Antalya’nın Gizli Cennetleri: Olympos & Phaselis

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Zamanında Likya medeniyetine ev sahipliği yapan Olympos, Helenistik dönem kalıntılarının arasında, dağın eteğinde başlayan deniziyle sizi karşılıyor. Antalya’ya 85 km uzaklıktaki antik kent, ziyaretçilerine büyülü bir ortam sunuyor. Tarihi kaynaklara göre Büyük İskender’in kış aylarını Phaselis’te, yaz aylarını ise Olympos’ta geçirdiği söyleniyor.

Tarih ve Doğa İç İçe: Olympos

Olympos

Güneşin tepede olduğu saatlerde Çıralı sahil şeridinden yaklaşık yarım saat süren yürümeyle Olympos’a ulaştık. Son yıllarda popülerleşmesiyle beraber, beklediğimiz sakinlikten uzak olsa da halk plajı olmasına rağmen rahatsız edici bir kalabalık olmadığını eklemeliyim. Mitolojide Yunan tanrılarının evi olan Olympos Dağı, yüzmek isteyenlere eşlik ediyor ve kavurucu sıcaktan bunalanlara gölgesiyle yardımcı oluyor.

Önce Antalya’nın merkezinden kalkan Kumluca otobüsüne bindik. Daha sonra yolun karşısından kalkan Olympos minibüsüyle buraya gelmek yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Olympos’ta konaklamak isteyenler için butik oteller, pansiyonlar, kamp ve bungalov gibi seçenekler bulunuyor.

Olympos

Sahilin hemen arkasında bulunan Olympos Antik Kenti’ne kasabanın içinden orman yolunu geçerek ulaşabilirsiniz. Günümüze ulaşan kalıntıların Helenistik dönemden olduğu, aynı zamanda Roma ve Bizans İmparatorluğunun da bölgede yaşadığı tahmin ediliyor. Şehri ikiye ayıran nehrin din adamlarının ve soyluların yaşadığı alanları ayırdığı söyleniyor.

Olympos’ta yeme içme olanakları genellikle küçük işletmeler tarafından sağlanıyor. Neredeyse her türlü tercihe göre bir restoran bulmak mümkün. Bölgenin meşhur kavun içi dondurması da elli metrede bir bulunabiliyor. Fiyatların uygun olduğunu belirtmekte fayda var. Gece hayatı yerlilerin söylediğine göre pandemiden önce oldukça canlıymış ancak pandemiden dolayı saat 01.00’de her yer kapanıyor.

Hem Kültür Hem Deniz Meraklılarına: Phaselis

Kemer bölgesinde yer alan Phaselis’in Rodoslular tarafından kurulduğu biliniyor. Kendi aracınız yoksa bölgeye Antalya ve Kemer’den kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Orman yolunu yürüyerek geçtikten sonra bölgeye giriş yapılıyor. Phaselis’e ulaştığınızda ortamın güzelliği size yürüme yolunun uzunluğunu unutturacak cinsten.

Phaselis’te ilk dikkat çeken ağaçların çevrelediği denizin berraklığı. Kuzey Liman, Güney Liman ve Merkez Liman olarak ayrılan üç farklı sahili antik kentin aşağısında yer alıyor. Denizin arkasında yer alan ağaçlık bölgeyse piknik alanı olarak kullanılıyor. 

Phaselis

Antik kent kalıntılarının MÖ 7. yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Şehrin içinde bulunan antik tiyatro, hamamlar, Zeus Tapınağı ve su kemerleri günümüze kadar ulaşmış. Plajdan yüksekte kalan şehri gezerken Phaselis’in manzarasını izlemek ve limanlar arasında gezerek yüzmek Phaselis’i eşsiz bir yer haline getiriyor.

Bölgede tuvalet ve duş yer alıyor. Aynı zamanda yemek su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe, hediyelik eşya da satıyor.

Antalya, denizi ve kasabalarıyla seyahatseverlerin tercih edebileceği oldukça zengin bir rota. Olympos ve Phaselis, tatil yaparken yeni yerler keşfetmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken ve tekrar gitmek isteyeceğiniz bir lokasyon.