keman virtüözleri

Türkiye’nin En İyi Keman Virtüözleri

Yaylı çalgı ailesine mensup olan keman; klasik müzik, barok müzik, romantik müzik, caz, halk müziği ve pop müzik gibi müzik türlerinde aktif olarak kullanılan bir çalgı türüdür. Keman virtüözleri kemanı solo performanslar, orkestra, konçerto, oda müziği toplulukları veya farklı müzik gruplarıyla birlikte çalabilir.  Kemanı ustalık seviyesinde çalan ve teknik olarak muhteşem bir şekilde kullanabilen keman sanatçıları, keman virtüözü olarak adlandırılır. Ülkemiz, çok yetenekli ve yüksek sanatsal becerileri olan en iyi kemancılara sahiptir.

Çok yönlü bir enstrüman olan keman, ünlü kemancılar ile eşsiz performanslara imza atar. Karmaşık keman soloları ve konçertolar zor bir repertuar sunsa da bu eşsiz performanslara birer örnek teşkil eder. Şimdi gelin, adını sanat camiasına yazdırmış Türkiye’nin en iyi keman virtüözlerine birlikte göz atalım!

Cihat AŞKIN (1968)

ünlü türk kemancı
Fotoğraf: https://cihataskin.com/

Hem batı hem de doğu kültürünü benimsemiş olan Cihat Aşkın, erkek keman virtüözleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen ve eserleri ile ülkemizin en önemli keman virtüözlerinden biri. Uluslararası bir arena da tanınmış olan keman virtüözümüz, Türk klasik müziği ve batı klasik müziği repertuvarlarında geniş bir perspektife sahip. Dört kıtada verdiği pek çok eşsiz performans sayesinde Türk Keman Okulu’nu uluslararası temsil eden bir keman ustası olarak takdir topluyor.

Cihat Aşkın keman sanatçısı kişiliğinin yanı sıra müziğin kurumsallaşması adına yaptığı birçok faaliyet ile de adından bahsettirdi. Müzik yolculuğunda gençlerin umudu oldu ve Anadolu’da başlattığı “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA)” projesi ile gençlerin elinden tutup onları dünya platformlarına kazandırdı. Türk bestecilerine ait eserleri tanıtmış olan Aşkın; ilk seslendirme, arşiv ve yayın faaliyetleri anlamında öncü sanatçılardan biri. Cihat Aşkın, 2013 yılından beri TRT’de sürdürdüğü sanat programları ile de topluma sanat zevkini aşılamaya devam ediyor. 

Suna Kan (1938- 2023)

kadın keman virtüözü
Fotoğraf: Ajans Bakırçay

Türk keman virtüözü olan Suna Kan, başkemancı ve müzik eğitimcisi olarak tanınan başarılı bir isim. Müzik eğitimine oldukça erken yaşta başlayan kemancı, kısa zaman içerisinde dikkatleri üzerine çeken bir yetenek olarak karşımıza çıktı. Ülkemizin önde gelen senfoni orkestraları ile birlikte çalmış olan Suna Kan, geniş müzik bilgisi ile herkesi kendine hayran bırakmayı başardı. Kadın keman virtüözleri arasında yer alan Kan, uluslararası yarışmalarda da ülkemizi temsil etti, birçok yarışmada başarılar elde ederek ödüllerle ayrıldı.

Türk keman bestelerinde oldukça önemli bir figür olan Suna Kan, yapmış olduğu pek çok sanatsal faaliyet sayesinde Türk klasik müziğinde önemli bir yer taşıyor. Sanatçı kimliğinin yanında, bir eğitimci olarak yaptığı çalışmalarla da Türk müzik kültürüne eşsiz katkılar sağladı.

Tunç Ünver (1953)

ünlü türk kemancı
Fotoğraf: Wikipedia

“Devlet Sanatçısı” ünvanıyla onurlandırılan Tunç Ünver, Türkiye’de pek çok önemli yapıtın ilk seslendirilmesini gerçekleştirmiş bir keman virtüözü. Paganini’nin Keman Konçertosu No:1’i, Max Bruch’un İskoç Fantezisi’ni, Samuel Barber’ın Öp. 14 Keman Konçertosu’nu ve Viextemps’un Op. 13 Keman Konçertosu’nu orkestra eşliğinde Türkiye’de ilk kez seslendirdi.

Atilla Aldemir (1975)

Fotoğraf: atillaaldemir.com

Keman sanatçıları denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Atilla Aldemir, 1975 yılında İstanbul’da doğdu ve müzik eğitimine Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladı. Aldığı uzun eğitimlerden sonra Viyana’da Barbara Gorzynska ve Profesör Matthias Maurer ile çalışmalarına devam eden Aldemir, uluslararası alanda da adını duyurmayı başardı. 2011 yılında ise Donizetti Müzik Ödülleri’nde “Yılın En İyi Yaylı Çalgılar Yorumcusu” ödülüne layık görüldü.

Konserlerinde özel olarak seçtiği enstrümanlarıyla dikkat çeken Aldemir, 1840 yapımı J.B.Vuillaume keman ve 1560 yapımı Zanetto Peregrino viyola ile sahneye çıkıyor. Bu özenle seçilmiş enstrümanlar, sanatının kalitesini ve duyarlılığını yansıtıyor. Atilla Aldemir, kusursuz tekniği ve duygusal derinliğiyle dinleyicileri büyülemeye devam ediyor.

İsmail Aşan (1946-2023)

ünlü kemancı

Müzik dünyasının parlak yıldızlarından biri olan İsmail Aşan, küçük yaşta gösterdiği olağanüstü yetenekle müzik otoritelerinin dikkatini çekti. Üstün yetenekli çocuklar için özel olarak kurulan komisyon tarafından devlet himayesine alınan Aşan, bu kararla birlikte müziğe olan tutkusunu daha da ileri taşıma fırsatı buldu.

A. Adnan Saygun ve Marcel Debot gibi ustaların özel programlarıyla iki yıl boyunca yetiştirilen genç sanatçı, 1963 yılında ise devlet tarafından Fransa’ya gönderildi. Yurt içinde ve yurt dışında sayısız konser veren Aşan, 1981 yılında “Devlet Sanatçısı” ünvanını alarak Türkiye’nin en önemli müzik figürlerinden biri haline geldi. Müziğe olan tutkusu, disiplinli çalışması ve olağanüstü yeteneğiyle İsmail Aşan, uluslararası alanda da büyük takdir toplamış ve Türk kemancılar arasında gurur kaynağı oldu. 

Özcan Ulucan (1973)

türk keman ustaları
Fotoğraf: Kültür İstanbul

Özcan Ulucan, Bulgaristan’ın Şumen şehrinde doğdu. Henüz altı yaşında keman ve solfej dersleri almaya başlayan Ulucan, müzik eğitimine erken yaşta adım attı. 1989 yılında Türk azınlığına uygulanan baskılar sonucu ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Ulucan, Türkiye’ye geldikten hemen sonra, öncelikle İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında, sonrasında da Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarında eğitimine devam etti.

Özcan Ulucan, zorlu göç sürecine rağmen müziğe olan tutkusundan asla vazgeçmedi ve Türkiye’de de eğitimine başarıyla devam etti. Yetenekleriyle müzik dünyasında kendine sağlam bir yer edinmeyi de başardı.

Kapak Fotoğrafı: Michel Catalisano