Uzaktan Eğitimde Spor Son Derece Önemli!

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021

Uzaktan eğitim süreci ne yazık ki öğrencilerin olması gerekenden çok daha fazla sürelerde ekran başında kalmasına neden oldu. Öğrenciler kimi zaman hareketsiz kalmaya bağlı olarak motivasyon kaybı yaşıyor, kimi zaman vücut ağrısı çekiyor. Uzaktan eğitim spor yapmayı gerekli kılarken, dikkat edilmesi gereken en hassas noktalardan biri olarak karşımıza omurga sağlığı çıkıyor. Tabii ki en büyük sorumluluk yine velilere ait. Yapılacak ilk şey, çocukları ders aralarında aynı okulda olduğu gibi teneffüse çıkmaya teşvik etmek. Belki dışarı çıkıp koşamayacak, oyun oynayamayacaklar ama evde yapabilecekleri egzersizler veya küçük yürüyüşlerle hareketsiz hayattan uzaklaşmış olacaklar. Sonraki adım ise doğru egzersiz hareketlerini uygulamak. Şimdi gelin bu egzersizlerin neler olduğunu hep birlikte öğrenelim.

Fotoğraf: Andrea Piacquadio

Baş boyun ekseninin, beyin ve vücut bağlantısı ile doğrudan bir ilişkisi olduğu için uzaktan eğitimde yapılabilecek egzersizlerin başında boyun ve omuz egzersizleri geliyor. 

Boyun Egzersizleri

  • Boyun sağ el ile desteklendikten sonra sağ omuza doğru eğilir ve bu şekilde 10 saniye beklenir. Ardından aynı hareket sol taraf için yapılır. Bu harekette boyun kaslarındaki gerginliğin hissedilmesi önemlidir.
  • Çene eller ile tutulur ve baş arkaya doğru ittirilir. Bu şekilde 10 saniye beklendikten sonra eller baş arkasına alınır. Yine 10 saniye boyunca ön tarafa doğru hafifçe ittirilir.
  • Baş sağ elin avuç içiyle desteklendikten sonra 5 saniye boyunca ele doğru ittirilir. Ardından aynı hareket sol taraf için yapılır. 
  • Eller başın arka tarafında kenetlendikten sonra baş 5 saniye boyunca geriye doğru ittirilir. Aynı hareket, eller alna konulduktan sonra öne doğru yapılır. 
  • Boyun ile 10 kere önden arkaya daire çizilir. Bunu 5 kere sağ, 5 kere sol olacak şekilde devam ettirebilirsiniz.

Bu hareketlerin tamamını 10’lu setler halinde yapabilirsiniz. 

Omuz Egzersizleri

  • Omuzlar 10 kere önden arkaya, 10 kere arkadan öne olacak şekilde dairesel olarak çevrilir. Bu hareket esnekliği artıracak ve omuzları güçlendirecektir.
  • Omuzlar olabildiğince çok yukarı çekilir ve 5 saniye boyunca bu şekilde beklenir. Bu hareket 5 kez tekrarlanabilir.
  • Sağ kol omuzdan kırılarak başın arka tarafına getirilir ve sol el ile dirsekten çekilir. 5 saniye boyunca böyle kaldıktan sonra aynı hareket diğer kol için yapılır.

Ekran Karşısında Oturma Pozisyonu da Önemli

Fotoğraf: Julia M Cameron

Çocuğunuz online eğitim döneminde bolca ekrana bakacağı için oturuş şekli ve bilgisayarın konumu oldukça önemli. Eğer ki boynu uzun süre boyunca sürekli öne bükülmüş pozisyonda kalırsa belli bir noktadan sonra kollarında ve ellerinde karıncalanma, uyuşukluk veya ağrı meydana gelecektir. Bunun yaşanmaması ve çocuğunuzun odaklanmada güçlük çekmemesi için bilgisayar ekranı göz hizasında tutulmalıdır. Mouse ve klavye çocuğunuzun rahatlıkla erişebileceği uzaklıkta olmalı, oturduğu sandalye sırtını desteklemelidir. Bunun için illaki yeni bir sandalye almanıza gerek yok, evinizdeki yastık ve minderlerle de oturduğu yeri destekleyebilirsiniz.

Yoga veya Pilates Yapın

Yukarıda bahsettiklerimiz çocuğunuzun gün içerisinde yapabileceği en kolay egzersizler. Bunlara ek olarak bir de pilates veya yoga yapmayı alışkanlık haline getirirseniz çocuğunuzu vücut ağrılarından kurtarmanın yanı sıra bağışıklığını da güçlendirmiş olursunuz. Biliyorsunuz ki koronavirüse karşı en etkili silah, kuvvetli bir bağışıklık sistemi. Yapacağınız bu spor aynı zamanda çocuğunuzun ruhsal haline de iyi gelecektir. Sosyal hayatından uzaklaşmak zorunda kalan çocuğunuz sizinle ve spor ile kaliteli vakit geçirecek, kendini zinde hissedecektir.