Birçok kişiye göre insanların en yakın dostu konumundaki köpekler, aynı zamanda oldukça keskin bir zekaya sahip. Öte yandan insanlarla aralarında diğer hiçbir evcil hayvanda görülmeyen derin bir bağ bulunuyor. Peki, köpekler nasıl eğitiliyor? Barınaklarda gönüllü çalışan olarak başlayan kariyerine köpek eğitmeni sıfatıyla devam eden Berker Arslan’dan detayları dinledik.
Köpek eğitmeni olmaya nasıl karar verdiniz? Bu kariyer yolunu seçmenizdeki ana motivasyonunuz nedir?
Öğretmen bir ailenin ikinci çocuğuyum. O dönem şartlarımız köpek bakmaya pek müsait değildi ama köpekler hep hayatımdaydı. 2001 yılında Ümraniye barınağında gönüllü çalışıyor, okuldan sonra haftada 1-2 gün barınağa gidiyor ve onlarla vakit geçiriyordum. Ülkemizde köpek eğitmenliği ile ilgili akreditasyon, okul vb. bir kurum olmadığından buradaki motivasyonum aslında sokak hayvanlarına yardım etmek, yuva bulmak ve köpeklerle olabilmekti. Çocukluk tutkumun zamanla bu yola girebilmesi, benim bu tutkudan vazgeçmemem ve hayatın getirdikleriyle birlikte konu buralara geldi. Bu tutku peşimi bırakmadı ve bunu öğrenebilmek için birçok kurs, seminer, eğitmen, workshop takip ettim ve katıldım. Kendim köpeklerle çalışarak deneyimimi artırdım. 2007 yılından beri aktif köpek eğitmenliği yapıyorum.
Sokak köpekleri ve sürüleriyle büyüdüğünüzden köpeklerle olan bağınızı nasıl tanımlarsınız?
Bu söylediklerimi köpeklerle bu deneyimi paylaşanlar çok iyi anlayacaktır. Ben onlarla kendimi daha ait ve doğal hissediyorum. Dünyaya 10 defa daha gelsem yine kendimi onlarla ilgili bir alanda bulurdum. İnsandan çok köpek dostum var ve en mutlu olduğumuz zamanlar köpeklerimizle, doğada olduğumuz zamanlar. Belki de ben onların dilini anlatmayı kendime misyon edindim. O yüzden bu kadar yakın hissediyorum.
Barınaklarda gönüllü olarak çalışmaya başlarken hangi deneyimler sizi köpeklerin eğitimine ve sahiplendirilmesine yönlendirdi?
Mecburiyet… Çünkü her köpek, her canlı iyi bir aileyi ve yaşamı hak eder. Fakat hepsinin bu şansı olmayabiliyor. Köpek insansız yaşayamaz. Ben orada aslında çok bilinçli olmadan çözüm arıyordum. Eskiden 20 yıl önce kısırlaştırılıp yaşam alanına bırakılmıyor, hepsi barınaklarda tutuluyordu. Irk köpekler az, kırma çocuklar çoktu ve çoğu yaşamını orada sürdürüyordu. İnsanlar gelip oradan sahipleniyorlardı. Sosyal medya yok, sahiplendirme grupları yoktu Ben onlara bir şeyler öğretir; tasma, kayış bilir korkmazlarsa şans yaratırım düşüncesiyle başladım. Çok köpek sahiplendirdim, ben yanıma aldım, eğitim denemeleri yapıp yuva buldum ki 20 yıldır hala buna devam ediyorum. Her yıl 20’ye yakın çocuğu alıp, kurtarıp, eğitip yuvalandırıyoruz. O yüzden bunu yapmaya mecbur hissettiğim ve sevdiğim için hayat beni buraya getirdi.
İnsanların ve köpeklerin davranışlarını gözlemlemenin, eğitim sürecinde ne kadar önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
Çok çok önemli. Çünkü ikisinin etkileşimindeki denge varsa konfor sağlanıyor. Hatta şu an yüksek lisans tezim de bu konu üzerine. Biz ne isek köpeğimiz de onun tamamlayıcısı oluyor. Burada köpeğe davranış kazandırılırken insana tutum-tavır öğretiliyor ama sadece gözlemle bu sağlanamaz. Teknik ve yöntemler, köpek eğitim branşları ve geçmişini bilip bu yöntemleri kullanmak gerekir. Gözlem size altyapı ve vizyon sağlar.
