome ile. Tek yapmanız gereken yeni teknikler öğrenmek.
Gerekli malzemeler: Makrome ipi, makrome kasnağı, makrome halkası, klipsli kanca, makas ve boncuk gibi süsleme ürünleri
Keçe İşi
Yumuşak, dayanıklı, ısıya karşı direnci yüksek ve koku yapmayan bir ürün keçe. Bu sebeple kullanım alanı oldukça bol. Hobi olarak yapılacak el işleri arıyorsanız keçe işi öğrenebilirsiniz. Kolay el işi öğrenmek isteyenler keçe kumaşları tercih edebilir veya figürler oluşturmak istiyorsanız kuru keçe iğneleyerek uçsuz bucaksız bir dünyaya merhaba diyebilirsiniz.
Keçe kumaşlardan cüzdan, ev dekorasyon ürünleri, çantalar yapabilir; kuru keçe iğneleyerek aklınıza gelebilecek her türlü figürü yaratıp bunlardan anahtarlık, broş veya dekorasyon ürünleri hazırlayabilirsiniz. Yaratıcılığınıza kalmış! İlham almak için Hande’nin büyüleyici portrelerine, The Felt Hub ve Wakuneko sayfalarına göz atabilirsiniz.
Editör notu: Domingo Yayınları’nın çıkan Aradığın Şey Kütüphanede Saklı kitabında kütüphaneci Bayan Sayuri keçe iğneliyor. Bir romandan özenip yeni bir hobiye başlayacağım aklıma gelmezdi ama sayesinde ben de keçe iğnelemeye başlıyorum!
Polimer Kil
Polimer kil veya bir diğer ismiyle fimo hamuru dönem dönem trend olup sonra kenara çekilen bir malzeme. Şu sıralar ismi pek duymuyor olsa yeni hobiler edinmek istiyorsanız polimer kile şans verebilirsiniz. Kolay el işi istiyorsanız söylemiş olalım: Polimer kil tam bir oyun hamuru! Elde şekillendirmesi kolay, istediğin her şeye dönüşebiliyor, sırlama ihtiyacı yok, boyanabiliyor ve geri dönüşebiliyor. Üstelik fırın ve torna derdi de yok polimer kilin. Malzeme ile ne yapmak istediğiniz de tamamen size bağlı; minik dekorasyon ürünlerinden tutun takılara kadar. Evdeki fırında 130 derece 30 dakika kadar fırınlarsanız katılaşıyor ve sonsuza kadar sizinle kalıyor!
Editör notu: Polimer kilde en iyi markalar Fimo ve Sculpey olsa da başlangıç için çok daha ekonomik bir seçenek olarak Jovi’nin ürünlerini tercih edebilirsiniz. Kesinlikle iyiler!
Papier Mâché (Kağıt Hamuru)
İsmi sizi korkutmasın! Bu isme aşina olmasak da papier mâché herkesin bildiği bir şey; çünkü herkes ilkokulda kağıt hamurundan maskeler, kalemlikler yaptı! Evet, papier mâché için kağıt hamur işi diyebiliriz. Ucuz hobi arıyorsanız, papier mâché ile yeni el işi hobileri edinirken, daha sürdürülebilir bir dünyaya adım atmış olacaksınız. Nasıl mı? Papier mâché atık gazete kağıtları, kağıt parçaları, peçeteler, yumurta kutuları ile yapılan müthiş bir geri dönüşüm projesi.
Yapmanız gereken kağıtları hamur haline getirmek veya şeritler haline getirdiğiniz kağıtları tutkallı suya batırıp objelere dönüştürmek. Kuruduktan sonra boyayıp vernikleyince bu iş tamam! İlk olarak kolay modeller ile başlayıp geliştikçe dekoratif ürünler, heykeller yapmanız mümkün.
