Özgürlüğün Sesi Reggae

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2022

Büyük bir mücadelenin içinde yorulmuş hissettiğinizde de kazanılmış zaferlerde de dinleyeceğiniz bir tür Reggae. Hüzne de mutluluğa da yakışıyor. Çünkü çıkışı da tam olarak böyle başlıyor. Bir halkın özgürlük mücadelesi verirken müziğin evrenselliğine sarılmasıyla. 

Reggae’nin Ortaya Çıkışı

Reggae
Fotoğraf: Chris Lombardi

 

Reggae, kendinden önce çıkan Ska ve Rocksteady’den etkilenen bir müzik türü. Irkçılığa karşı verilen mücadelenin ortasına doğdu. 2. Dünya Savaşı tüm dünyada olduğu gibi Jamaika’da da etkisini göstermeye başladığında halk sesini yükseltmek için Reggae’yi kullandı. Sanatçılar belli bir ritim üzerine şarkılar yazmaya ve söylemeye başladı. Şarkılar toplumsal bilinçte farkındalık yaratmayı hızlandırdı.  Müziğin ilk isimlerinin arasında Peter Tosh, Lee Perry, Prince Buster gibi isimleri söyleyebiliriz.

Reggae ve Rastafaryanizm

Reggae ve Rastafaryanizm
Fotoğraf: Linkuplindsay

 

Ritim ve sözlerle uyum içinde kendilerini anlatmak için kullandıkları Reggae müzik felsefesi ile rastafaryanizm birlikte anılabilir. Rastafaryanizm, faşizmin tüm dünyayı sardığı dönemde siyahilerin tutunduğu bir güç olmuştur. Etiyopya’nın işgaliyle bu akım daha çok siyahinin dikkatini çekti. Jamaika’da sömürülen halk tarafından Reggae müziğin de doğuşuyla bu hareket daha fazla insana ulaştırıldı. Reggae; yoksulluğu, aşağılanmayı, sömürülmeyi anlatır ve amacına ulaşmıştır. Rastarfaryanizmin tehdit olarak görülmeye başlamasıyla birlikte ise radyolarda Reggae müzik çalınması yasaklanmıştır.

Bob Marley

Bob Marley
Fotoğraf: Bill Fairs

 

Özgürlüğün müziği Reggae’nin dünyaya duyurulması ise Bob Marley ile oldu. Marley, The Wailers ismini verdikleri grupla müzik hayatına profesyonel anlamda başladı. Gruptan ayrıldıktan sonra yoluna tek başına devam etti ve 1972 yılında “Catch A Fire”ı yayınladı. “Catch A Fire” köleliğe karşı bir mesajdı.  Slave Drive’da geçen mesaj, Reggae tarihindeki yerini aldı.  Şarkıları tüm dünyada ilgi görmeye başladıkça Reggae ve beraberinde getirdiği Rastafaryanizm insanlarda farkındalık yaratmaya başardı. 1978 yılında Birleşmiş Milletler Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için “Barış Madalyası” ödülünü Bob Marley’e verdi. 

Reggae; çıkışıyla, anlattıklarıyla bize çok da yabancı değil aslında. Bizim de deyişlerimizin, türkülerimizin anlattığı şey temelde aynı. Bu iki farklı kültürü başarıyla bir araya getiren Sattas grubu Reggae müziğinin Türkiye’deki öncülerinden. Bu yazıyı hep birlikte Sattas’ın seslendirdiği Yalan Dünya ile bitirelim mi? Kulaklıklar takılsın ve Reggae’nin ritmine yakışan türkümüzü bir de Sattas’tan dinleyelim.