Mutfaktaki Tehlike: Doğalgaz Ocakları Sigara Kadar Tehlikeli!

Mutfaktaki Tehlike: Doğalgaz Ocakları Sigara Kadar Tehlikeli!

Uzun süre boyunca yüksek ısıya maruz kalan doğalgaz ocaklarının ve fırınların sağlığınızı tehdit edebileceğini biliyor muydunuz? Yeni yapılan bir araştırmaya göre doğalgaz ocaklarından yayılan benzen miktarı, sigarada dumanında yer alandan daha yüksek seviyelere ulaşabiliyor.

Araştırmacılar, deney yaptıkları evlerin yaklaşık üçte birinde tek bir doğalgaz ocağından veya 45 dakika boyunca 230 dereceye ayarlanmış olan fırından pasif içicilikle alınabilecek seviyede benzen yayıldığını saptadı. Özellikle iç mekanlarda böylesine yüksek değerlere ulaşılmasının insan sağlığını tehdit edebileceği düşünülüyor.

Doğalgaz Ocaklarının Astım ile Bağlantısı Var

Mutfaktaki Tehlike: Doğalgaz Ocakları Sigara Kadar Tehlikeli!
Fotoğraf: Unsplash | Dane Deaner

Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, benzeni insan kanserojeni olarak tanımlıyor. Bu sebeple hem açık havada hem de kapalı ortamdaki benzen miktarının sınırlandırılması gerekiyor. Araştırmacılar, eğer açık havada olsaydı büyük bir çevre felaketine ve hava kirlenmesine işaret edecek seviyedeki benzen oranlarının iç mekanlarda saptanmasını oldukça şaşırtıcı bulduklarını belirtiyor.

Doğalgaz ocakları, yalnızca benzen yaymıyor. Aynı zamanda nitrojen dioksit, karbon monoksit ve formaldehit gibi zararlı kirleticiler de ocaklardan yayılabiliyor. Öte yandan ocakların kapalı oldukları durumda dahi havaya metan sızdırma ihtimali, direkt olarak evlerimizdeki havanın kalitesini etkiliyor. Aralık ayında yayımlanan bir çalışmada ise ABD’deki çocukluk çağı astımın %12.7’sinin doğalgaz ocaklarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Çözüm: İndüksyonlu Ocak ve Havalandırma

Aslında metanın yani doğalgazın yanması sonucunda benzen ortaya çıktığı bilinen bir gerçek. Ancak benzen seviyesinin kısa sürede bu denli yükselebilmesi, başta çocuklarda astım olmak üzere lösemiye kadar varabilecek ve çeşitli kanserleri tetikleyebilecek bir sağlık sorunu doğuruyor. ABD’de halihazırda doğalgazlı ocakların sağlık üzerindeki etkisi sebebiyle bazı bölgelerde kaldırılması için çalışmalar başlamış durumda.

Çalışmayı yürüten ekipten Stanford Üniversitesi akademisyeni Dr. Janice L. Kirsch, yüksek benzen değerlerine maruz kalmamak için en iyi çözümün düzenli olarak evin havalandırmasında geçtiğini belirtiyor. Öte yandan indüksiyonlu ocakların doğalgazlı ocaklara kıyasa tercih edilebileceği söylüyor.

Kaynak: New York Times

Kapak Fotoğrafı: Unsplash | Mykola Makhlai