Gerekli malzemeler: 3-4 adet yumurta kutuları veya atık gazete kağıtları, kağıt parçaları, peçeteler, 1 su bardağı tutkal, 3 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı tuz
Kağıt hamurunun hazırlanışı
- Atık kağıtlar parçalara ayırıp sıcak suyun içinde kaynıyor.
- Yumuşayan kağıtlar mutfak robotundan geçip soğumaya bırakılıyor.
- Bir tülbent yardımıyla soğuyan kağıtların suyu iyice sıkılıyor.
- Kağıtlar tekrardan ufak parçalara ayrılıyor.
- Geri kalan tüm malzemeler bir kabın içinde karıştırılıp, yavaş yavaş kağıtlar ekleniyor.
- Karışım “kulak memesi” kıvamına gelince kağıt hamuru hazır!
Kağıt hamuru hazırlayınca birkaç gün içinde kullanmak en iyisi yoksa bozulmaya başlıyor. Nemli kalabilecek ve kurumayacak şekilde muhafaza edilmeli.
Dekupaj
Dekupaj, birçok yerde kullanılabilen bir teknik olduğu için el işi hobiler öğrenmek isteyenlere önerimiz. Kolajın baskılı hali gibi hayal edilebilir. Üstelik ucuz el işi ve kolay hobiler arıyorsanız dekupaj iyi bir tercih. Dilediğiniz resimler, fotoğraflar, kağıtlar, peçeteler, kumaşlar kolaj yöntemiyle bir araya geliyor ve istediğiniz nesneye yapıştırılıp vernikleniyor. Sıkıcı bulduğunuz objeleri renklendirmenin en güzel yollarından biri.
Yılbaşı, Sevgililer Günü, Cadılar Bayramı gibi temalı günlerde evinize konsepte uygun dekorasyon ürünleri eklemek istiyorsanız dekupaj tekniğini kullanabilir; evinizdeki düz renkli mumlara, vazolara bu pratik yöntemi uygulayıp ortamı değiştirebilirsiniz.
Gerekli malzemeler: Dekupaj tutkalı veya PVA tutkal, vernik, fırça, makas, bez veya sünger
Origami
Kağıt ile yapılan işlerden bahsederken el işi hobiler arasında origamiden bahsetmeden olmaz. Origami Japon katlama sanatı; zaten ismi de Japonca katlama kağıt demek. (Ori: Katlamak, gami: kağıt) Yeni hobiler ile uğraşırken üç boyutlu düşünme, sabır, dikkat ve zihinsel odaklanma geliştirmek istiyorsanız origami yalnızca ucuz el işi değil, adeta bir spor.
Origami basit gözükse de şekillendirmesi emek ve uğraş istiyor. Kağıdı kesmeden, yırtmadan, yapıştırmadan, tek parçadan çeşit çeşit kuşlar, çiçekler, geometrik desenler oluşturabilirsiniz origami ile. Çocukken öğrendiğimiz ilk origami kağıttan kayık yapmak olsa da, origami yapıp geliştikçe etkileyici dekorasyon ürünleri yapmak mümkün. Üstelik origami üzerine çok sayıda basılı kaynak olduğu gibi internette aşamaları takip edeceğiniz binlerce video bulunuyor.
Editör notu: Japonlar origamiden 1000 adet turna kuşu yaparsan her dileğin kabul olur derler. Lösemi hastası Sadako Sasaki’nin “Kağıttan Bin Turna Kuşu” hikayesini lütfen okuyun!
Quilling
Herkesin bir yerlerde gördüğü fakat adını bilmediği ilginç el işleri hobiler arasında quilling var. Kağıt telkari veya kağıt kıvırma diyebiliriz. Eğer elde minik minik bir şeyler yapmayı seviyorsanız, el işi hobiler içinde quilling size göre! 3 mm, 5 mm, 10 mm olarak özel hazırlanmış rengarenk quilling kağıtları, ucu çatallı bir aparat ile kıvrılıyor, bükülüyor ve çeşitli teknikler ile şekillendiriliyor. Sonra bunlar kağıt tutkalıyla yapıştırılıp dilediğiniz şekilde bir araya geliyor. Nasıl bir desen ortaya çıkarmak istediğiniz tamamen size kalmış. Hayvan figürleri, çiçekler, manzaralar… Quilling ile kitap ayracı, kartpostal, sanatsal tasarımlar elde edebilirsiniz. Akademisyen İpek Torun’un quilling tekniği ile yaptığı tipografik işler var, göz atabilirsiniz.
