Güney Kore Atık Gıdaları Nasıl Dönüştürüyor?

Güney Kore’de Hiçbir Gıda Atığı Çöpe Gitmiyor!

Dünyadaki en büyük sorunlardan biri de gıda israfı. BM tarafından 2021 yılında yayımlanan bir rapora göre her yıl yaklaşık olarak 1.4 milyar ton gıda çöpe atılıyor. Aslında atık gıdaları değerlendirmenin yolları bulunuyor. Bu yolda önemli adımlar atan Güney Kore, 20 yıldır benimsediği gıda israfı ve dönüşümü politikalarıyla örnek ülkelerden biri.

Yemekleri Çöpe Atmak Yasak

Güney Kore Atık Gıdaları Nasıl Dönüştürüyor?
Fotoğraf: Wikimedia Commons

Güney Kore’nin gıda israfı hakkında aldığı radikal kararların kökenleri 2005 yılına kadar dayanıyor. 2005 yılında çıkan yasalarla birlikte ülke genelinde gıdaları çöpe dökmek yasaklandı. Her ev ve işletme, gıda atıkları için ayrı çöp poşetleri kullanarak yetkililere teslim etmek zorunda.

Üstelik işlem, gıdaları çöpe atmamakla bitmiyor! Halk, plastik benzeri diğer atıkları gıdalardan arındırarak ayrı olarak poşetlemek zorunda. Yani tamamen gıda atıklarından oluşan bir çöp poşeti yetkililere teslim ediliyor. Bu durum sayesinde gıdaların geri dönüşüme verdiği zararlar engellenirken çöplüklerdeki metan oluşumu minimum seviyeye indiriliyor.

2005 yılından beri uygulanan ve halk tarafından oldukça iyi bir şekilde benimsenen uygulama sayesinde Güney Kore’de gıda atıklarının %90’ı çöplüklerden uzaklaştırılmış durumda. Tüm bu işlemlerin ülkeye maliyeti ise yıllık 600 milyon dolardan fazla.

Hem Enerji Hem de Yem Üretiliyor

Belediyeler tarafından toplanan gıda atıkları, sonrasında uygun geri dönüşüm merkezlerine götürülerek bir dizi işlemden geçiriliyor. Burada gıdalar işlenip öğütülüyor ve plastik poşet benzeri malzemeler ayrıştırılıyor. Son aşamada geride kalan gıdalar ise kurutularak nem elde ediliyor. Elde edilen nem, biyogaz üretiminde kullanılırken kalan atı ise hayvan yemi olarak kullanılan bir tür kuru toza dönüştürülüyor.

Güney Kore, gıda atıklarını dönüştürme konusunda oldukça başarılı olsa da gıda israfının önüne geçememiş durumda. Ancak eğitimler ile birlikte gıda israfının da önüne geçilmesi planlanıyor.