Hükümetler Küresel Kalkınma ve İklim Finansmanı İçin Buluşacak

Hükümetler, Küresel Kalkınma ve İklim Finansmanı İçin Buluşacak

İklim değişikliğine karşı mücadelede hükümetler bazında görüşmeler devam ediyor. Daha önceden hatları Birleşmiş Milletler tarafından çizilen küresel kalkınma ve iklim finansmanının revizyonu, önümüzdeki günlerde Fransa’nın başkenti Paris’te görüşülecek.

40 ülkeden devlet ve hükümet başkanları ile bakanların katılımıyla gerçekleştirilecek olan toplantılarda iklim finansmanının revizyonu, deniz taşımacılığı ve sera gazı emisyonlarına uygulanacak vergilerin etkileri gibi önemli konular tartışılacak.

COP28 Öncesi Önemli Buluşma

Hükümetler Küresel Kalkınma ve İklim Finansmanı İçin Buluşacak
Fotoğraf: Rawpixel

Bu hafta başlayacak görüşmelere Emmanuel Macron’un liderliğinde Fransa ev sahipliği yapacak. Deutsche Welle’de yer alan habere göre görüşmelere Macron’un yanı sıra Avrupa Komisyonu Ursula von der Leyen, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Barbados Başbakanı Mia Motley de katılacak.

Kasım ayında yapılması planan COP28 öncesinde önemli bir iklim değişikliği görüşmesi olarak görülen toplantılarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ısıtma ve iklim değişikliğine karşı mücadele planları masaya yatırılacak.

Karbon Vergisi Tartışılacak

Son yılların en hararetli konularından biri olan karbon vergisi, görüşmelerin en önemli maddesi olacak. Buna göre zirvede sera gazı emisyonuna karşı ülkelerin vergi uygulamasının yaygınlaştırılması tartışılacak.

Halihazırda Avrupa’daki bazı ülkeler karbon ve sera gazı emisyonu vergisi uygulamaya başlasa da dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD bu konuda çekimser.

ABD Başkanı İklim Özel Temsilcisi John Kerry, Beyaz Saray’ın gemicilik, havacılık ya da fosil yakıt kullanımı üzerindeki potansiyel vergiler konusunda herhangi bir pozisyonda durmadığını söyledi. Öte yandan şahsi fikri olarak karbon vergisinin gelmesi gerektiğini belirten Kerry, gri pozisyonda kaldı.

Karbon vergisi konusunda net bir cevap vermekten çekinen John Kerry, iklim finansmanında daha fazla rol oynamalarını beklediği Çin’i işaret etti ve şu sözleri söyledi:

“Sizce dünyanın en büyük ikinci ekonomisi bu fona bir şeyler koymalı mı? Hayır, bu mantıklı değil diyen insanları hayal bile edemiyorum. İşte bu tür bir şey üzerinde çalışmamız ve tartışmamız gerekiyor.”

Kaynak: The Guardian