Hama Boncukları
Pixel art sevenleri böyle alalım! 90’larda popüler el işi hobileri arasında yer alan hama boncukları günümüzde de arada kendini gösterip, hop ortadan kayboluyor. Eğer 90’lar ruhunu seviyor ve değişik el işleri hobi edinmek istiyorsanız hama boncuklarını deneyin.
Hama boncukları renkli silindir şeklinde minik minik boncuklar. Bunları bir araya getirip hayvan figürleri, portreler, geometrik desenler ve birçok şey oluşturup takı, broş, süs eşyası, bardak altlığı, magnet vs. elde edebilirsiniz. Kolay el işi gözükebilir ama oldukça meşakkatli ve göz yorucu hama boncuklarını dizmek. Serbest çalışmadığınız sürece istediğiniz modele bağlı kalarak boncukları tek tek tablaya yerleştirmeniz gerekiyor. Her ne kadar sabır gerektirse de bir o kadar da eğlenceli bir hobi!
Gerekli malzemeler: Hama boncuğu, boncuk büyüklüğüne uygun dizme tablası, ince eğik uçlu cımbız, ütülemek için yağlı kağıt ve ütü.
Püf Noktaları:
- Üç farklı boyutta hama boncuğu var. 2.5 mm olanlar çok küçük olduğu için çalışmak oldukça zor; 10 mm ise fazla büyük. En ideali 5 mm olanları tercih etmek.
- Hama boncukları ile ne yapmak istediğinize karar verip renkleri tasarıma göre belirleyin. Böylece hem israf olmaz hem de eksik renklerden dolayı işiniz yarım kalmaz.
- 5 mm boncuklar ile çalışıyorsanız 2-3 dakikalık bir ütü yeterli; 2.5 mm için bir dakikayı geçmemeli yoksa renkler birbirine karışıyor.
Miyuki
Bir başka boncuk işi olan miyuki ile devam edelim el işi hobileri yazımıza. Miyuki, Japonya’da üretilen üst düzey bir boncuk tipi. Bunlar oldukça minik, pürüzsüz yapıya sahip olan boncuklar. İş olarak hama boncuklarına çok benze de, miyuki işler yapıştırma değil dizme boncuklardan oluşuyor. Genellikle bileklik çok yapılıyor ama kolye, küpe, telefon süsü vs de yapabilirsiniz.
Miyuki her ne kadar çok eğlenceli olsa da, kesinlikle kolay el işi değil. Odak gerektiriyor ve çok küçük oldukları için boncukları bir araya getirmesi gerçekten çok zor. Bu sebeple para kazandıran el işi arıyorsanız, miyuki ile Japonların dediği gibi kawaii (sevimli) ürünler hazırlayarak satış yapabilirsiniz.
Epoksi
2020’nin başında “Hobi olarak ne yapabilirim?” diye düşünüp epoksiye başlamayan kalmadı. Hele ki para kazandıran el işi hobileri arayanların ilk başvurduğu malzeme oldu epoksi. Fiziksel dayanıklılık, çeşitli maddelere kolayca yapışma, su geçirmezlik ve yüksek sıcaklığa dayanıklılık gibi artıları da var elbette. Epoksinin popülerliği hala devam ediyor. Eğer siz de para kazandıran el işi hobiler arıyorsanız başlayabilirsiniz. Epoksi ile tepsilerden kaselere, anahtarlıktan kolye-küpe gibi takılara onlarca çeşit ürün yapabilirsiniz. Ayrıca değer verdiğiniz ve saklamak istediğiniz bitkiler, taşlar ve fotoğrafları epoksi ile ölümsüzleştirebilirsiniz.
