ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

Yapay zekanın yükselen “altın çocuğu” ChatGPT, kullanıcılarına birçok konuda yardımcı olabiliyor. Peki, ChatGPT’yi doğru şekilde kullanıyor musunuz? Bugün, milyonlarca kişi tarafından kullanılan “ChatGPT’yi daha iyi kullanmak için ne yapmak gerekir?” sorusunu yanıtlayacağız. 

ChatGPT Nedir?

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?
Fotoğraf: Pxhere | Croperter

ChatGPT, temelde LLM (Large Language Model) adı verilen yöntemle çalışan bir sohbet botudur. Dünyanın en önde gelen yapay zeka araştırmaları şirketlerinden biri olan OpenAI tarafından GPT dil modelinin üzerine inşa edilerek oluşturulmuştur.  Microsoft’un ev sahipliğini yaptığı sunucularda binlerce GB boyutundaki verilerin kullanılmasıyla eğitilen yapay zeka, insanlarla ile metin-metin formatında iletişim kurar. Generative AI (yaratıcı yapay zeka) kategorisine giren ChatGPT, metin olarak iletilen girdileri anlayabilir ve istekler karşısında daha önce hiç üretilmemiş olan özgün çıktılar ortaya çıkarabilir.

Bu noktada ChatGPT’yi insanları taklit etmeye çalışan bir papağana benzetebiliriz. Papağanlar, neredeyse insanlar kadar kusursuz bir şekilde cümleler kurabilse de sesini çıkardıkları şeyi anlamazlar. ChatGPT’de internette yer alan milyonlarca satır insan metinleri inceleyerek eğitilmiş bir yapay zekadır. Ancak papağanların aksine ChatGPT, kendisine verilen komutları anlayabilir ve bu bağlamda çıktılar oluşturabilir. Bu durum, ChatGPT’nin kendinin farkında olan bir bilinç olduğu anlamına gelmese de bu yolda atılan en büyük adımlardan biri olduğuna işaret eder. 

ChatGPT 4 Nasıl Kullanılır?

2022 yılının sonlarına doğru tüm dünyada erişime açılan ChatGPT, chatgpt.com sitesi üzerinden kullanılabilir. Sohbet botunun standart versiyonunu kullanmak ücretsizdir. Site üzerinde açacağınız OpenAI hesabı ile birlikte ChatGPT’ye erişebilir ve sohbete başlayabilirsiniz.

ChatGPT temelde kullanıcı tarafından verilen komutun işlenmesiyle çalışır. Kısa süreli hafızaya ve sohbet devamlılığına sahiptir. Örneğin ChatGPT’den sizin içni bir Orta Çağ hikayesi yazmasını isteyebilirsiniz. Daha sonrasında ise sohbet devam ederken hikayenin bazı bölümlerini değiştirmesini ve eklemeler yapmasını talep edebilirsiniz. Ancak sohbetin üzerinden zaman geçtikten sonra ChatGPT’nin hafızası da sıfırlanabilir.

Kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan standart versiyonunun bazı kısıtlamaları vardır. OpenAI ekibi tarafından geliştirilen bir düşük versiyon olan GPT yapay zeka dil modeli ile çalışan standart versiyon, bazı noktalarda yetersiz kalabilir. Ayrıca komut için maksimum 4096 karakter sınırı belirlenmiştir. 

Standart versiyonun dışında ücretli üyelik sistemiyle hizmet veren ChatGPT Plus, komut sınırı konusunda çok daha esnek olduğu gibi son model olan GPT-4 ile çalışır. Ayrıca standart versiyonun aksine 2021 yılının ötesindeki verilere de ulaşabilir. Yakın zamanda eklenen görsel komutu özelliğine de sahiptir. Bu hizmete aylık 20 dolar ödeyerek ulaşabilirsiniz.

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

ChatGPT, genellikle İngilizce kaynaklardan beslenmesi sebebiyle geliştiriciler tarafından İngilizce dilinde kullanılması tavsiye edilen bir sohbet botu. Ancak Türkçe konusunda da bir o kadar başarılı.

Bu kapsamda sizin için Türkçe komutlar oluşturduk. Komutları ChatGPT ekranına yapıştırarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Rehberimizde yer alan komutları kendi isteğiniz çerçevesinde özelleştirerek daha iyi bir deneyim sağlayabilirsiniz. Ayrıca ChatGPT’nin hala geliştirilme aşamasında olduğunu, detaylı sorular karşısında hatalı cevaplar verebildiğinin altını çizmemiz gerekir. Peki, ChatGPT 4 nasıl kullanılır?

Metinlerinizdeki İmla Hatalarını Düzeltin

Günümüzde dil kurallarına uygun bir şekilde yazmak, özellikle deneyimsiz kişiler için oldukça büyük bir sorun. Tabii profesyonel olmayan bir şekilde yazılan metinler, özellikle iş dünyasında ciddiye alınmayabilir. Bu noktada artık klasikleşen yazım ve dil bilgisi denetimi programlarının yanında ekstra olarak bir yardımcınız daha bulunuyor. Aşağıdaki komutları deneyin!

Komut: Aşağıdaki metinde yer alan imla hatalarını tespit edebilir misin? (Metninizi tırnak içine alarak soru sonrasına yapıştırın.)

Komut: Aşağıdaki metinde yer alan anlatım hatalarını tespit edebilir misin? (Metninizi tırnak içine alarak soru sonrasına yapıştırın.)

ChatGPT, basit düzeyde metin düzeltmeleri yapmaktan çok daha karmaşık ve yararlı bir sohbet botu. Örneğin bir metin yazarken kendisinden metniniz hakkında tavsiyeler isteyebilirsiniz.

Komut: Aşağıdaki metni giriş, gelişme ve sonuç bağlamında analiz ederek geliştirmeye yönelik tavsiyeler ver. (Metninizi tırnak içine alarak soru sonrasına yapıştırın.)

İngilizce Yazma Pratiği Yapmak İçin ChatGPT Kullanın

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?
Fotoğraf: Pexels

Bir yapay zekanın gündelik hayata ve kişisel gelişime oldukça fazla faydası olabilir. Özellikle ChatGPT gibi insan ile sohbet etmek üzerine geliştirilen bir yapay zeka, aklınıza dahi gelmeyecek görevleri yerine getirebilir. Sizin için örnek bir senaryo oluşturduk; siz de ChatGPT’yi farklı karakterlere sokmaktan çekinmeyin…

Günümüzde dil bilme oranı günden güne artış gösterse de İngilizce gibi dillerde, özellikle yazma konusunda, çoğu kişi büyük eksiklere sahip. Yazma yeteneği, genellikle bir uzmanın değerlendirmesi kapsamında geliştirilebildiği için bir kursa kaydolmak zorunda kalabiliyorsunuz. Ancak bunun yerine en azından kendinizi test edebilmek ve kurs öncesi seviyenizi artırmak için dil kurallarına oldukça hakim olan ChatGPT’den İngilizce öğretmeniniz olmasını isteyebilirsiniz. Aşağıdaki komutu deneyin ve size sağladığı konu kapsamında bir metin yazın. 

Komut: Yazma becerilerimi geliştirmek için seni bir İngilizce öğretmeni olarak kullanmak istiyorum. Şu şekilde ilerleyeceğiz: Bana herhangi bir konuda bir öneri vereceksin ve ben de bu konular hakkında bir makale yazmaya çalışacağım. Daha sonra makalemi değerlendirip dil bilgisi veya anlatım hatası tespit edeceksin. Bana bu hatalar hakkında tavsiyelerde bulunacak ve yazma becerilerimi geliştirmeye çalışacaksın. Bunu günlük olarak yapacağız, bu nedenle anlaşmamızı hatırlaman gerekir. Makale konularını verirken kelime sınırı vereceksin. Örneğin: “Farkındalık hakkında 200’den fazla kelime içeren bir makale yaz.” diyebilirsin. Her makale sonrasında düzenli olarak kelime sayısını artıracaksın. Makale konularını verirken bana zaman sınırı vereceksin. Süre sınırı, makalenin kelime sayısı ve konusu ile tutarlı olmalıdır. “Yazmaya hazırım.” dediğimde göreve başlayacaksın.

