Avrupa’nın tarih kokan şehirlerinden en güzeli Budapeşte… Tuna Nehri’nin kıyısındaki başkent, iki farklı kıyı olan Buda ve Peşte’nin birleştiği yerde konumlanmış. Fazlasıyla dinamik olan Budapeşte’ye adım attığınızda, tarih ve modernlik arasında eşsiz bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Hazırsanız göz alıcı mimarisi, tarihi yapıları ve büyüleyici manzaralarıyla Budapeşte’de gezilecek yerler yolculuğumuz başlıyor…
Budapeşte’de Ne Yapılır?
Budapeşte; tarihi binaları, müzeleri, parkları ve birbirinden farklı lezzetleriyle ziyaretçilerine birden fazla seçenek sunuyor. İşte sizin için seçtiklerimiz…
Zincir Köprü
Zincir Köprü, şehrin en tanınmış ve sembolik yapılardan bir tanesi sayılıyor. Budapeşte “Işıklar Şehri” olarak geçiyor. Bu köprü de hem gündüz hem de geceleri şehrin panoramik manzaralarından biri olarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Köprünün üzerinde bulunan heykeller ve lambalarla süslenmiş zarif korkuluklar oldukça dikkat çekiyor.
Köprü hem gündüz hem de gece ayrı güzel… Sabahları sokak sanatçılarının müzikleri eşliğinde yürüyerek geçebilir ya da geceleri ışıltılı Budapeşte’yi izleyebilirsiniz. Şehrin tarihi ve kültürel dokusunu hissetmek, manzaranın keyfini çıkarmak ve mükemmel fotoğraflar çekmek için sizin de mutlaka görülmesi gereken yerler listenize Zincir Köprü’yü eklemenizi tavsiye ederiz.
Balıkçı Tabyası
Tuna Nehri’nin Buda tarafında yer alan Balıkçı Tabyası, şehrin tarihini anlamak ve Budapeşte’yi izlemek için en doğru noktalardan bir tanesi. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve ismini burada bulunan balık pazarından alan Balıkçı Tabyası, Gotik ve Rönesans tarzlarından ilham alınarak tasarlanmış.
Tabya, Buda Kalesi’nin bir parçası ve kaledeki diğer yapılarla da oldukça uyumlu. Meydanda Kral Aziz Stephen’ın atlı heykeli yer alıyor. Tabyanın teraslarından Budapeşte’yi panoramik olarak izleyebilir, restoranında yemek yiyebilir ve alanda bulunan hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz.
Parlamento Binası
Tuna Nehri’nin Peşte tarafında bulunan Parlamento Binası, Budapeşte’nin sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Tarihi ve mimari özellikleriyle sadece Budapeşte’nin değil Avrupa’nın en önemli binalarından bir tanesi. 19. yüzyılın sonlarında Neo-Gotik tarzda inşa edilen bu yapıda 233 heykel mevcut. Binada 691 oda, 20 km uzunluğunda koridor bulunuyor. Macar Kraliyet Tacı ve Macar Kutsal Tacı Parlamento Binası’nda sergilenen önemli eserler arasında yer alıyor.
Sabah önündeki meydanda zeminden çıkan su tanecikleri sis gibi bir görüntü oluşturuyor. Hem serinletiyor hem de adeta görsel şova dönüşüyor… Parlamento Binası; geceleri nehrin üzerinde muhteşem bir yansıma oluşturarak seyrine doyum olmayan görüntülere sahne oluyor.
Gündüz askerlerin devir törenini izleyip kalabalıklar içerisinde suyun dansına eşlik etmek ya da gece Tuna Nehri’nin kenarında binanın ışıkları ile manzarada kaybolmak isterseniz, Budapeşte’de gezilecek yerler listenizde buraya yer vermeyi unutmayın!
New York Cafe
Bir dönem “Yazarların ve Sanatçıların Meclisi” olarak geçen şehrin en ünlü ve en güzel kafelerinden biri: New York Cafe! Mekanın tasarımında Neo-Barok ve Art Nouveau tarzları kullanılmış. Yapı; ihtişamlı avizesi, freskleri, yüksek tavanları, mermer sütunları ve lüks mobilyalarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bu kafede oturup zaman geçirmek geçmişe yolculuk yapmışsın hissi veriyor.
Mekanda Macar mutfağının lezzetlerinin yanı sıra geniş bir kahve ve tatlı menüsü de mevcut. Lezzetli, aynı zamanda tarihi ve kültürel bir deneyim yaşamak istiyorsanız New York Cafe tam size göre!
Macar Devlet Operası
Budapeşte’de bulunan Macar Devlet Opera Binası; dünyanın en önemli opera binalarından birisi. Neo-Rönesans mimariye sahip olan bina; ihtişamlı cephesi, zarif kubbeleri ve heykelleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Binanın dışı kadar iç mekanı da oldukça büyüleyici. Muhteşem bir akustiğe sahip olan Macar Devlet Opera binası birbirinden harika sahne sanatlarına ev sahipliği yapıyor. Hem müzikseverlerin hem de mimariye meraklı kişilerin şehirde yapılacak aktiviteler listesine bu muazzam yeri mutlaka eklemesini tavsiye ediyoruz.
Kapak Fotoğrafı: Tuba Nil Dengiz