Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Son günlerde tek bir gündemimiz var: Deprem! Bir yandan yıkılan binaları, bir yandan da kurtarılan canları izliyoruz. Öte yandan ülkemizin büyük bir bölümü deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda. Tabii ki depreme karşı alınabilecek önlemler arasında ilk sırada yıkılmayacak ve ayakta kalacak binalar inşa etmek geliyor. Ancak binaların yıkılması kadar deprem kaynaklı ev kazalarından ortaya çıkan yaralanmalar da son derece tehlikeli. Peki, evimizi depreme göre nasıl ‘dekore’ edebiliriz? Evimizin içinde depremin etkisini azaltabilecek hangi önlemleri almamız gerekli?

Evde Hangi Deprem Önlemleri Alınmalı?

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Depreme nerede yakalanacağımızı bilmiyoruz. Fakat en çok vakit geçirdiğimiz evlerimizde güvende olmak için alabileceğimiz önlemler var. Bu önlemlerle ilgili uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar yer alıyor. Bu çalışmalardan bazıları binaların yapımından önce yer seçimi ve inşa sırasında kullanılacak malzemelerle ilgili. Fakat bir kısmı da mevcut evlerde alınabilecek önlemler. AFAD’ın web sitesinde sıraladığı deprem öncesi önlemler listesine gelin birlikte bakalım. 

Bina Güçlendirme Çalışmaları Yapın

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Mevcut binaların yapımında kullanılan malzemeler ve yapı yönetmeliklerinin eksiksiz bir şekilde uygulanması, şiddetli depremlere karşı alınabilecek en büyük önlemler arasında. 

Fakat bu her zaman mümkün olmuyor. Eğer bir binanın yapımı sırasında yaşanmış bazı eksiklikler varsa bu konuda güçlendirme çalışmaları yapılarak evlerin deprem sonrasında ayakta kalması sağlanabiliyor.

Bu aşamada öncelikle binaların mevcut durumları uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Eğer bina, çok az riski bulunan bir yapıysa güçlendirme çalışmaları yapılabiliyor. 

Gaz ve Elektrik Sistemini Otomatik Hale Getirin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi
Fotoğraf: Ilse Driessen

Deprem sonrası karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de gaz ve elektrik kaçaklarından kaynaklanan yangınlar. Bunu engellemek için oturduğunuz binada veya evinizde gazı ve elektriği otomatik olarak kesecek bir sistem kurabilirsiniz. Herhangi bir kaçak durumunda otomatik olarak bu sistemleri kapatan dedektörler ile oldukça kolay bir şekilde gerekli önlemleri alabilirsiniz. 

Yangın İhtimaline Karşı Tedbir Alın

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi
Fotoğraf: Piotr Chrobot

Tüm önlemleri alsanız dahi yine de yangın çıkma ihtimali söz konusu olabilir. Bu durumda hızlı müdahale şansı elde etmek için mutlaka yangın tüplerine sahip olun ve düzenli olarak bu tüpleri değiştirin. Bina yönetmeliklerinde zaten her bağımsız alan için yangın tüpü bulundurma zorunluluğu yer alıyor. Bu uygulamanın yaşadığınız binada uygulandığından ve yasal kontrollerin düzenli olarak yapıldığından emin olun. 

Evdeki Eşyaları Sabitleyin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi
Fotoğraf: Point3D Commercial Imaging Ltd.

Evinizde depreme karşı alabileceğiniz önlemler arasında en önemlilerden biri de ağır eşyaların sabitlenmesi. Binanız ne kadar sağlam olursa olsun deprem sırasında yaşanan sarsıntı evdeki eşyaların devrilmesine ve yaralanmanıza yol açabilir. 

Özellikle kapı girişlerinde yer alan büyük ayakkabılıklar, deprem sırasında devrilerek çıkış yolunu kapatabilir. Evinizin dış kapısının yanı sıra oda kapılarının yakınında bulunabilecek kitaplık veya dolaplar da evden çıkış konusunda size zorluk çıkarabilir. Evde yer alan tüm ağır dolapları duvara sabitleyerek bu eşyaların düşmesini engelleyebilirsiniz. 

