Uzaktan Eğitimde Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2021

COVID-19 nedeniyle eğitimlerine online olarak devam etmek zorunda kalan birçok öğrenci, artık büyük bir motivasyon kaybı yaşıyor. Alışılagelmiş düzenin birdenbire bozulmasına, bilgisayar başında uzun süre hareketsiz oturmaya ve sosyal ortamdan uzaklaşmaya bağlı olarak bu motivasyon kaybının yaşanması aslında oldukça doğal. Bu noktada önemli olan asıl şey ise ebeveynlerin ve öğretmenlerin öğrencilere karşı tutumları. Sürecin, özellikle çalışan anne babalar için yorucu bir hal aldığı inkar edilemez. Ancak öte yandan çocukların başarılı bir geleceğe kavuşması için bu dönemde bazı noktalara hassasiyetle yaklaşılması ve onların motive edilmesi gerekiyor. Peki, uzaktan eğitim motivasyon sürecinde neler yapılabilir? 

Fotoğraf: Julia M Cameron

Yeteneklerini Sergilemelerini Sağlayın

Çocukların arkadaşlarıyla görüşemediği, dışarı çıkıp gönüllerince oyun oynayamadığı bu dönemde ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmesi, onlara arkadaş olması oldukça önemli. Çocukların yaş ve becerilerine uygun, akademik ve sosyal aktiviteler planlayın. Her ne kadar can sıkıcı gözükse de aslında bu süreç, çocukların hayal ve yeteneklerinin keşfedilmesi için harika bir fırsat. Onların tutkularına odaklanın. Yeteneklerini sergilemelerine fırsat verin ve hayallerini gerçekleştirmeleri için her zaman teşvikte bulunun. Eminiz ki bu yetenekleri gördükçe çok heyecanlanacaksınız ama bunu çocuklarınıza göstermediğiniz sürece hiçbir anlamı olmadığını bilmelisiniz. Heyecanınızı onlarla paylaşarak motive olmalarını sağlayın. 

Ekran Başında Geçirdiği Vakti Planlayın

Fotoğraf: Robo Wunderkind

Aslına bakarsanız uzaktan eğitim döneminde çocukların sadece ders saatlerinde bilgisayar başında olması en sağlıklısı. Ancak teknoloji ile büyüyen bir nesil için ne yazık ki bu çok da mümkün değil. O yüzden yapılacak en güzel şey, bilgisayarla geçirilecek vakti bir plana sokmak olacaktır. Hedefiniz her zaman bu süreyi minimuma indirgemek olmalıdır. 

Günlük Planını Birlikte Hazırlayın

Fotoğraf: August de Richelieu

Gün içerisinde kaç saat derslere, test çözmeye veya konu tekrarı yapmaya ayrılacak; kaç saat oyun oynanacak veya kitap okunacak? Bu planlamaların hepsini çocuğunuzla birlikte yapın. Bu ilgi ve desteğinizle ders çalışma isteğini kaybetmiş çocuğunuzu motive ederken, uzaktan eğitimi de daha etkili hale getirmiş olacaksınız. 

Çalışma Ortamını Düzenleyin

Fotoğraf: Julia M Cameron

Çocuğunuzun online derslere karşı daha ilgili olması için ona gerekli koşullara sahip bir çalışma ortamı düzenlemenizde büyük fayda var. Evinizin belirli bir alanını ona ayırın. Ortamın yeterince aydınlık olmasına, etrafında dikkatinin dağılmasına sebep olacak unsurların bulunmamasına dikkat edin. Özellikle küçük yaş grubu öğrencilerin dikkatleri çok çabuk dağılmaya müsait olduğu için çalışma ortamlarında mümkünse oyuncak bulundurmayın. 

Çocukların uzun saatler boyunca aynı pozisyonda oturması, sürekli bilgisayar ekranına bakması da motivasyonu düşüren şeylerden biri. Uzaktan eğitim motivasyon ile ilgili yapacaklarınız içerisine, çocuğunuzun oturduğu sandalyeyi, minder veya yastıklarla desteklemeyi de eklemelisiniz.

Hüneri Değil, Emeği Ödüllendirin

Fotoğraf: Elly Fairytale

Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta da ödül-ceza kavramı. Bu dönemde motivasyon sağlamak için çocuklarınızı sık sık ödüllendiriyor olabilirsiniz ancak bunun yanlış bir tutum olduğunu söylememiz gerekir. Çocuklarınızı hünerleri için değil, emekleri ve geliştirdikleri alışkanlıklar için ödüllendirmelisiniz. Çünkü hüner dediğimiz şey doğuştan gelir; ödüllendirilmesi gereken asıl şey, sürekliliği olan kararlılık ve hedefler doğrultusunda verilen emektir. Yani örneğin tüm bir dersi aynı dikkatle dinlemesini değil, her ders saatinde hazır bir şekilde bilgisayar başında olmasını takdir etmelisiniz. 

Öğrenme Biçimini Keşfedin

Fotoğraf: Markus Spiske

Her öğrencinin öğrenme biçimi farklıdır. Kimi sadece dinleyerek, kimi yazarak, kimisi ise dokunarak öğrenir. Öncelikli olarak çocuğunuzun dersleri hangi yöntemle daha kolay kavradığını keşfedin ve sonrasında dersleri onlar için daha eğlenceli hale getirmenin yollarını bulun. Görsel hafızası daha mı güçlü? O zaman ona notlarının altını çizebilmesi için rengarenk kalemler alın. Dokunsal öğrenmesi baskın ise ders konularını evdeki eşyaları canlandırarak anlatmayı deneyin. İşitsel hafıza için de yapılacak en güzel şey, derslerin ses kaydının alınması ve sonrasında ebeveynlerden biriyle tekrar edilmesi olacaktır.

Egzersiz Yapın

Fotoğraf: Valeria Ushakova

Sürekli evde olmak, içleri enerji ile dolu çocukların motivasyon kaybı yaşamalarındaki en büyük etkenlerden biri. Bu durumun önüne geçmek için her sabah 15 dakika ailece egzersiz yapın. İster spor, ister dans hiç fark etmez; yeter ki çocuğunuzun güne enerjik başlamasını sağlayın.