Gerekli malzemeler: Epoksi ve epoksi sertleştirici, karıştırma çubuğu, kalıp, hassas terazi, koruyucu örtü, eldiven-maske, zımpara kağıdı, soğuk silikon ve isteğe bağlı ek malzemeler (kuru çiçekler, çakıllar, renklendirici vs.)
Filografi
Kuralsız, yapımı kolay el işi arıyorsanız filografiyi deneyin; üstelik oldukça ucuz hobi! “String art” olarak bir ara sosyal medyada karşımıza çok çıkıyordu. Nasıl bir şey derseniz, ip ve çivi ile oluşturulan bir sanat, herhangi bir kuralı da yok. Öncelikle yapmak istediğiniz figürü belirleyip bir tahtanın üzerine çiziyorsunuz. Ardından bu çizgilerin üzerine birkaç cm boşluklar bırakarak çivileri çakıyorsunuz. İşte sonrası en eğlenceli kısmı; çivilerin etrafını dolaşa dolaşa iple içlerini doldurmak!
Filografide ip kalınlığı ve dolama sıklığı işin görüntüsünü oldukça değiştirebiliyor. Dilerseniz farklı materyalleri kullanarak üç boyutlu farklı dokular elde etmeniz mümkün.
Gerekli malzemeler: İp, çivi, tahta ve çekiç.
Batik
Biraz da moda sektörünün vazgeçilmezi tie dye veya bir diğer ismiyle batikten bahsedelim mi? Endonezya’dan dünyaya yayılmış bu müthiş teknik kolay hobiler arayanlar için oldukça eğlenceli. Ayrıca evdeki eski kıyafetleri, kumaşları değerlendirmek istiyorsanız başlayabileceğiniz en iyi yeni hobiler arasında.
Evde batik yapımı için önce öğrenmeniz gereken şey, kumaş katlama teknikleri… Rastgele kırıştırma, ortadan tutup sarmal yapma, belirli şekillerde katlayıp bağlama gibi çeşitli teknikler var YouTube’dan izleyip öğrenebileceğiniz. Katlama sonrası zaten kolay. Boyayı kumaşa uygulayıp kuruyunca önce soğuk suda, sonra çamaşır makinesinde yıkıyorsunuz!
Gerekli malzemeler: Kullanacağınız kumaş, çamaşır sodası, kumaş boyası veya çamaşır suyu.
Püf Noktaları:
- Birden çok renk kullanıyorsanız ilk olarak açık rengi uygulayın.
- Kumaşın renklenmesini istemediğiniz yerlerini balmumu ile kaplamanız gerekiyor.
Örgü
El işi hobileri hakkında konuşurken örgüden bahsetmeden olmaz! Birçok kız çocuğu için belki de hobi el işleri örgü ile başlıyor. Anneanne ve babaannelerden görerek büyüdüğümüz bu el işinin modası eminiz hiçbir zaman geçmeyecek. Üstelik örgünün basılı kaynağı ve videosu çok fazla olduğu için öğrenmesi kolay; biraz zaman ayırıp odaklanmak yetiyor.
- Tığ işi: Tığ işinin o kadar çok tekniği var ki, ne kadar çok teknik bilirseniz de o kadar yaratıcı ve güzel işler ortaya koyarsınız bu da bir gerçek. Tığ işiyle saç bantları, şapkalar, çantalar, büstiyer gibi şeyler yapabileceğiniz gibi defter ayracı, bardak altlığı, anahtarlık da hazırlayabilirsiniz. Yalnızca kılıf kıyafet odaklı düşünmenize gerek yok!
