Yaban Hayatı Gözlemlerinde Yapay Zeka Devrimi

Yaban Hayatı Gözlemlerinde Yapay Zeka Devrimi

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2023

Yaban hayatını gözlemlemek biyologlar için oldukça meşakkatli bir süreç. Bir yandan yaban hayatının sağlığını gözlemlemeye çalışırken bir yandan da hayvanların gündelik yaşamına müdahale etmemeye çalışan biyologlar, bu yolda sıklıkla gözetleme kameralarına başvuruyor.

Gözetleme kameraları, şimdiye kadar hareket algılayıcı sensörler yardımıyla hayvan hareketlerini gözlemlemeye çalışıyordu. Ancak istenen hayvanın takibi veya yanlış alarmların ayrılması, veri elde etmeye çalışan bilim insanları için büyük bir sorun oluşturuyordu. Artık yaban hayatını gözlemlemede yeni bir yardımcımız var: Yapay zeka!

İnsana İhtiyaç Olmadan Yaban Hayatı Takip Edilebiliyor

Yaban Hayatı Gözlemlerinde Yapay Zeka Devrimi
Fotoğraf: Wallpaper Flare

Yazılım mühendislerinin uzun uğraşları sonucunda geliştirilen yapay zeka destekli görüntü işleme algoritmaları, yetersiz ışık ve düşük görüntü kalitesinin bulunduğu durumlarda dahi hayvanları tespit ederek kategorize edebiliyor.

Üstelik videoların yanında mikrofonlar yardımıyla kaydedilen sesler de sürekli olarak analiz edilerek eşleşen canlı seslerini tespit edilebiliyor. Birleşik Krallık’ta oldukça yoğun bir şekilde kullanılan yapay zeka destekli yaban hayatı görüntüleme sistemleri, şimdiye kadar ülkede yaşayan onlarca farklı tilki, geyik, kirpi ve yarasa türünü analiz ederek popülasyonun durumu hakkında bilim insanlarına önemli doneler sundu.

Canlıların tespit edilmesinde internette yer alan milyonlarca hayvan fotoğrafı kullanılıyor. Hayvan fotoğrafları ile eğitilen makine öğrenme algoritmaları, her hayvan için spesifik yüz ve vücut hatlarını tespit ederek canlılar arasında ayrım yapabiliyor. Bu süreçte hiçbir şekilde insan müdahalesine ihtiyaç duyulmuyor. Üstelik bazı durumlarda her canlı bireyin sahip olduğu bazı eşsiz özellikler listelenerek popülasyon tahmini de tutarlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Londra Zooloji Derneği uzmanı Anthony Dancer, çığır açıcı yöntemi şu sözlerle özetliyor:

“Bu test alanlarından on binlerce veri dosyası ve binlerce saatlik ses yakaladık ve bunlardan her türlü hayvanı tanımladık. Bunu insan gözlemciler kullanarak bu ölçekte yapamazdık. Yapay zeka bunu mümkün kıldı.”

Kaynak: The Guardian

Kapak Fotoğrafı: Pixabay | Alexas Photos