Uzay Turizmi ve İklime 5 Olumsuz Etkisi

Uzay Turizmi ve İklime 5 Olumsuz Etkisi

Geride bıraktığımız yıl içinde uzay turizmi konusunda pek çok gelişme yaşandı. İngiliz iş adamı Richard Branson, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, kardeşi Mark Bezos, 82 yaşındaki Wally Funk ve henüz 18 yaşında olan Oliver Daemen, yeryüzünden belirli bir kilometredeki yükseklikten fırlatılan uzay ve hava araçları ile uzay boşluğuna ulaşmış, kısa da olsa yerçekimsiz ortamı deneyimleme fırsatı elde etmişlerdi. 

Bir bilim kurgu sahnesi gibi duran bu seyahatlerin gerçekleşmeye başlaması, henüz milyarderlerin lüks alanında kalsa da uzay turizminin gelecekte yaygınlaşacağını gösteriyor. Ancak uzaya seyahatin bedeli hiç masum değil! Her ne kadar heyecan verici gibi dursa da uzay turizmi için atılan her bir adım, küresel boyuttaki iklim krizini daha da derinleştiriyor. 

Uzay çöplerinin yol açtığı tehditlere ek olarak uzaya gönderilen füze sayısının gittikçe çoğalması, ekolojik sistemde yıkıcı etkiler bırakıyor. O halde daha fazla uzatmayalım ve uzay turizminin yeryüzündeki etkilerine birlikte bakalım.

Uzay Turizminin İklime 5 Olumsuz Etkisi

Uzay Turizmi ve İklime 5 Olumsuz Etkisi
Uzay turizminin iklime etkisi

1) Kirlilik

Uzay turizmi, hiç kuşkusuz doğayı tehdit ediyor ve telafisi zor bir kirlilik ortaya çıkarıyor. Güncel bir örnek verecek olursak Richard Branson’un şirketi olan Virgin Galactic’in geliştirdiği uzay aracı SpaceShipTwo, karbon birikintileri açığa çıkaran hibrit bir motor ile çalışıyor. Bilim insanlarına göre bu hibrit motorlar, çok fazla kurulum gerektirdiklerinden sadece bir buçuk saat süren uzay uçuşu bile, 10 saati bulan bir transatlantik uçuşu kadar kirlilik meydana getirebiliyor.

2) Karbon Gazı Salınımı

Türlü türlü uzay aracı var. Bu alandaki teknolojik yatırımlar fazlasıyla ileride. Özellikle son dönemlerde kullanımı daha da yaygınlaşan hava ya da uzay araçları, ciddi bir karbon yükü oluşturuyor.  Araştırmalara göre uzay araçlarını yörüngeye taşımak için fırlatılan füzeler, her defasında 200 ile 300 ton arası karbon salınımına neden oluyor. Tabii bu noktada roketten rokete de fark var. Bazı araçların motoru, sıvı oksijen ve sıvı hidrojen birleştirilerek oluşturuluyor ve bunlar diğerlerine göre gezegene daha az zarar veriyor.

3) Küresel Isıtma

Uzay Turizmi ve İklime 5 Olumsuz Etkisi

Fotoğraf: Liuzishan

Bugün, küresel ısıtma Dünya için en büyük tehlikelerin başında geliyor. Uzay turizmi ise küresel ısıtmayı arttıran bir turizm biçimi. Bu konuda 2010’da yapılan bir araştırmaya göre bin uzay turizmi uçuşunun yaydığı bir kurum miktarı var ve bu sonuç, Antarktika’yı yaklaşık olarak 1 santigrat derece ısıtabiliyor. Dolayısıyla buzulların erimesi gibi doğa felaketlerine etki eden birçok durumun içinde artık uzay turizmi de yer alıyor.

4) Artan Uzay Çöpü

İklim tahribatı ile yakından alakalı olan uzay çöpü konusu da oldukça mühim. Uzay Çağı’nın başlangıcı olan 1957 yılından itibaren 6 binden fazla roket fırlatıldı. Bu roketler, Dünya yörüngesine 10 binden fazla uydu yerleştirdi. Bu uydulardan 6 bin 250 tanesi uzayda ve halihazırda 3 bin 600 uydu aktif. Tüm uzay nesnelerinin Dünya yörüngesindeki toplam kütlesi ise 9 bin 200 tonun üzerinde. Üstelik uzaya gönderilen füzelerin yol açtığı çöp miktarı, gelecekte planlanan uzay programlarını ve çalışmalarını da tehlikeye sokuyor. 

5) Kirlenen ve İncelen Atmosfer Tabakası

Uzay turizmi uçuş sayısının, takvimler 2030’u gösterdiğinde 360’ı bulacağı öngörülüyor. Gönderilen her bir füze, sadece iç yüzeyi olumsuz etkilemiyor, dış yüzeyde de kötü sonuçlara yol açıyor. Uzay turizmiyle birlikte yaşanan kirlilik ve karbon izi sonucu, atmosferin üst katmanları zarar görüyor, kirleniyor ve dengesi bozuluyor. Ozon tabakası yıllar geçtikçe inceliyor. Ek olarak sera gazları da atmosferin iç yüzeyini dolduruyor. Bu da güneş ışınlarının geri yansımasını engelliyor ve dünya genelindeki sıcaklığı artırıyor.

Kapak Fotoğrafı: Tawatchai07