- Amigurumi: Artık sürdürülebilir bebek oyuncakları denince akla ilk amigurumi geliyor. Zaten 1990’larda Japonya’da başlayan bu örgü tekniğinin anlamı da tığ işi bebek demek. (Ami: Tığ veya şiş ile yapılmış, nuigurumi: İçi doldurma oyuncak) Yapımı ilk aşamada zor gözükse de oldukça kolay el işi amigurumiler, yalnızca oyuncak bebek olarak değil, giysi süslemesi, çanta, dekorasyon ürünler olarak da hazırlanabiliyor. Amigurumiden hayvan, meyve ve bitki figürleri oldukça sevimli, bayılıyoruz!
Ahşap İşleri
Yeni hobiler edinmek isteyenler ahşap el işleri deneyebilir. Pirografi, ahşap boyama, ahşap oymacılığı daha çok çeşit ahşap el işleri deneyerek sizin için en keyiflisi hangisi karar verebilirsiniz.
- Ahşap boyama: Ahşap el işleri içinde en popüler olan ahşap boyama. Sıradan veya eski objelere hayat verdiği için ev dekorasyonunda oldukça yaygın. Eskiyen masa, komidin gibi ev eşyalarınızı yenileyebileceğiniz gibi dekoratif kutular, tablolar vs. hazırlayabilirsiniz. Çok fazla tekniği var ve bunlardan biri bahsettiğimiz dekupaj tekniği.
- Pirografi: Ahşap yakma olarak bilinen pirografi, farklı teknikler ile birleştirip nefis işler yapabileceğiniz ilginç el işleri hobiler arasında. Ahşap yüzeye şablon çıkarıp pirografi aletiyle ahşabı yakıyorsunuz. Zor gözükse de eliniz alıştıkça basit tasarımlardan komplike işlere doğru yol alabilirsiniz. Zamanla para kazandıran el işi bir hobi olabilir, bizden söylemesi!
Maket Yapımı
Yeni hobiler edinmek istiyor ve hobi olarak ne yapabilirim diyorsanız maketlerle vakit geçirmeyi deneyebilirsiniz. Maket yapımı el becerisi geliştirme ve odaklanma konusunda nefis bir hobi ve evet, maket yalnızca mimarların yaptığı bir şey değil! Yetişkinler için hazır satılan ahşap, taş veya plastik gibi farklı malzemelerle hazırlanmış çok sayıda maket modelleri var. İlk aşamada sıkılıp veya zorlanıp kenara atmamak için başlangıç seviyesinde bir modelle başlayıp zamanla daha komplikelere doğru ilerleyebilirsiniz. Dilerseniz maketlerinizi boyayıp, eklemeler yapıp kişiselleştirmeniz mümkün.
Editör notu: Nereden başlayabilirim derseniz Robotime Türkiye’de DIY minyatür evler, model araçlar ve mekanik kitler bulunuyor. Evlerin detayları mükemmel! Maketleri bitirmesi 10-20 saat arası değişiyor. Eminim büyük keyif alacaksınız!
Diğer El İşi Hobileri
Daha önce ayrı ayrı bahsettiğimiz iki eğlenceli el işini, hobi olarak yapılacak el işleri arayanlara tekrar hatırlatalım: Mum ve sabun yapımı!
- Geri dönüşüme destek olarak evde mum yapmayı deneyebilirsiniz. Esansiyel kokular ve aromatik yağlar ile mis kokulu evde doğal mumlar yapmak düşündüğünüzden çok daha kolay! Üstelik bahsetmiş olduğumuz dekupaj tekniği ile mumların üzerini süsleyip kişiselleştirebilirsiniz.
- Saçı sabunla yıkamanın faydası gibi doğal sabunun güzellikleri üzerine her zaman konuşuyoruz. Peki size evde sabun yapımı önersek? Farklı malzemeler ve kalıplar kullanarak en sevdiğiniz yağlar ile hazırlayacağınız sabunlar belki de edineceğiniz yeni hobiler arasında favoriniz olacak!
![Evde Hobi Edinmek İsteyenlere Öneriler](https://www.plumemag.com/wp-content/uploads/2020/12/evde-hobi-edinmek-1-310x131.jpg)