Dolaplarınızı Kilitleyin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Dolaplarınızı duvara sabitleseniz bile içerisinde ağır eşyalar olan dolaplarınız olabilir ve sarsıntı sırasında dolap kapakları açılabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için dolap kapaklarına mekanik kilitler takabilirsiniz. Böylece deprem anında kapakların açılmasını ve ağır eşyaların üzerinize düşerek sizi yaralamasını engelleyebilirsiniz. 

Yatağınızın Konumunu Gözden Geçirin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi
Fotoğraf: Deconovo

Depreme gece uykunuzda yakalanabilirsiniz. Bu durumda güvenli bir alanda “çök-kapan-tutun” pozisyonuna geçene kadar belirli bir süre geçebilir. Bu süreçte herhangi bir olumsuzluk yaşamamak ve yaralanmamak için yatağınızın konumunu gözden geçirmenizde yarar var. 

Eğer yatağınız cam kenarındaysa deprem sırasında cam kırılabilir ve yaralanabilirsiniz. Konforlu bir uyku için yatağınızın üzerine konumlandırdığınız bir klima ise sarsıntı nedeniyle üzerinize düşebilir ve size zarar verebilir. Yine sabitlenmemiş ve yatağa yakın bir gardırop devrilebilir.

Yatak odanızda size zarar verebilecek eşyaları ve konumlarını tespit ederek yatağınızı güvenli bir alana taşıyabilir, böylece oluşabilecek olumsuzluklardan korunabilirsiniz. 

Deprem Çantası Hazırlayın

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Deprem önlemleri alırken sonrasında yaşanabilecek sorunları da düşünmek çok önemli. Bu nedenle mutlaka bir deprem çantası hazırlamak gerekiyor. Bu çanta içerisinde hem sizin hem de çevrenizde bulunan insanların ihtiyacı olabilecek eşyalar yer almalı. Temel ihtiyaçlar arasında yer alan kıyafet, gıda, hijyen ürünleri ve ilk yardım çantasının yanı sıra iletişimi ve ısınmayı sağlayacak malzemeler de bulundurabilirsiniz. 

Çıkış Yollarını Belirleyin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi
Fotoğraf: Andrew Teoh

Deprem anında bulunduğunuz binadan çıkıp hızlıca güvenli bir yere ulaşmanız oldukça önemli. Sarsıntı geçtikten sonra deprem çantanızı alarak binadan çıkabileceğiniz yolları önceden belirleyin. Deprem sırasında elektriğin kesileceğini ve panik havası yaşanabileceğini düşünerek çıkış yolunuzu aydınlatacak önlemler alabilirsiniz. 

Şarjlı LED aydınlatmalar veya karanlıkta parlayan fosforlu şeritler bu konuda size yardımcı olabilir. Depremden önce evinizin belirli bölgelerine, bina acil çıkış alanlarına veya apartman koridorlarına bu aydınlatma seçeneklerinden yerleştirebilir, böylece gece yaşanan bir depremde evinizden çıkarken yolunuzu kolayca bulabilirsiniz. 

Zehirli ve Yanıcı Maddeleri İşaretleyin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi

Arama kurtarma çalışmaları sırasında yanıcı ve zehirli maddelerin zarar görmemesi oldukça önemli. Eğer binanız hasar görürse her evde bulunan bu zehirli maddelere karşı dikkatli olunması için işaretleme yapabilirsiniz. Fosforlu etiketler yapıştırarak bu maddelerin kolayca ayırt edilmesini sağlayabilirsiniz. 

Bağlantı Kişisi Belirleyin

Evlerde Alınması Gereken 10 Deprem Önlemi
Fotoğraf: Adem AY

Deprem sonrası yaşanan en büyük sıkıntılardan biri de iletişim. Binlerce veya milyonlarca insanın aynı anda telefonlarına sarılması ve aramalar yapması, hatların kilitlenmesine ve iletişimin imkansız hale gelmesine neden olabiliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve yakınlarınızdan haber alabilmek için şehir dışında bir iletişim kişisi belirleyebilirsiniz. Bu kişi ile irtibat kurarak konumunuzu ve durumunuzu paylaşabilir, eğer ihtiyacınız varsa yardım çağrınızı iletebilirsiniz.

Bu iletişimi internet üzerinden veya sms ile yapmanız ise oldukça önemli. Ayrıca dilerseniz 10 kişiye kadar numara ekleyebileceğiniz Akut Güvendeyim uygulamasını indirebilir ve yakınlarınıza tek tuşla güvende olduğunuz bilgisini iletebilirsiniz.