Kariyer Desteği Alın

Doğru bir CV hazırlamak, profesyonel dünyaya adım atmadan önce en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Peki, ChatGPT kullanarak kendinizi ve yeteneklerinizi nasıl daha iyi tanıtabilirsiniz? 

Komut: Aşağıda sana kendim hakkında eğitim, beceri ve kişisel bilgilerimi sağlayacağım. Ayrıca kişisel bilgilerimin en sonunda çalışmak istediğim iş alanlarını sıralayacağım. Bu bağlamda, benim için doğru bir CV’ye yönelik giriş yazısı ve CV şeması oluşturur musun? (Tırnak içerisinde, komuttaki yönergelere göre bilgilerinizi sağlayın.)

Komut: Başvurmak istediğim iş hakkında bir ön mektup yazmak istiyorum. İlk önce kendi yeteneklerim ve eğitimim hakkında, daha sonrasında ise başvurmak istediğim iş için aranan nitelikler hakkında bilgi vereceğim. Bu kapsamda, samimi ve ilgi çekici bir ön mektup yazabilir misin? (İlk önce kendi bilgilerinizi, daha sonrasında başvurmak istediğiniz işin niteliklerini verin. Aşağıdaki formatı kullanmanız, ChatGPT’nin isteğinizi anlamasına yardımcı olabilir.)

“Eğitim ve Becerilerim:

  • Eğitim…
  • Yetenekler…
  • İlgi alanları…

İş İçin Aranan Nitelikler:

  • Nitelik 1
  • Nitelik 2
  • Nitelik 3”

Kodlama Öğrenin

Kod yazmanın karmaşık yapısı, birçok kişinin bu konuya ilgi duymaktan kaçınmasına sebep olabiliyor. ChatGPT’nin kod yazabilme yeteneği, kodlamaya giriş yaparken size oldukça yardımcı olabilir. Rehberimizin bu bölümünde size ayrıca bir komut örneği vermeyeceğiz. Onun yerine aşağıda bahsedeceğimiz AIRPM for ChatGPT eklentisi içerisinde yer alan ve oldukça başarılı bir şekilde çalışan komutu denemenizi tavsiye ederiz.

Alışveriş Listesi Oluşturun

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?
Fotoğraf: Wikimedia Commons

ChatGPT’nin gündelik kullanımdaki faydalarından biri de sizin için detaylı bir alışveriş listesi oluşturabilme yeteneği. Aşağıdaki komutu deneyin! 

Tırnak içerisinde yer alan bölüme kendi yapmak istediğiniz yemeği yazabilir ve alınması gereken malzemeler ile birlikte detaylı bir tarif oluşturmasını isteyebilirsiniz…

Komut: Bu akşam brownie kek yapmak istiyorum. Şu an evimde sadece un bulunuyor. Benim için bir tarif ver ve gerekli alışveriş listesini oluştur.

ChatGPT ile Eğlenin

Şimdiye kadar ChatGPT’nin işlevsel yönlerinden bahsettik. Peki, ChatGPT eğlenmek için kullanılamaz mı? Yaratıcı yönü oldukça gelişmiş bir sohbet botu olan ChatGPT, çeşitli komutlar ile eğlenceli bir arkadaşa dönüşebilir. Örneğin ChatGPT ile oldukça garip noktalara gidebilecek bir alternatif tarih hikayesi yazabilirsiniz.

Komut: Beraber bir hikaye yazacağız. Bu hikayede “Kişi1, Kişi2, Kişi3” tarihi kişilikleri yer alacak ve hikayemiz “Yer1” ülkesinde geçecek. Hikayemizde absürt olaylar yaşanacak. Sen hikayeyi başlat, ben birkaç cümle ile hikayeye katkıda bulunacağım. Bu şekilde sırayla cevap vererek detaylı bir hikaye oluşturacağız. Lütfen cevabını çok uzun tutma. Unutma, hikayeyi beraber yazacağız.

