Arzu Demirel ile Oyun Geliştirme Yaz kampı Üzerine

Arzu Demirel ile Oyun Geliştirme Yaz kampı Üzerine

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Teknoloji ve doğanın el ele vererek yeşerdiği Oyun Geliştirme Yaz Kampı, geleceğimize umutla ışık tutuyor. 

Dünya, küresel olarak büyük bir değişimin eşiğinde. Doğa, üzerinde yaratılan tahribatın etkisiyle çok sert tepkiler veriyor. Diğer yandan teknoloji de büyük bir hızla ilerliyor. İnsanlık, Mars’ta koloni kurma aşamasına kadar geldi. Teknoloji büyük bir hızla geleceğimizi şekillendiriyor. Bir yanda onsuz var olamayacağımız doğa diğer yanda teknoloji… İkisi bir arada var olmak zorunda. “Peki nasıl?” sorusunun cevabını, bize ülkemizin kıymetli şehri Konya veriyor. 

Dijital Türk Oyunları Platformu tarafından, Konya Beyşehir Gölü’nün kenarında doğayla iç içe oldukça büyük bir kamp alanı oluşturulmuş. Bu kamp alanı, her sene gençler için onları geleceğe taşıyan birçok festivale ve kampa ev sahipliği yapıyor. Bu kamplardan biri de Oyun Geliştirme Kampı… Kamp bölgesinde her şey doğayla uyumlu olacak şekilde oluşturulmuş. 400’den fazla gencin bir araya geldiği bu kampta herkes çadırlarda kalıyor. Doğaya insan izi bırakılmamasına özen gösteriliyor. Diğer yandan oyun yazılım teknolojisine uyumlu bilgisayarlarla gençler, yazılımı ve animasyonu öğreniyor. 

Bir oyun nasıl geliştirilir, yazılımı nasıl oluşturulur, oyunun senaryosu nasıl yazılır gibi sorulara cevapların bulunduğu bu kampta gençler, her şeyi uygulayarak öğreniyor. Senaryo yazım programları eğitimiyle Atilla Aktaş, Video Oyun Sanatı’yla Engin Deniz Erbaş, Oyun Fikri Nasıl Bulunur ile Nihal Coşkun gibi değerli isimler, gençlerle bir araya gelerek eğitim veriyor. 

Yaratıcısı olduğu Niloya’dan Elif ve Arkadaşları’na, Maceracı Yüzgeçler’den Neşeli Dünyam’a kadar Türkiye’deki birçok çizgi filmin senaristliğini üstlenen Arzu Demirel de bu festivalde gençlerle bir araya geldi. Yaratıcı Drama ile iç içe verdiği Animasyon Senaryosu eğitiminde gençler, bir yandan yazdı diğer yandan çizdi… Eğitimin sonunda her gencin elinde bir animasyon senaryosu vardı. Animasyon, dijital oyun ve senaryo üzerine geleceklerini kurmak isteyen gençler, ellerindeki metinleri sahneye koyarak kamptaki seyirciyle buluşturdu. 

Biz de Arzu Demirel’e hem Oyun Geliştirme Yaz Kampı’nı hem de diğer projelerini sorduk…

Arzu Demirel ile Oyun geliştirme yaz kampı

Bu kampa gitmeden önce nasıl bir beklentin vardı? 

Beklentiden çok bir merak içindeydim. Bu kamptan NetCo’nun yapımcısı İsa Doğmuş’un davetiyle haberim oldu. Bana kamp alanlarından, doğadan ve içerikten bahsedince çok ilgimi çekti. 

Kamp alanı nasıldı? 

Sonuçta bu bir teknoloji etkinliğiydi. Bilgisayarsız, donanımsız gerçekleşmesi imkansızdı. Bir yandan çadırlarda kalındığını duymuştum. Doğanın içinde teknoloji kampını nasıl kurduklarını çok merak etmiştim.  

Arzu Demirel

Peki nasıl bir alanla karşılaştın?

Bir tarafta pırıl pırıl bir göl vardı; Konya’nın Beyşehir gölü… Gölün üzerinde kuşlar uçuyordu. Hiç sandal görmedim bulunduğum yerde. İnsan elinin pek değmediği belli… Bölge halkı ve belediye, göle çok önem veriyor. Ben gittiğimde gölün kıyısında çalışma vardı. Gölü korumak için kıyılarındaki çamuru temizliyorlardı sanırım. Küresel ısınmadan dolayı gölün küçülmesinden çok endişe ediliyor. Bu sebeple gölün tabiatını korumak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu kamp alanı da göle komşu yeşil bir alanda kurulmuş. Gençler çadırlarda kalıyor. Her yer çok temizdi. Yerde doğaya aykırı bir tane çöp göremezsiniz. Bu çok hoşuma gitti. 500’e yakın genci ağırlamak için hemen bir bina dikmek yerine sorunu çadırla çözmeleri hem doğayı koruyor hem de gençlere daha sıcak bir atmosfer veriyor. 

Oyun geliştirme yaz kampı

Eğitimler nasıl geçti? Eğitimlerin beklediğin ilgiyi gördün mü?

Ben yapı olarak yerinde durabilen bir insan değilim. Eğitimlerde de pek yerimde durmadım. Gençlerin de durmasına izin vermedim. Zaten onlar da çok hazırdı. Elazığ’dan, İzmir’den, Ankara’dan Türkiye’nin birçok yerinden gençler gelmişti. 18 ile 25 yaş arasında gençlerdi. Hepsi çok bilinçliydi. Bir kere ne istediklerini çok iyi biliyorlar. Kimi animasyon yönetmeni olmak istiyor, kimi senarist olmak istiyor, kimi oyun yazılımı yapmak istiyor… Her birinin bir hayali, ellerinde projesi vardı. Animasyon senaryosu eğitimlerine de çok ilgililerdi. İlk eğitimim dört saate yakın sürmüş. Zaman nasıl geçti anlamadık. Sonra yoğun talep üzerine gece de eğitime devam ettik. Ertesi gün de yine son dakikaya kadar öyküler ve senaryolar üzerinde çalıştık. 

Bu oyun geliştirme kampıyla ilgili ne söylemek istersin?

Bu kamp bana geleceğe dair umut verdi. Tüm dünyaya ulaşacak, başarılı projelere imza atacağına emin olduğum gençlerle bir arada olma fırsatı verdi. Hepsinden önemlisi gençlere hayallerini gerçeğe dönüştürme imkanı tanıdı. Tüm bunları oldukça naif, doğaya saygılı bir şekilde gerçekleştiriyor olması da takdire şayan…

Arzu Demirel ile Oyun geliştirme yaz kampı

Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

Bence bu tarz etkinlikler çok değerli. Bu kampı Konya Büyükşehir Belediyesi, Dijital Türk Oyunları Platformuyla gerçekleştiriyor. Türkiye E-Spor Federasyonu, TRT Çocuk gibi kurumlar da tüm güçleriyle destek olmuş. 

Dünya, büyük bir hızla gelişiyor ve değişiyor. Bu değişimin ardında kalmamak için böyle etkinliklere daha fazla destek olunmalı diye düşünüyorum. Umarım diğer şehirler de doğayla uyumlu bir şekilde bu tarz etkinlikler yapar ve bu etkinlikler daha fazla destek bulur. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin dışında yapılan bu mütevazı etkinlikler özellikle desteklenmeli. Çünkü ülkemizin her yerinde geleceğini şekillendirmek için fırsat bekleyen çok fazla kıymetli gencimiz var.