Metaverse’te Neler Oluyor?

Metaverse’te Neler Oluyor?

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2022

Adını sıklıkla duymaya başladığımız Metaverse, insanların yaşam kurabileceği, oyun oynayabileceği, zaman geçirebileceği ve en önemlisi sosyalleşebileceği bir sanal gerçeklik alanı. Metaverse şimdiden internetin geleceği, ana sosyal mecrası ve yeni bir iletişim metodu olarak önümüzdeki yıllarda hayatlarımızda olacak gibi görünüyor. Metaverse hakkında anlatılanlar şimdilik çok soyut ve kulağa imkansız gelse de aslında yıllardır gelişmemiş versiyonlarını görüyor, deneyimliyoruz. 

Dünyanın en bilinen klasik simülasyon oyunları düşünün: The Sims, Second Life, Minecraft, GTA gibi… Bu oyunlar, sanal bir ortamda bir karakteri yönettiğimiz, bir hayatımızın, ilişkilerimizin, amaçlarımızın ve görevlerimizin olduğu, içinde gezip dolaşabildiğimiz sanal dünyalardan oluşuyor. Metaverse evreni ise işte tüm bunların başrolünde rastgele karakterlerin değil, haberleşebilen, alım satım yapabilen, sosyalleşebilen gerçek bireylerin olduğu hali gibi düşünülebilir. Bu alternatif gerçekliğinde az önce bahsettiğimiz oyunların aksine dünya, biz içinde bulunmadığımız zamanlarda bile var olmaya devam edecek.

Metaverse’te Neler Oluyor?
Club Penguin

Metaverse, bir dijital deneyim alanı. Bu dünyaya sadece VR gözlüklerle değil, bilgisayar, telefon, tüm oyun konsollarından da ulaşım sağlanabilecek. Yukarıda sözünü ettiğimiz oyunlarda oyuncular kendi sunucularında, yani kendi dünyalarında ve sanal karakterlerle etkileşim halinde oynuyor. Dolayısıyla Metaverse bu açıdan The Sims’ten daha çok 2000’lerin ünlü oyunları Club Penguin’i veya Yoville’ini andırıyor diyebiliriz. Bu iki oyun da odalarda veya farklı mekanlarda diğer oyuncularla, yani sizinle aynı anda çevrim içi olarak o oyunu oynayan kişilerle konuşup etkileşim halinde olunabildiği oyunlardı. Peki burada heyecan verici olan nokta ne? Yeryüzünde olasılıkların ve kaynakların sınırlı olduğu gibi fiziksel olan her şeyin bir kapasitesi olduğunu biliyoruz. Metaverse’te ise uçsuz bucaksız bir dijital dünya yaratıldığından, farklı ülkelerde yaşayan yüz binlerce insan imkanların sınırsız olduğu bu evrende bir araya gelip etkileşim halinde bulunabiliyor. 

En bilinen ve bir yılda reklam bütçesine milyonlar ayıran global bir giyim veya ayakkabı markası düşünelim, örneğin Nike. Markanın muhtemelen her ülke için tasarladığı ayrı reklam stratejileri, farklı reklam bütçeleri oluyor ve bir ülke için hazırladığı içerikler sadece o ülkenin müşterilerine ulaşıyor. Metaverse evreninde ise tek bir reklam, farklı ülkelerden yüz binlerce insana ulaşabilecek potansiyelde. Dolayısıyla reklamcılık sektörü şimdiden yerini kapmış durumda, öyle ki yatırımcılar çoktan reklam billboard’ları ve alanları satın almaya veya kiralamaya başladı bile. 

Metaverse dünyasının kendine ait bir ekonomisi oluşmaya da başlamış durumda. Aynı gerçek dünyada olduğu gibi üretim ve ürün alım-satımının yapıldığı, arsa ve ev satın almanın yani emlak piyasasının canlı olduğu yeni yeni yatırım imkanları var. Geçtiğimiz aralık ayında Metaverse’te bulunan bir arsanın 2.5 milyon dolara satılması da bunun habercisi.

