Güncelleme Tarihi: 6 Eylül 2023
Atık yönetimi konusunda en önemli adımlardan biri de atıkları doğru şekilde ayrıştırmak. Atıkların ayrıştırılması için geri dönüşüm kutusu renkleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Hangi atığı hangi kutuya atacağınızı biliyor musunuz? Sizin için atık kutusu renkleri hakkındaki bilgileri derledik.
Geri Dönüşüm Kutusu Renkleri ve Anlamları
Günümüzde hala tek tip çöp kutusu kullanımı devam etse de aslında atıkların ayrıştırılması için birden fazla çöp kutusu kullanılması gerekiyor. Standart olarak temelde 6 farklı geri dönüşüm kutusu tipi bulunsa da bu sayı yerleşkenin, işletmenin ve kurumun ihtiyaçları doğrultusunda artış gösterebiliyor. Geri dönüşüm kutuları birbirinden renkleri, toplanan atık türü ve fiziksel özellikleri noktasında ayrışıyor.
Mavi Kutu | Kağıt ve Karton Atıkları
En sık kullanılan geri dönüşüm kutularından olan mavi kutu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen standartlar kapsamında kağıt-karton malzemelerden yapılan ambalajları toplamak amacıyla kullanılıyor. Ofis ve okul benzeri yerleşkelerde kullanılması oldukça önemli olan mavi kutularda toplanan kağıt atıklar, basit işlemler sonrasında yeniden dönüştürülebiliyor.
Mavi geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Kağıt-karton malzemeden ambalajlar
- Karton meşrubat kutuları
- Kargo kutuları
- Kullanılmış kağıtlar
Mavi geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Plastik ambalaj
- Yemek artığı içeren kağıt
Sarı Kutu | Plastik Atıklar
Plastikler, geri dönüştürülmesi oldukça zor ve özel muamele gerektiren materyallerin başında geliyor. Gündelik hayatta kullandığımız neredeyse her şeyin içerisinde plastik yer alıyor. Hal böyleyken ürettiğimiz plastik atıkları mutlaka özel kutular içerisinde toplamamız gerekiyor. Çünkü diğer materyallere kıyasla doğada kendi kendine yok olma ihtimali bulunmayan plastikler, günden güne birikerek habitatlara veya okyanusa karışıyor. Bunu önlemek için öncelikle tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmeli, eğer vazgeçemiyorsak da sarı renkli geri dönüşüm kutuları ile doğaya karışmasını engellemeliyiz.
Sarı geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Plastik şişeler
- Plastik kutular
- Plastik kaplar
- Plastik kapaklar
- Plastik poşetler
Plastik geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Boya ve kimyasalların plastik kapları
- Margarin kapları
- Yağlı kaplar
Yeşil Kutu | Cam Atıklar
Geri dönüşüm kutusu renkleri içerisinde yeşil ile ayrılanlarda ise cam atıklar toplanıyor. Cam, yapısı gereği yeniden dönüşüme oldukça uygun olduğu için birçok kurum ve kuruluş, cam atık kabul ediyor. Cam kumbaraları dışında ve ufak boyutlarda olan yeşil geri dönüşüm kutusu içerisine koyacağınız çöp torbasının sağlam olduğundan emin olmanız gerekiyor. Ayrıca camların kırılmadan atılması da oldukça önemli. Aksi takdirde sokak hayvanlarının veya görevlilerin yaralanmasına sebep olabilirsiniz.
Yeşil geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Cam gıda kapları
- Meyve suyu şişeleri
- Konserve kavanozu
- Bardak
Yeşil geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Boş ilaç şişeleri
- Seramik
- Porselen
- Kırılmış cam
Gri Kutu | Metal Atıklar
Hem maddi değerleri hem de geri dönüşüme açık özellikleri sayesinde metaller, ayrı kutularda toplandığı takdirde ekonomiye önemli kazançlar sağlayabilir. Günümüzde “eskici” olarak tabir edilen atık toplayıcılar tarafından da kabul edilen metal atıklar, gri geri dönüşüm kutusu içerisinde stoklanır. Özellikle boyasız, gıda atığı içermeyen ve sağlam durumdaki metal atıklar, tesislerde kolaylıkla geri dönüştürülebilir. Gündelik hayatımızda en çok içecek ve konserve kutuları veya eski eşyalar nedeniyle metal atık üretilir.