ChatGPT İpuçları

GPT yapay zeka modeli, arayüzü sayesinde kolay bir kullanım sağlasa da bazı yöntemlere dikkat etmek, çıktılarınızın çok daha faydalı olmasına yardımcı olabilir. İşte veriminizi artıracak ChatGPT ipuçları…

  • ChatGPT ve türevlerini kullanırken her zaman sade ve net bir dil kullanın. Yapay zeka modeli, metinleri anlama kapasitesine sahip olsa da bazı zorlu cümleleri yanlış anlayabilir. Bu sebeple matematik formülüne benzeyen basit komutlar daha faydalı olacaktır.
  • Devamlılığa bağlı komutlar kullanmaya özen gösterin. Ayrıca değişkenleri isimlendirerek dilediğiniz takdirde bazı bölümleri değiştirmesini isteyebilirsiniz.
  • Metinlerinizi düzenlemek için ChatGPT’yi kullanın. Özellikle hata düzeltme, kısaltma ve özetleme gibi konularda başarılı olduğu söylenebilir.
  • İstediğiniz metnin tonunu belirtmeyi ihmal etmeyin. Böylece göndereceğiniz e-posta için samimi veya profesyonel tonda uygun dili belirleyebilirsiniz.
  • Komutlarınızı bölümlere ayırmaktan çekinmeyin. Bölümleri belirtmek adına noktalama işaretine sahip başlıklar veya tırnak işareti kullanabilirsiniz. 
  • Kompleks problemleri adımlara indirgeyin. Tek bir seferde tüm bilgiyi ChatGPT’den istemek kötü sonuçlar almanıza neden olabilir. Ancak aşamalara bağlı olarak ilerlemek, işinizi kolaylaştıracaktır.
  • ChatGPT tarafından sağlanan bilgilere her zaman güvenmeyin. Özellikle standart model, 2021 yılına kadar olan verilere sahiptir. Aynı zamanda üretim aşamasında yanlış bilgiler verebilir. ChatGPT’ye hangi kaynakları kullandığını sorabilir ve bilgileri doğrulayabilirsiniz.
  • ChatGPT’yle özel bilgilerinizi paylaşmayın. Sohbet botu ile paylaşılan tüm bilgiler, OpenAI ve iş ortakları tarafından görüntülenebilir ve işlenebilir. Bu durum, güvenlik zaafiyeti yaratabilir. Özel bilgilerinizi paylaşırken sansürleme yöntemini kullanabilirsiniz.

ChatGPT Eklentileri ve Alternatifler

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

ChatGPT hakkında sıkça atlanan bilgilerden biri, bu sohbet botunun aslında pek de özelleştirme içermeyen ve OpenAI ekibi tarafından bir örnek olması amacıyla geliştirilen bir sohbet botu olması. 

OpenAI ekibinin asıl ürünü, ChatGPT’nin arkasında yer alan GPT dil modeli. API olarak geliştiricilere sunulan bu dil modeli, özelleştirmeler çerçevesinde belirli işler için çok daha yararlı hale gelebiliyor. Aynı zamanda ChatGPT’yi daha aktif kullanabilmenize yarayan bazı eklentiler de bulunuyor.

AIRPM for ChatGPT Eklentisi

Bağımsız bir geliştirici tarafından sunulan AIRPM for ChatGPT, Chromium temelli tüm internet tarayıcıların eklenti mağazasından indirilebiliyor. Basitçe yaptığı şey ise kullanıcılar tarafından denenen ve oldukça iyi sonuçların alındığı ChatGPT komutlarını otomatik olarak sohbetinize yüklemesi.

AIRPM for ChatGPT’nin sahip olduğu geniş katalog içerisinde otomatik metin özetlerinden tutun da kod yazma deneyimini artıran komutlara kadar pek çok seçenek bulunuyor. Buradaki seçeneklerden işinize yarayanı seçtikten sonra tek yapmanız gereken, ChatGPT’ye ne istediğinizi söylemek.