Metaverse’te Eğlence

Metaverse’te Neler Oluyor?
Fortnite Travis Scott Astroworld konseri, 2020

Bundan birkaç on yıl önce ‘internet’ ismi ilk duyulduğunda ne kadar şaşırtıcı ve imkansız geldiyse Metaverse de şimdilik hayatlarımızda öyle bir etki bırakıyor. Ancak Facebook ve Instagram mecralarının ortak çatı ‘Meta’ altında toplanması örneği gibi; sosyal medya mecraları, video oyunları, yayın platformları Metaverse’te yer almak için hazırlıklara başladı bile.

Yukarıdaki görsel, 2020 yılında Fortnite oyununda gerçekleşen Travis Scott Astroworld konserine ait. Fortnite oyununun içerisinde gerçekleşen konsere toplam 12.3 milyon oyuncu katılırken Billboard tahminine göre konseri toplam 45.8 milyon kişi izledi. Bu da müzik endüstrisinde sanal konserlerin ne kadar ilgi çekebileceğinin kanıtı. Gerçek hayatta ve normal şartlarda maksimum 50-100 bin kişinin katılabildiği konserleri düşündüğümüzde 45.8 milyon katılımcı gerçekten uçuk bir sayı. Ayrıca 10 dakikalık performansı esnasında Nike Air Jordan ayakkabı giyen Travis Scott, yine tahmini hesaplamalara göre markaya 518 bin dolarlık reklam sağlamış oldu. Özellikle korona salgınının en yoğun dönemlerinde, kısıtlamaların her birimizi eve hapsettiği süreçte gerçekleşen konser, geleceğin eğlence sektörünün neye evrileceği konusunda büyük bir soru işareti doğuruyor. Kim bilir, belki de ülkemize gelme ihtimali olmayan sanatçıların konserine bir gün Metaverse dünyasında katılabiliriz.

Metaverse ile Yeni Bir İş Hayatı Mümkün Mü?

Metaverse’te Neler Oluyor?

Fotoğraf: Google Meet 

Pandemiyle evden çalışma düzenine geçilmesini bazı insanlar çok severken bazıları bir türlü adapte olamadı. Toplantılar, anlaşmalar, projeler kısaca fiziksel olarak içinde bulunduğumuz ve bir yandan sosyalleşerek kısa sürede hallettiğimiz tüm işler kamera karşısına veya uzun uzun bitmeyen maillere taşındı. Bu duruma el atmayı planlayanlardan birisi de Google Meet. Tasarladığı sanal ofis ortamı ile Google Meet, Metaverse evreninde çalışanların avatarlarıyla, beden dilleriyle ve mimikleriyle yüzyüze iletişime geçebileceği, işe yeni başlayanlarının eğitimlerinin gerçekleşeceği ve daha kolay sosyalleşip adapte olabileceği, anlık simültane çeviri ile dil bariyerinin tamamen kaldırıldığı bir çalışma ve ofis ortamı imkanı sunmayı planlıyor. Aynı zamanda bu gelişme, deniz aşırı iş fırsatlarını da artıracak. 

Şimdilik Metaverse’in yayılmasının önündeki en büyük engel VR ve AR cihazların insanların günlük olarak takabilecekleri kadar ergonomik rahatlıkta veya ulaşılabilir fiyatta olmaması. Ancak bunca evreni yaratan teknoloji, elbet bunun da bir çözümünü bulabilir. Bir gün mutlaka VR ve AR teknolojisi günümüzde akıllı telefonlar ve bilgisayarların olduğu kadar yaygın olacaktır. İkinci sorun ise kullanıcıların sanal bir ortamda iş ve yaşam sürdürmek isteyip istemeyeceğinin kesin bir garantisi yok. 

Metaverse dünyasında hayat şimdiden başladı bile. Örneğin aralık ayında ABD’de gerçek hayatta sevgili olan Traci ve Dave Gagnon, gerçek dünyadaki evliliklerinin yanı sıra Metaverse dünyasında evlenen ilk çift oldu. Paris Hilton ise yeni yıl partisini Metaverse’de düzenledi. Son olarak Ali Babacan, Metaverse evreninden arsa alarak Deva Partisi binasını açtı, evrende yerini alan ilk Türk siyasetçi oldu. 

Fotoğraf: Lucrezia Carnelos