Atıksız ve Çevre Dostu Bir Okul Yılı İçin 10 Öneri

Atıksız ve Çevre Dostu Bir Okul Yılı İçin 10 Öneri

Üç dönemlik uzun bir aradan sonra öğrenciler sınıflara geri dönüyor, okulların açılmasıyla velileri kırtasiyeden ayakkabıya çeşitli alışveriş listeleri bekliyor. Ancak bu yıl farklı bir yol izleyerek yalnızca ihtiyaç dahili alışverişler planlayabilir, çocuklarınız ile birlikte uygulayabileceğiniz ufak ama etkili değişiklikler yapabilirsiniz. Böylece hem ona çevre dostu olmayı aşılamış, hem de gereksiz harcamalardan kaçınmış olabilirsiniz. Yeni eğitim öğretim yılını atıksız ve daha sürdürülebilir tercihlerle geçirmek mümkün! İşte yeşil bir okul yılı için 10 öneri…

1) Pet şişe satın almak yerine termos veya matara kullanmak

Bedenimizin sağlığı için yeterli su tüketimi çok önemli ancak gezegenimizin sağlığını da gözetmemiz gerek. Okul ve üniversite kantinlerinde her gün binlerce pet şişe su satılıyor ve ömrü bazen sadece birkaç dakika olan bu şişelerin çoğu, geri dönüşüm kutularına varamadan normal çöpe atılıyor. Halbuki termos veya matara taşıma alışkanlığı edinerek fazladan plastik atık çıkarmanın önüne geçebiliriz. Pet şişe kullanmak durumunda kalındığında ise şişeyi mutlaka bir geri dönüşüm kutusuna atmak gerek.  

2) İhtiyaç listesi hazırlamak 

Tabii ki en sürdürülebilir tercih, ihtiyaç dışı hiçbir ürün satın almamak diyebiliriz. Okul alışverişine çıkmadan önce evdeki eşyaların ve gereçlerin durumunu değerlendirin çünkü uzun zamandır okullarda olunmadığından evde var olan okul gereçleri unutulmuş olabilir. Bunun için çocuğunuz ile birlikte evde bulunan dolap, çekmece ve eski kalem kutularında kısa bir tura çıkarak elde var olan ürünlerin listesini çıkarabilirsiniz. 

Yarım kalmış defterler, az kullanılıp unutulmuş silgiler, yarısı tükenmiş uç kutularının hala ömrü var. Dolayısıyla yenisini satın almadan önce evdekileri kullanmakta da fayda var. Ayrıca ‘yedek dursun’ mantığı ile aynı üründen birden fazla almaya gerek olmadığını da hatırlatalım. Zira çoğu zaman alınan beşli, onlu set ürünler kullanılmadan bir köşede durabiliyor. 

Atıksız ve Çevre Dostu Bir Okul Yılı İçin 10 Öneri
Atıksız ve çevre dostu bir okul yılı için 10 öneri

3) Çevre dostu ürünler tercih etmek

Geri dönüştürülmüş kağıttan defter, BPA içermeyen plastik ürünler, çelik termos… Alışverişte ürün ambalajları üzerinde yer alan bilgilere göz atarak materyali hakkında bilgi edinebilirsiniz. Uzun vadeli kullanımı garantilemek için kalitesinden emin olunan ürünleri seçmekte fayda var. Örneğin her yıl yeni bir matara almak yerine, bir defa kaliteli bir matara alarak onu uzun yıllar boyunca kullanmak en iyi seçenek olacaktır. 

4) Öğle yemeklerinde plastiğe hayır

Öğle yemeği veya ara öğünlerde paketli gıda tercih etmek yerine mevsiminde meyve, kuru meyve veya yemiş tüketmek en sağlıklısı. Tabii bu öğünleri plastik poşetle taşımak yerine sürekli kullanılabilir cam, metal veya balmumu paketler ile muhafaza ederek atıksız olabilirsiniz.  

5) Sadece yiyeceği kadar ürün paketlemek 

Çocuğunuzun yemek yeme alışkanlıklarını sizden iyi bilen olamaz. Öğle yemeklerinde sadece yiyebileceği kadar ürünü paketlemek, gıda israfının önüne geçmede yardımcı olacaktır. 

Atıksız ve Çevre Dostu Bir Okul Yılı İçin 10 Öneri
Atıksız ve çevre dostu bir okul yılı için 10 öneri

Fotoğraf: Vanessa Loring 

6) Kolay bozulmayan ürünleri önceden hazırlamak 

Önceden hazırlanmış, kolay bozulmayan ve taşıması kolay atıştırmalıkları önceden hazırlayarak paketli gıda alışkanlığını elimine edebilir, hem daha sağlıklı hem de atıksız beslenme çantası hazırlayabilirsiniz. Ev yapımı yulaflı kurabiye, protein topları, granola bar gibi atıştırmalıkları fazlaca hazırlayarak 2-3 günlük ihtiyaç olacak kadarını ayırarak kalanını buzlukta saklayabilirsiniz. Dilimlenmiş salatalık, havuç, çeri domates, kuru meyveler, patlamış mısır gibi atıştırmalıklar ise paketsiz, hızlıca menüye eklenebilir. 

7) Atık kutularını kullanmak

Biz ne kadar plastiksiz yaşamaya çalışsak da kantin, kafe ve restoranlarda tek kullanımlık plastikler tek seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ancak artık okullarda ve üniversitelerde çoğunlukla plastik, cam, evsel atık gibi farklı atık kutuları bulunuyor. Bu nedenle çocuğunuza geri dönüşümü anlatarak çöplerini ayrıştırmayı öğretebilir ve atıkların doğru çöp kutusuna gitmesini sağlayabiliriz. Üstelik bu gibi bilinçli alışkanlıklar çocukluktan edinildiği takdirde ömür boyu devam edecektir! 

8) Küçük gelen forma ve giysileri bağışlamak

Özellikle ilkokul ve lise çağında çocuklar hızlıca büyüdüğünden bir önceki yılın forma veya giysileri küçük gelebiliyor. İyi durumda olan eski giysiler, yaşı itibarıyla artık kullanmak istemediği ancak yine iyi durumda olan okul çantaları, kalem kutuları gibi ürünler bağışlanabilir. 

9) Kitaplarda ikinci el tercih etmek 

Üniversitede ihtiyaç olan ders kitapları çok yüksek ücretlerle satılabiliyor. Yeni kitaplara yüksek ücretler ödemek yerine Facebook okul gruplarından veya tanıdık aracılığı ile bir üst sınıfa geçmiş bir öğrenciden kitaplar ücretsiz veya ufak ücretler karşılığında alınabilir. 

10) Çocuklarınızın kendi aralarında çevre duyarlılığı hakkında diyalog başlatmasına önayak olun

Okul hazırlığında çevre dostu seçimler yaparken, çocuklarınıza bu seçimleri neden yaptığınızı açıklamak da gelecekte onların değişimin bir parçası olmasını sağlar. Atıksız, çevre dostu ve sürdürülebilir tercihlerin nedeninin yaşının anlayabileceği şekilde ona aktarılması, alışkanlık olarak benimseyebilmeleri ve çevre duyarlılığı konusunda bilinçlenmelerinin önünü açacaktır.

Kapak Fotoğrafı: Sustainable in the Suburbs