AIRPM ile tek tık yardımıyla aşağıdaki işlerinizi yapabilirsiniz:

  • Ürününüz için pazarlama stratejisi oluşturun.
  • Verdiğiniz metnin özetini çıkartın.
  • Görsel yapay zekalar için komut üretin.
  • Metninizdeki hataları otomatik olarak düzeltin.
  • Çalışma planı çıkartın.
  • YouTube videonuz için metin oluşturun.
  • Aklınıza gelebilecek her türlü yazılım dilinde yardım alın.

Google Bard

An itibarıyla ChatGPT alternatifleri arasında en önde gelen sohbet botlarından olan Google Bard, 2023 yılının başlarında tüm kullanıcılar için aktif hale geldi. Türkçe olarak da hizmet veren sohbet botu, Google’ın LaMDA dil modeli üzerine geliştirildi.

bard.google.com üzerinden erişebileceğiniz sohbet botu, ChatGPT’nin gerçekleştirebildiği her hizmeti verebiliyor. Aynı zamanda Google arama motorunu kullanırken sizin için ekstra bilgiler sunmasıyla Bing Sohbet Botu’na daha fazla benzediğini söylemek mümkün. 

Bing Sohbet Botu

Daha önce de bahsettiğimiz üzere ChatGPT, GPT dil modeli ailesinin tek sohbet ürünü değil. Microsoft ile OpenAI ekibinin anlaşması çerçevesinde ortaya çıkan Bing sohbet botu, ChatGPT’nin aksine GPT-4 dil modelini kullanıyor. Her ne kadar 15 mesajlaşma ve 2000 karakterle sınırlı bir sohbete sahip olsa da internette arama deneyiminizi artırmak ve GPT-4’ün gücünden ücretsiz olarak yararlanmak istiyorsanız Bing sohbet botunu deneyebilirsiniz.

Yakın zamanda tüm kullanıcılar için yayınlanan Bing Sohbet Botu’na Windows kullanıcıları Başlat menüsü üzerinden erişebiliyor. Aynı zamanda bing.com içerisinde yer alan sohbet sekmesi üzerinden de araç kullanılabiliyor. Önümüzdeki aylarda Windows ekosistemini tamamıyla yapay zeka ile entegre etmesi planlanan Microsoft CoPilot uygulamasının da yayınlanması bekleniyor.

Notion AI

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

Notion, özellikle profesyonel alanda sıklıkla kullanılan bir not alma uygulaması. Kullanıcılar tarafından oldukça kaliteli tasarlanan arayüzü ve çeşitli uygulamalarla uyumluluğu nedeniyle tercih edilen Notion, yakın zamanda GPT’yi temel alan bir yapay zeka tanıttı.

Bu yapay zeka sayesinde ChatGPT’dekinin aksine birkaç kelime ile notlarınızdaki metinleri özetleyebilir, yapmanız gerekenleri yazdığınız sayfayı maddeleme şeklinde düzenlemesini isteyebilir ve plan oluşturmada yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Fakat Notion AI’ın ücretli olduğunu da belirtmemizde fayda var.

Khan Academy

Herkes için çevrim içi eğitim dürtüsüyle yola çıkan Khan Academy, ücretsiz olarak verdiği hizmetlere yakın zamanda bir yapay zeka botu da ekledi. Yine GPT altyapısını kullanan Khan Academy sohbet botu, akademik seviyeden ilkokul seviyesine kadar eğitimle ilgili sorularınızı cevaplandırıyor.

Ancak Khan Academy’nin en güzel yanlarından biri, sorduğunuz sorunun cevabını direkt size vermek yerine aynı bir öğretmen gibi cevabı sizin bulmanız için yardımcı olması. Bu sayede daha etkili bir öğrenim sağlanabiliyor.

Kapak Fotoğrafı: Flickr | Focal Foto