Köpek sahipleri için en yaygın sorunlardan biri nedir ve bu sorunları çözmek için ne tür tavsiyelerde bulunursunuz?
İlk 10 popüler sorun derseniz tuvalet, yalnız kalamama, havlama, korku, ısırma, yerden bir şey yeme, çekiştirme gibi liste köpeğin yaşı, bakım, yeri, ırkına göre uzar gider. Fakat asıl sorun; herkes çok sabırsız, hemen olsun istiyor. Emek vermiyor ve köpeğine zaman harcamıyor ya da tam tersi hiçbir kuralı yok, tüm gün birlikte. İlişki yüz göz olmuş ve buna bağlı sorunlar… Zamansızlık, sürekli zamandan sabırsızlık ve kuralsızlıktan doğan sorunları var insanların.
Tavsiyem; zaman ayırmalı, beraber bir şeyler yapmalı, sabırlı olmalı ve bu dili öğrenip yolu doğru kurgulamak için mutlaka destek almalı, beraber öğrenmeliler. Referansla bu işi yapan eğitmenlere ulaşabilirler.
Köpek eğitiminde uzmanlaştığınız alanlardan biri olarak, hangi köpek türleri veya davranış sorunlarıyla özellikle ilgileniyorsunuz?
Biz ağırlıklı terapi ve servis köpekleri üzerine yoğunlaştık. Ev, aile köpekleri genel alanımız ve uzun yıllardır hizmet verdiğimiz bölüm. 2017’den beri terapi ve servis köpekleri ile ilgileniyoruz. Labrador retriever ve standart poodleları bu işler için yetiştiriyoruz. Özel çocukların ve ihtiyaçlı bireylerin hayatına yardım etmesi için köpekler yetiştiriyoruz.
Bac Team Köpek Eğitim Merkezi’nde yapılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? Bu merkezin amacı nedir?
Bac Team Türkiye’de ilk üyelik sistemiyle çalışan dışarıya kapalı bir kulüp, okuldur. Burada köpek eğitimi, konaklama, seminer, aktivite ve atölyeler sunan bir kurumuz. Okullarla çalışıyor, onları ve çocukları dönemsel olarak ağırlıyoruz. Özel eğitimde olan kurumlarla iş birliği içerisinde oluyor, otizmli bireylerle projeler yapıyoruz. Bizden eğitim alan ailelerin dahil olabildiği bir üyelik sistemimiz var. Onlarla her ay doğa yürüyüşleri, grup eğitimleri düzenleyip iç geliştirme eğitimleri yapıyoruz. Amacımız; köpekli yaşam kültürünü geliştirip, bilinç oluşturmak, insanların hayatında köpekle iletişimi artırmak. Mottomuz; ortak dil, ortak yaşam… Geçmiş dönemde köpek eğitmenliği kurslarıyla birçok kişiye bu sektörde doğru iş yapabileceği imkanlar sağlayıp mezunlar verdik.
Son olarak 1 Ekim’de KüçükÇiftlik Park’ta, tüm bilet gelirinin hayvan barınaklarına bağışlanacağı KüçükÇiftlik Bark adında bir etkinlik gerçekleşecek. Bu etkinlikte bizleri neler bekliyor?
Biz de Bac Team olarak orada olacağız. Tüm gün köpekle yaşam deneyimine katkı sağlayıp, insanların köpekleriyle yaşadıkları durum ve sorunların çözümü için yardım edecek, sorularını cevaplamaya çalışacağız. Bu etkinlikte atölyeler, sağlık konusunda veteriner hekim desteği, alışveriş yapabileceğiniz stantlar, müzik dinleyip bir şeyler yiyip içebileceğiniz, köpeğiniz ve arkadaşlarınızla beraber olabileceğiniz bir gün planladık. Hepinizi bekliyoruz!
Biletler İçin: Tıklayın!