Gri geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- İçecek kutuları
- Konserve kutuları
- Metal şişe kapakları
- Metal eşyalar
Gri geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Sprey kutuları
- Basınçlı kutular
- Metal boya kutusu
- Zehirli gaz içeren kutular
Siyah Kutu | Geri Dönüştürülemeyen Atıklar
Geri dönüşüm kutularının isimleri ve renkleri, uyarıcı nitelik taşır. Siyah kutu ise bunlar arasında en çok dikkat edilmesi gereken kutular arasında yer alır. Çünkü siyah kutular, geri dönüştürülemeyen atıklar için ayrılmıştır. Her gün kullandığımız birçok plastik türevi nesneler aslında geri dönüştürülemez. Öte yandan diğer atıklarla karıştığı takdirde geri dönüşüm tesislerinde işleyişin aksamasına da neden olur.
Siyah geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Islak mendil
- İzmarit
- Ciklet
- Porselen tabak
- Süprüntü
Siyah geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Kağıt
- Plastik kutular
- Metal kutular
Beyaz Kutu | Yemek Artıkları
Organik atık kutuları dışında aynı zamanda yemek artıkları da ayrıca toplanır. Çünkü iyi durumdaki yemek artıkları, barınaklarda hayvanların beslenmesi için değerlendirilebilir. Ancak yemek artıkları ile ekmek artıklarının birbirinden ayrılması gerekir. Öte yandan tatlı ve benzeri şekerli, yapışma özelliğine sahip gıdaların beyaz kutular içerisine atılmaması gerekir.
Beyaz geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Her türlü yemek artığı
Beyaz geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Tatlı
- Kürdan
- Peçete
Mor Kutu | Ekmek Artıkları
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye’de günde 6 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Bu sayı, yaklaşık olarak yıllık üretilen ekmeğin %6’sının israf edildiğine işaret ediyor. Gıda israfı bir tarafa, ekmeklerin toplanması ve ayrıştırılması da atık yönetimi süreçlerini baltalayabiliyor. Geri dönüşüm kutusu renkleri ve anlamları içerisinde mor renk, ekmek artıkları için kullanılıyor.
Mor geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Her türlü ekmek artığı
- Unlu mamul artıkları
Mor geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Ekmek ambalajı
Kahverengi Kutu | Organik Atıklar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geri dönüşüm kutusu renkleri yönetmeliğine göre kahverengi kutular, organik atıklar için ayrılır. Çoğunluğunu yemek artıklarının oluşturduğu kahverengi kutu atıkları içerisinde aynı zamanda tarımsal işletmelerden kaynaklanan organik atıklar da depolanabilir. Bu sebeple tarım alanlarında da kahverengi atık kutusu bulunması gerekir. Burada toplanan organik atıklar, daha sonrasında gübre yapılmak adına ilgili kurumlarca yeniden işlenerek doğaya kazandırılabilir.
Öte yandan organik atıkların diğer atıklardan ayrıştırılması büyük önem taşır. Çünkü yemek artıklarıyla dolu bir plastik veya metal saklama kabı, tesislerde makinelerin bozulmasına ve atık toplama alanlarında koku ve metan gazı oluşumuna neden olur. Yemek artık kutusu ile arasındaki fark, kahverengi kutuda tüketilemeyecek durumdaki organik atıkların stoklanmasıdır.
Kahverengi geri dönüşüm kutusuna ne atılır?
- Muz kabuğu
- Elma kabuğu
- Bozulmuş sebzeler
- Yaprak ve benzeri tarımsal atıklar
Kahverengi geri dönüşüm kutusuna ne atılmaz?
- Ambalaj
- İyi durumdaki gıdalar
- Pil
- İlaçlı tarımsal atıklar
- Organik olmayan maddeler
Turuncu Kutu | Tıbbi Atıklar
Turuncu kutular, özellikle hastane ve eczane gibi ortamlarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Tıbbi atıklar, insan ve çevre sağlığı açısından riskler taşıdığı için patlamaya, suya ve kırılmaya karşı dayanıklı turuncu atık kutuları içerisinde toplanıyor. Ayrıca üzerinde “tıbbi atık” sembolü ve “Dikkat Tıbbi Atık!” ibaresi yer alıyor.
Tıbbi atık kutuları, diğer kutulara kıyasla çok daha özel bir duruma sahip olduğu için bir profesyonele danışmadan hiçbir şeyi turuncu kutulara atmamanızı öneririz.
Kapak Fotoğrafı: Pixabay | ADM