Okyanus Canlılarının Yeni Yuvası: Çöp Adaları

Okyanus Canlılarının Yeni Yuvası: Çöp Adaları

Bugünlerde 7. kıta olarak adlandırılan çöp adaları, okyanuslara karışan başta plastik olmak üzere her türlü insan atığının akıntılar yardımıyla bir araya gelmesinden ortaya çıkan oluşumlar olarak biliniyor. Çöp adaları öyle büyük hale gelebiliyor ki Pasifik Çöp Adası olarak isimlendirilen birikinti, toplamda 1.6 milyon kilometrekare büyüklüğünde.

Uzun yıllardır okyanusları tehdit eden çöp birikintileri, araştırmacıların odak noktası haline gelmiş durumda. Temizleme çalışmalarının yanında çöplerin okyanus ekosistemine etkisini inceleyen bilim insanları, oldukça ilginç bulgular tespit etti.

Bir süredir su yüzeyinde yaşayan canlılar anlamına gelen neustonların plastiklerle simbiyotik bir yaşam alanı oluşturduğu biliniyordu. Ancak yeni araştırmalar, sandığımızdan çok daha karmaşık bir yeni yaşam döngüsünün ortaya çıktığını gösterdi.

Çöplere Rağmen Yaşam, Var Olmanın Yolunu Buluyor

Yazımızın kapak fotoğrafında salyangoz örneği yer alan Neuston canlılarının boyutu bir kum tanesi büyüklüğü ile iri bir greyfurt büyüklüğü arasında değişiklik gösterebiliyor. Salyangoz, sümüklüböek, böcek ve okyanus üzerinde yaşayan diğer tüm canlıları içerisinde barındıran Neuston canlı grubu, son yıllarda kendilerine yeni bir yuva seçmiş durumda.

Yeni yayımlanan bir makaleye göre plastik yoğunluğu ile Neuston yoğunluğu arasında doğrudan bir korelasyon bulunuyor. Yani okyanustaki çöpler, okyanus yüzeyinde yaşayan canlılar için yeni yaşam alanları oluşturuyor.

Henüz çöp adalarında yaşayan canlılar hakkında oldukça az bilgi bulunuyor. Ancak yapılan çalışmaların bölge ekolojisini anlamada ve çöplerin okyanus yaşamına etkisini araştırmada büyük önem arz ettiği düşünülüyor.

Öte yandan insanlığın ortaya koyduğu tüm zorluklara rağmen yaşamın inatçı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi, doğanın adapte olma yeteneğini bir kere daha ortaya koyuyor. Neustonlar, elde edilen bulgular ışığında şimdilik diğer canlıların yaşamı için tehdit oluşturacak büyüklüğe ulaşamadı. Ancak çöp yığınlarının artmasından kaynaklı aşırı popülasyon artışı, ekolojiyi etkileyebilir.

Kaynak: Plus Biology