SpaceX’in Uzaydan İnternet Projesi: Starlink

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Elon Musk… Bu ismi duyunca benim kafamda, zeki ama biraz da tuhaf bir adam canlanıyor. Bundan 10 yıl önce söylense “Hadi canım!” diyeceğimiz birçok şeyi gerçeğe dönüştürdü. Falcon 9 ile yeniden kullanılabilir fırlatma araçlarını, Tesla ile elektrikli otonom arabaları hayatımıza soktu. Şu sıralar en revaçta olan projesi ise uydular aracılığıyla tüm dünyaya uzaydan internet sağlamayı amaçlayan Starlink.

Nedir Bu Starlink?

2015 yılında temelleri atılan bu projenin amacı, yörüngeye binlerce uydu fırlatarak küresel bir internet ağı kurmak. Bu sayede tüm dünyaya hızlı internet erişimi sağlamayı hedefliyorlar. O bildiğimiz yer altına döşenen kabloları artık unutuyoruz. Dağlar, çöller ve açık denizler dahil; uydudan sinyal alabildiğimiz her yerden internete girebiliyoruz. Fibernet falan tarih oluyor. İnternete uydudan erişiyoruz. Acaba gerçekten öyle mi?

Proje Ne Durumda?

Fotoğraf: The Independent

Öncelikle uydular henüz fırlatma aşamasında. Toplamda 12 bin civarında uydu fırlatılması planlanıyor ve bunun için verilen tarih 2027. Uyduları fırlatırken kendi ürettikleri Falcon 9 fırlatma araçlarını kullanıyorlar. Dolayısıyla maliyet düşük ve proje tahmin edilenden daha çabuk tamamlanabilir.

Artıları – Eksileri

Digital World Map Hologram Blue Background

En büyük artısı tek bir servis sağlayıcıyla dünyanın her yerinden internete ulaşabiliyor olacak olmamız herhalde. Ayrıca şu anda elde ettiğimiz internet hızından çok daha fazlasını vadediyor. Ancak maliyetinin ne kadar olacağını henüz bilmiyoruz. Yani bu hizmeti almak için cebimizden ne kadar ücret çıkacağı net değil. Bu konuda elbette ki hem ulusal hem de uluslararası çapta düzenlemeler ve regülasyonlar olacaktır.

Öte yandan gökbilimcilerin Starlink uyduları hakkında ciddi endişeleri var. Fırlatılan uydular Dünya’ya diğer uydulardan yaklaşık 65 kat daha yakın bir yörüngeye yerleşiyor. Bu da uyduların yaydığı ışığı çok gözle görülür kılıyor. Binlerce uydu fırlatılacağını düşünürsek ciddi görüntü kirliliği oluşabilir. Firma ise bu sorunu çözmek için uyduların güneş panellerinin açısını değiştirmek ve bir tür gölgelik geliştirmek gibi çözümler üreteceğini söylüyor.

Ne Zaman Kullanabileceğiz?

Bunun cevabını verebilmek için henüz çok erken. Starlink’in beta sürümü şu anda ABD’nin bazı yerlerinde kullanıcılar tarafından test ediliyor. Öncelikle bu testlerden ne sonuç çıkacağı önemli. Daha sonra ise fırlatılan uydu sayısının artması ve kapsamın genişlemesi gerekiyor. Tüm teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra ise her ülkeden gerekli izinler alınması gibi prosedürler kalıyor. Süreç nasıl işler bilemeyeceğimiz için tarih vermek doğru olmaz ancak içinde bulunduğumuz 10 yıllık periyotta tam anlamıyla kullanıma hazır olacağını söylemek mümkün olabilir.