Şebinkarahisar’da Atık Havuzu Çöktü

Şebinkarahisar’da Atık Havuzu Çöktü!

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde bulunan bir maden şirketinin atık depoları geçtiğimiz günlerde büyük bir patlama ile çöktü. NESKO Madencilik’e ait kurşun, çinko bakır tesisinden gelen atık sular, Kılıçkaya Barajı’na karışıyor. Peki bu olaydan bölgenin ekolojisi nasıl etkilenecek?

Canlı Yaşamı Tehlike Altında

“Kurşun, Çinko, Bakır Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” olarak geçen madende farklı kimyasallar kullanılarak çıkarılan ham maddelerin temizlenmesi ve zenginleştirilmesi işlemi gerçekleştiriliyordu. Bu işlemlerden arda kalan fazlasıyla toksik olan kimyasallar ise atık havuzlarında toplanıyordu. 

Geçtiğimiz günlerde yaşanan kazadan sonra bu atık sular, yakındaki baraja ve dolayısıyla toprağa karıştı. Çevre halkından birçok kişi baş ağrısı gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu. 

Ekoloji Birliği, yaşanan kaza hakkında şu açıklamalara yer verdi: 

“Söz konusu şirketin ‘Çevre Etki Değerlendirme Süreci’ incelendiğinde şirket kapasite artışı, atık havuzları ve zenginleştirme tesisleri için çoğunlukla ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararları ile yol almış ve gönlünce büyümüş.”

2011 yılında yine gündemimize düşen Kütahya Eti Gümüş tesislerindeki atık barajının hasar görmesi sonucu tonlarca siyanürlü atık su toprağa karışmıştı. Bölgede yaşanan siyanür zehirlenmeleri, çok sayıda hayvanın telef olmasına neden oldu. 

TEMA, Felaketin Boyutuna Dikkat Çekti

Türkiye’nin en büyük çevre kuruluşlarından olan TEMA, yayınladığı video ile felaketin boyutlarına dikkat çekti. Sızıntının su kaynakları üzerindeki etkisi açıkça görülen video, sosyal medyada büyük yankı buldu. 

“Giresunluların Söyleyecekleri Var” başlığıyla yayınlanan videoda, çevre halkının yetkililer tarafından ikna edici derecede bilgilendirilmediği, yaşanan kazanın “iş kazası” gibi söylemlerle üstü örtülerek küçültülmeye çalışılması gibi sorunlara yer verildi. 

Yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaşanan kaza ile ilgili şirket hakkında başlattığı soruşturma sonuçlandı. En üst sınırdan ceza veren bakanlık, işletmeyi faaliyetten men etti. Firma, 12 milyon 71 bin 949 lira idari para cezasını çarptırıldı. 

Olayın ardından bölgede inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi, hazırladığı raporda atık suyun dereler ile birlikte Kılıçkaya Barajı’na taşındığına ve 4500 tondan fazla kimyasalın çevreye yayıldığına yer verdi. Son alınan bilgilere göre bölgedeki temizlik çalışmaları bitirildi.