Bitki Hastanesi ve Bitki Otelleri Hakkında Her Şey!

Bitki Hastanesi ve Bitki Otelleri Hakkında Her Şey!

Son yıllarda daha sık duymaya başladığımız bitki otelleri ve bitki hastanesi, gitgide popüler bir alan haline gelmeye başladı. Bitki yetiştirmenin büyük bir emek gerektirdiği aşikar. Çiçek bakmanın kolay bir iş olduğunu düşünebilirsiniz ancak düzenli ve gerektiği kadar sulamanın dışında ideal bir bakımın birçok ince noktası mevcut. 

Bitki Hastanesi ve Bitki Oteli Nedir?

Özellikle tatile gidenler, iş seyahatine çıkanlar ya da bitkisi hastalananlar için artık bu bakımı ve iyileştirmeyi üstlenen bitki otelleri ve bitki hastaneleri var. Bitki tedavisi kapsamında hastalanmış bitkiler, ambulanslar ile evden alınıyor ve hastaneye getiriliyor. Bitkiler, hastalık türlerine göre uzmanlar tarafından yatarak, ayakta veya yoğun bakım ünitelerinde tedaviye alınıyor. Bununla birlikte çiçeğini ya da bitkisini bırakacak herhangi bir yeri olmayanlar için de otel hizmeti sağlanıyor. 

Belirli bir fiyata tabi olan bu hizmet, Fatih Belediyesi Yedikule Bahçe Bitki Hastanesi’nde peyzaj mimarları ve ziraat mühendisleri tarafından ücretsiz şekilde ilerliyor. Canlılığını yitirmiş ve bakıma ihtiyacı olan hasta bitkilerin kontrolleri yapılarak gerekli tedavi yöntemleri uygulanıyor. Temel amaç ise bitki ya da çiçeğin eski sağlığına kavuşması. 

Yerel anlamda hizmeti sağlayan tek belediye olarak da öne çıkan Fatih Belediyesi, bitki bakımı konusunda bilgi almak isteyenlere danışmanlık veriyor. Sadece vatandaşlara yönelik olarak sunulan bitki hastanesi hizmeti; iş yeri, ev ya da oteller için sunulmuyor. Şu zamana kadar en sık orkide, anthurium, barış çiçeği, paşa kılıcı ve aloevera bitkileri tedavi için hastaneye getirilmiş durumda.

Bitki Hastanelerinin Sayısı Artmalı

Bitki Hastanesi ve Bitki Otelleri Hakkında Her Şey!

Fotoğraf: Vadim Kaipov

Genel anlamda bitkilerde kök hastalıkları, kırmızı örümcek, unlu bit, şeker biti, bitkinin verimli yetişememesi ve büyümemesi, yanlış saksı seçimi sonucu bitkinin zarar görmesi, küflenme problemleri, hatalı sulama ve uygun olmayan ortam seçimi sorunlarıyla karşılaşılıyor. Maalesef Türkiye’de yeterli sayıda bitki tedavisi yapan hastane bulunmuyor. Sektörün önde gelen temsilcileri, alanda bir boşluk olduğunu, bitki hastaneleri ve otellerinin ülke genelinde artması gerektiğini ve konu hakkında duyuru çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Avrupa ve Asya ülkelerinde ise sektörün büyük bir paya sahip olduğunu biliyoruz. 

Türkiye’deki Bitki Hastaneleri

Bitki Hastanesi ve Bitki Otelleri Hakkında Her Şey!

Fotoğraf: Daniel Oberg

Greenline Peyzaj

Tam teşekküllü bir hastane olan Greenline Peyzaj Bitki Hastanesi, 1999 yılından bu yana hastalanan bitkileri tedavi etmeye devam ediyor. Her boydaki bitkiye acil bakım verebilecek kapasiteye sahip olan ambulanslar sayesinde birçok bitki hızlıca sağlığına kavuşabiliyor. Diğer yandan ayakta tedavisi mümkün olmayan bitkiler için hastanede özel yataklar, yoğum bakım üniteleri bulunuyor. Yaşamını yitiren bitkiler morga kaldırılırken tüm bu işlemler doktor takibinde gerçekleştiriliyor. Seyahatlerinizde gözünüzü arkada bırakmayacak bitki oteliyle de tercih edilen firma, bitki veya çiçeklere sağlıklı bir konaklama ortamı sunuyor ve bitkinin fotoğrafı çekilerek künyeleniyor. Muayenesi yapılıyor ve herhangi bir hastalık ya da teşhis varsa bitki sahibine bilgilendirme sağlanıyor.

Cem Botanik

1993 yılından itibaren çeşitli nedenlerle hastalanmış bitki ya da çiçekler için bitki hastanesi ve bitki oteli hizmeti veren Cem Botanik, 300 kişilik ekibi sayesinde bitkileri yeniden hayata döndürüyor. Sezon boyunca 700 ila bin arasındaki bitkiyi de iyileştirmiş oluyor. Bitki hastanesi fiyatları konusunu merak edenleri de bilgilendirelim: Otel, hizmetinin karşılığı ortalama olarak aylık 250 TL civarındayken hatane tedavisinin bedeli ise 650 TL dolaylarında. Servis istenirse fiyat adresin konumu baz alınarak hesaplanıyor ve 400 – 450 TL arasında değişiyor. Merkeze bakım ve iyileştirme amacıyla en sık gelen bitki türleri arasında dresena türleri, benjamin, nolina, dresena compacta, bonzai; özellikle de ficus bonzailer, nitida bonzailer yer alıyor.

Yeşil Çizgi Peyzaj

22 kişilik ekibi ile 1999’dan bugüne hizmet vermeyi sürdüren Yeşil Çizgi Peyzaj ise peyzaj mimarı, ziraat mühendisi, ziraat teknikeri, peyzaj teknikeri ve sulama teknikerinden sorumlu çalışanları ile tam donanımlı bir şekilde ihtiyaçlara cevap veriyor. Dış ve iç mekan bitkileri açısından değerlendirildiğinde yılda 150 bin bitkiye kadar bakabiliyorlar. 

Bitkiler özel bir araç ile alınıyor, seralara getiriliyor, uygun bir sınıflandırma yapılıyor, etiketleniyor ve hastalıkları ziraat mühendisleri tarafından tespit ediliyor. Ortam ve hava koşulları uygun hale geldikten sonra ilaçlama ve gübreleme çalışmaları yapılıyor. Bu tip noktalar sadece bireylere değil otel ve firmalara da hizmet veriyor. Ortalama teslimi 7 ila 30 günü bulabilen süreçte çoğunlukla devetabanı, bonsai, yuca, benjamin, starliçe, aşk merdiveni ve paşa kılıcı gibi bitkiler tedavi için firmaya geliyor. 

Kapak Fotoğrafı: David Sager