Her evde, içinde kullanılmayan eski elektronik eşyalar bulunan kutular olur. Zamanının geçmesi veya basit sorunlar sebebiyle bozulan müzik çalar, klavye, bilgisayar, telefon, tablet ve daha nicesi.. Peki kutunun içinde oturup zamanla çürümelerine veya geri dönüştürülemez şekilde çöp yığınlarında kaybolmalarına ne gerek var? İşte eski elektronik eşyalarınızı verebileceğiniz yerler…
Elektronik Alanına İlgili Olan Gençler
Fotoğraf: Don DeBold
Sanıldığının aksine eski elektronik eşyalar bozulduğu zaman tamamen değersizleşmez. Elektronik devreler, yapıları gereği ufak hatalarda dahi çalışmaz hale gelebilir. Fakat içlerinde barındırdıkları ve hala fonksiyonel olarak çalışabilecek parçalar başka projelerde kullanılabilir. Bozuk bir oyuncağın içindeki motor ve çipler, mühendislik alanında kendini geliştirmek isteyen meraklı bir ufaklığın robotuna can verebilir.
Elektronik parçalar çoğunlukla her geçen gün daha da pahalı hale geliyor. Geleceğin mucidi olan gençler içinse bunları temin etmek gitgide zorlaşıyor. Eminiz ki çevrenizde oyuncakların içini açıp nasıl çalıştıklarını inceleyen meraklı beyinler vardır. Eski elektronik eşyaları onlarla birlikte parçalayıp hem elektrik ve elektronik alanına dair ilgilerini artırabilir, hem de daha verimli zaman geçirmeleri için somut sonuçları olan projeler üretmelerini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca bunun dışında alanına daha fazla hakim olan lisans öğrencileri ve genç teknikerler de elektronik parçalardan fazlasıyla yararlanabilir. Şu an sektörde elektronik eşyaları geri dönüştürerek proje üreten ve hatta seri üretim aşamasına gelen pek çok genç girişimci mühendis bulunuyor. Laptop, telefon, drone, model helikopter ve uçak gibi değerli elektronik parçaları barındıran eşyalarınızı yakınınızda bulunan bir üniversiteyle iletişime geçerek bağışlayabilirsiniz.
Belediyelerin Atık Yönetimi Müdürlükleri
Fotoğraf: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları sırasında Türkiye’nin birçok belediyesinde eski elektronik eşyalar için depolar oluşturuldu. Bu alanlarda toplanan atıklar, üç ayrı kategoride sınıflandırılıyor:
- Yeniden Kullanılabilir
Belediye’nin bünyesinde çalışan teknikerler tarafından ufak tamirat işlemleriyle yeniden kullanılabilir hale gelen bilgisayar gibi elektronikler, ihtiyaç sahibi okullara götürülüyor.
- Geri Dönüştürülebilir
Tamiratı ve yeniden kullanımı mümkün olmayan elektronikler, parçalarının ayrılıp geri dönüştürülmesi amacıyla Makine Kimya Endüstrisi’ne veriliyor.
- Tehlikeli Atık
Pil, batarya ve akü gibi tehlikeli kimyasalları içeren atıklar, belediyenin atık dönüşüm tesislerinde bertaraf ediliyor.
İşte elektronik eşyalarınızı verebileceğiniz bazı belediyelerin iletişim bilgileri…
İBB Atık Yönetimi Müdürlüğü:
Avrupa Yakası : 0212 – 581 02 97 / 0212 – 578 56 20
Asya Yakası : 0216 – 573 30 16
Çankaya Belediyesi Çözüm Hattı:
Telefon: 444 06 01
Bursa Belediyesi Atık Yönetim Şube Müdürlüğü:
Telefon: 0224 716 2006
Karşıyaka Belediyesi Randevulu Elektronik Atık Toplama Hizmeti:
Telefon: 363 13 31 / 248
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı
Yıllardır eğitim alanına yaptığı katkılarla Türkiye’nin en saygın vakıflarından biri olmayı başaran TEGV, elektronik atık bağışı da alıyor. Siz de TEGV’ye eski elektronik eşyalar bağışlayabilir, imkanı olmayan çocukların eğitimine sürdürülebilir bir yöntemle katkı sağlayabilirsiniz. Başvuru formunu doldurmak için buraya tıklayın…
Büyük Teknoloji Firmaları
Teknoloji alanında çalışmalar yapan Türk firmaları, elektronik atıkların dönüşümü ve yeniden kullanımı konusunda imkanları bakımından diğer kurumlara göre daha başarılı. Bazı dönemlerde yapılan “eskiyi getir yeniyi götür” kampanyaları hem sizi ekonomik açıdan rahatlatabilir, hem de sürdürülebilir bir şekilde atıklarınızdan kurtulmanızı sağlar.
Bunun dışında Turkcell ve Teknosa’nın kapsamlı e-atık projeleri bulunuyor. Turkcell başlattığı #EğitimeDönüştür hareketi ile kullanılmayan elektronik eşyaların dönüştürülmesinden elde edilen geliri çocukların eğitiminde harcıyor. Siz de eğitime katkıda bulunmak istiyorsanız buraya tıklayarak Turkcell’in kampanyasına bağışta bulunabilirsiniz.
Teknosa ise pil, batarya, akü, büyük veya küçük elektronik eşya fark etmeden Türkiye’nin yüzlerce noktasına yayılmış mağaza zincirlerinde e-atık kabul ediyor. Teknosa’nın kampanyası hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği
Temiz toplum ve temiz çevre prensibiyle yola çıkarak gönüllüler tarafından kurulan Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği, yıllardır e-atıkları geri dönüşüme kazandırarak eğitime katkıda bulunuyor. Dernek bünyesinde yapılan çalışmalarla şimdiye kadar 19’dan fazla köy okuluna bilgisayar sınıfı kuruldu, 5000’den fazla öğrencinin eğitimine destek verildi ve 4 tondan fazla zehirli atık imha edildi. Ayrıca dernek, elektronik bağışlayanlara tasarruflu LED lamba hediyesi, kişiye özel fidan dikimi ve good4trust sitesinde indirim kuponu da sağlıyor. Daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons